DNA: Nicolae Paun si complicii au creat un sistem de fraudare pentru propria imbogatire

Dora Vulcan | 21.07.2016

Deputatul Nicolae Paun si ceilalti inculpati din dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie roma au creat un mecanism de fraudare, scopul fiind propria imbogatire, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

"Inculpatii au creat un mecanism de fraudare, constand, in esenta, in perpetuarea accesului la finantare, in scopul propriei imbogatiri, pe fondul neindeplinirii sarcinilor corespunzatoare. Modul in care a fost conceput acest mecanism era incompatibil chiar cu scopul alocarii sumelor banesti (a se avea in vedere alegerea membrilor comunitatii pentru formarea grupurilor tinta si intocmirea listelor cu datele personale ale acestora, care au fost folosite ulterior si in alte scopuri ilicite), proiectele cu finantare europeana cat si de la bugetul de stat fiind, din acest motiv, sortite esecului inca din start", se arata in rechizitoriu.

 

Conform aceleiasi surse, in cauza a fost administrat un material probator complex, fiind audiati peste 600 de martori si intocmite sapte rapoarte de constatare tehnico-stiintifica. In plus, a fost anexat si un raport de control al Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF), intocmit independent de cercetarile din dosarul penal dupa verificarea unuia dintre proiecte.

 

"Inspectorii OLAF au constatat ca proiectul nu s-a implementat. Concluzia inspectorilor OLAF a constat in neimplementarea proiectului in totalitate, obiectivele propuse nefiind atinse, suma totala de recuperat fiind in cuantum de 12.384.208 lei", se precizeaza in rechizitoriu.

 

Deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun au fost trimisi in judecata miercuri de procurorii DNA, alaturi de alte persoane, in dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie roma.

 

Paun a fost trimis in judecata pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.

 

In cazul lui Madalin Voicu, acuzatiile sunt de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare de bani si folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Printre ceilalti inculpati din dosar se numara Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, la data faptelor presedinte si, respectiv, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22