Procurorul Antenelor, Ciprian Nastasiu, cooptat de Marian Munteanu in Alianta Noastra

Dora Vulcan | 25.07.2016

Fostul lider al studenților din anii 90 și fost candidat al PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, l-a cooptat in partidul sau, Alianța Noastră, pe controversatul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, care dupa parasirea magistraturii a devenit om de casa al Antenelor.

Pe aceeași temă

 

 

Ciprian Nastasiu a fost procuror DIICOT în perioada 2005-2007 si a devenit cunoscut prin faptul ca e magistratul care a  instrumentat dosarul lui Omar Hayssam.

 

 

 

”În luna septembrie vom avea alegeri interne pentru desemnarea echipei de conducere. În acest moment, preşedintele Consiliului Director (provizoriu) al Alianţei Noastre este domnul Ciprian Nastasiu [n.red.: Avocatul Ciprian Nastasiu a fost procuror DIICOT, cel care în perioada 2005 - 2007 a instrumentat dosarele Omar Hayssam, Rompetrol etc.]”, a declarat Marian Munteanu, pentru Bursa.

 

De asemenea, Marian Munteanu a precizat că programul economic al partidului va fi coordonat de profesorul Mircea Coșea, informeaza stiripesurse.ro.

 

 

***

 

Mircea Cosea este economist care a prestat in slujba PDSR (actualul PSD) in perioada in care la conducerea partidului s-a aflat Adrian Nastase, inainte ca acesta sa devina premier. Ulterior, el a defectat si alaturi de alti patru colegi a intemeiat, in iulie 1997, Alianta pentru Romania (ApR), al carei ideolog a fost Iosif Boda, fost consilier al lui Ion Iliescu, care a spart PDSR nemultumit de faptul ca Iliescu a mediat conflictul sau cu Nastase in favoarea celui din urma. Partidul a fost condus de Teodor Melescanu, fost ministru PDSR de Externe. Ulterior, ApR a fost absorbita prin fuziunea cu PNL, unde a fost cooptat si Dan Mihalache, fost consilier al lui Melescanu si preluat de Crin Antonescu, pentru ca ulterior sa devina consilier prezindential al presedintelui Klaus Iohannis si acum ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

 

Printre cei cinci care au defectat din partidul condus de Iliescu si asumat de Nastase, in noua formatiune condusa de Melescanu s-a aflat si actualul judecator la Curtea Constitutionala, Marian Enache.

 

”Vă pot dezvălui că programul nostru economic va fi întocmit de un grup de experţi coordonat de domnul profesor Mircea Coşea. Sunt mai multe persoane care s-au pronunţat public şi s-au alăturat Alianţei, dar vrem să încheiem acest proces pentru a-i prezenta pe toţi ca o formulă de echipă”, a mai spus Munteanu.

 

 

Cine este Ciprian Nastasiu

 

Ciprian Nastasiu, a scris o carte in care l-a atacat pe fostul presedinte Traian Basescu, in care a sustinut „amestecul sefului statului în treburile justitiei, influentarea deciziilor prin intermediul unor oameni fideli pe care i-a pus în functii înalte si care nu au curajul sa crâcneasca. O marturie care vine sa contrazica afirmatiile lui Basescu menite sa-l contrapuna „sistemului ticalosit” si sa arate ca nu intervine în activitatea institutiilor de forta ale statului român.”

„Povestea lui Omar Hayssam si eforturile DIICOT de a-l anihila ilustreaza comportamentul pe­riculos al presedintelui”, „care a ascuns informatii, subminându-i tocmai pe cei care erau foarte aproape de a-l lega”, noteaza Victor Gaetan la începutul cartii.

 

Mai departe, procurorul Nastasiu povesteste cum Omar Hayssam a fost cel care a conceput planul rapirii celor trei ziaristi români în martie 2005. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au mers de bunavoie în Irak, momeala lui Omar fiind promisiunea ca le vor fi aranjate interviuri cu sirieni si irakieni de rang înalt. Hayssam a recurs la aceasta diversiune deoarece intrase în panica, DIICOT si alti investigatori fiind pe urmele lui, din cauza activitatilor sale ilegale.

În acest context, Nastasiu spune ca, în urma investigatiilor facute în 2004 si 2005, realizeaza implicarea lui Hayssam în traficul international de armament, precum si conexiunile lui cu diverse state suspectate de comunitatea internationala de finantarea si initierea unor acte teroriste.

 

„Ceea ce au stabilit cu totii a fost faptul ca Omar dorea un soi de rapire, gen «vodevil», care sa dureze doar câteva zile, jurnalistii urmând sa aiba la dispozitie tot ce le trebuia: tigari, cafea, apa calda – un fel de rapire «relaxata»”, spune Nastasiu în cartea lui Gaetan. Deznodamântul planului rapirii trebuia sa arate românilor si oficialitatilor de la Bucuresti un Omar Hayssam erou, care îi salvase pe jurnalistii rapiti si care le platise rascumpararea. În schimb, Hayssam ar fi urmat sa fie albit la dosare.

Lucrurile au luat însa o întorsatura dramatica pentru Hayssam, acuzat si încarcerat pentru ca a organizat rapirea celor trei jurnalisti români, eliberati dupa 55 de zile de captivitate (28 martie 2005 – 21 mai 2005) în schimbul unei mari sume de bani. Numai ca oficialitatile române nu au recunoscut niciodata ca ar fi platit vreo rascumparare în schimbul eliberarii ziaristilor, informatiile privind acest troc venind în special din surse externe.”

 

Nastasiu a mai sustinut ulterior ca din banii destinati rascumpararii jurnalistilor ar fi disparut 4 milioane de dolari.

 

Astfel, Nastasiu sustine ca autoritatile de la Bucuresti au trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete si cu stiinta presedintelui Traian Basescu (sef oficial al celulei de criza si coordonator de facto al tutu­ror operatiunilor de salvare), aproximativ 12-13 milioane de dolari pentru a-i aduce înapoi acasa pe jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Din toata suma de bani însa, conform fostului director adjunct al DIICOT, mâini iscusite ar fi extras aproximativ 4 milioane de dolari, astfel încât rapitorii ar fi trebuit sa se multumeasca cu în jur de 9 milioane de dolari.

„Stiam ca banii venisera dintr-un fond special administrat de SIE român. Eu însumi l-am vazut pe maiorul SRI Coldea (în prezent general si director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci când ostaticii au fost eliberati, asumându-si o mare responsabilitate pentru deznodamântul crizei. Stiam cu totii ca presedintele era implicat în fiecare detaliu. Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul unde trebuia platita rascumpararea. Poate ca grupul de criza estimase costurile Guvernului român, care dura deja de aproape doua luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3-4 milioane de euro, astfel încât i le-au rambursat Guvernului din fondul special… sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au împartit între ele.

Celula de criza era formata din presedintele României si din cei responsabili de serviciile secrete – Radu Timofte, director SRI, Gheorghe Fulga, director SIE, si Virgil Ardelean, director DGIPI. Însa directorii nu participau de fapt la întâlniri. Cu siguranta ca aceasta «actiune» ar fi putut fi dusa la îndeplinire fara stirea lor. Cu toate acestea, nimic, si vreau sa spun nimic semnificativ în chestiunea ostaticilor, nu a avut loc fara stirea si permisiunea expresa a presedintelui tarii.

Potrivit surselor irakiene si americane, Guvernul României a alocat 13-14 milioane de dolari pentru solutionarea crizei ostaticilor, însa doar 9 mi­lioane de euro au ajuns la rapitori”, dezvaluie Nastasiu.

El mai spune ca negocierile si suma de bani platita au fost clasificate de presedintele Basescu pentru 50 de ani. „Nu am avut acces la aceste documente, de la bun început mi-a fost refuzat accesul la partea clasificata a activitatii celulei de criza. Însa celor implicati li s-ar putea cere sa depuna marturie sub juramânt în fata unei comisii parlamentare, de exemplu. Nu poate fi exclusa nici varianta în care armata SUA ar putea pune la dispozitie toate informatiile interceptate de ea, iar o surpriza ar putea aparea chiar si din partea irakienilor”.

 

Teoriile sale au fost amplu sustinute si prezentate pe Antena 3.

 

 

 

Istoricul candidaturii si al retragerii candidaturii lui Marian Munteanu - din partea PNL - la Primaria Capitalei

 

 

 Marian Munteanu a fost retras din cursa pentru primaria Capitalei, spunind ca va demonta toate acuzele care i s-au adus. El a spus ca se va ”ocupa la momentul potrivit” de cei care au facut cererea sa verficare la CNSAS si ca ONG-urile au fost speriate ca isi vor pierde sponsorii.

 

 

UPDATE: Declaratii copresedinte PNL Alina Gorghiu (preluare Hotnews):

Imi cer scuze pentru eventuala comunicare deficitara.

Am sesizat de o saptamana atacuri care au avut virulenta atacurilor din 90, de multe ori acelasi interes, o dorinta pe care nu o pot intelege de a face PNL sa ramana fara candidat proproiu.

Ii asigur pe toti ca acest lucru nu se va intampla niciodat.

Decizia de azi a fost luata impreuna cu Marian Munteanu iar proiectul va ramane comun.

Sunt multe calomnii, multe lucruri contrafacute din viata domniei sale.

Ii multumesc ca nu a lasat sa fie prejudiciata imaginea PNL.

Fara nicio ezitare, o sa vedeti ca proiectele comune vor ezita fara nicio intarziere.

Pentru mine nu e relevant cate candidaturi are PNL, putea sa aiba 20, daca la sfarsit cand tragem linie avem un vot mai mult decat PSD.

 

 

UPDATE  Declaratii Catalin Predoiu (preluare Hotnews):

Sunt onorat sa va anunt ca dupa ce ne-am consultat impreuna in PNL, am decis sa imi asum candidatura la primaria generala a Capitalei.

Sunt foarte emotionat, nu va ascund, dar gandurile mele sunt extrem de limpezi si vointa mea extrem de hotarata.

Ma angajez in fata tuturor bucurestenilor, in fata membrilor PNL si ai dreptei in general, ca voi concura cu toata energia si competenta mea pentru victoria PNL, pentru victoria dreptei.

Bucurestiul are nevoie de o administratie europeana, cinstita.

In 2018 aniversam 100 de ani de la Marea Unire.

In 2019 Bucurestiul va fi capitala unui stat care va prelua presedintia UE.

Pana atunci vom rezolva impreuna toate problemele orasului.

Bucurestenii au nevoie de infrastructura, de scoli si gradinite mai multe, de un sistem sanitar modern si performant.

Bucurestiul e un oras unde cultura si credintele sunt la ele acasa.

Azi bucurestenii sunt batjocoriti in trafic, sufocati de o administratie ineficienta, platesc un cost al vietii mult prea ridicat fara a primi servicii de calitate.

Va chem alaturi de mine ca sa ne schimbam cu totii viata in bine.

Maine voi cere partidului votului pentru aceasta candidatura.

Le cer liberalilor sa fie alaturi de mine, sa fie invingatori.

Le cer sa invingem din nou, asa cum am facut in 2014 pentru ca, da, vom invinge.

Raman atasat viziunii mele de a deschide partidul spre societatea civila, de a ne uni fortele cu oameni din societatea civila.

Ii adresez lui Ciprian Ciucu invitatia de a veni alaturi de mine.

Maine il voi invita pentru a discuta impreuna cum putem forma o echipa pentru functiile de primar si viceprimar.

Nu am alta preocupare din acest moment decat sa castigam Bucurestiul pentru dreapta, pentru PNL.

Nimic din activitatea mea nu a iesit din campul legii, dau orice explicatie oricui.

Nu consider ca a sta de vorba cu justitia e o rusine sau un stigmat.

Eu pot sa stau de vorba cu oricine in aceasta tara cu fruntea sus.

 

 

UPDATE  Declaratii presedinte de onoare PNL  Mircea Ionescu-Quintus (preluare Hotnews):

Mi-am inchipuit ca nu e deloc usor intai sa vorbesc dupa dl Marian Munteanu, pe care il cunosct din Piata Universitatii, si care a facut un gest cum rareori se intampla printre noi, noi romanasii.

Am pierdut un primar si am castigat un membru de valoare al PNL.

Aceasta este credinta mea, mai ales dupa indelungata discutie telefonica pe care dl Munteanu a avut bunavointa sa ma sune si sa lamurim lucrurile.

Am o datorie de onoare.

Mi-am dat seama ca dl Munteanu ia in considerare fata de aceasta atmosfera pe care eu nu o inteleg, de ostilitate, impotriva unui om de care eu nu mai stiam nici de bine nici de rau, dupa ce l-am cunoscut un Piata Universitatii.

Am fost doborat de fel de fel de intrebari in legatura cu persoana dansului.

Am spus ca eu nu l-am votat impotriva.

Chestia cu securitatea? Eu am luptat doi ani, dar discutia pe care am avut-o prieteneste cu dl Munteanu de la care am inteles ca e profund afectat de reactia publica.

Sa stiti ca cine a lucrat de aici a stiut unde trebuie sa dea la baza.

I-am spus singura solutie pentru care nu avem niciun temei sa va retragem increderea noastra si candidatura, numai un gest de inalta tinuta omeneasca si boiereasca, as zice, in sensul bun al cuvantului, e sa faceti dvs acest gest. Stiu ca nu e usor sa va cer, dvs hotarati.

E de datoria mea ca presedinte de onoare sa-i spun dl Munteanu ca gestul sau ma onoreaza si pe mine, ca il asigur de intreaga mea pretuire si sunt convins ca vor veni imprejurari nu intr-un viitor foarte indepartat de a putea sa colaboram.

Va felicit pentru gestul dvs

 

 

UPDATE Principalele declaratii ale lui Marian Munteanu (preluare HotNews)

Dragi bucuresteni, stimati compatrioti, cred ca a fost o saptamana deosebita fata de multe altele.

Mi-as fi dorit ca in acest moment sa va pot prezenta ideile care stau la baza programului meu, sa vorbim mai mult despre multe probleme pe care le avem in Bucuresti.

Imprejurarile au facut sa trebuiasca sa raspund la o multime de lucruri, cele mai multe lipsite de substanta.

Aceasta campanie desfasurata intr-un spirit de agresivitate nemaipomenita m-a fortat sa dau raspunsurile cuvenite la intrebarile, aluziile, calomniile furnizate din aproape toate directiile.

Va spun din capul locului ca nimic din ceea ce s-a spus nu e de natura a ma incrimina in mod real.

Eu am puterea sa lupt impotriva acestor atacuri.

Am suficiente argumente si voi actiona in asa fel in cat toate acele acuzatii sa isi dovedeasca netemeinicia.

Acum, singurul meu obiectiv a fost binele bucurestenilor.

De aceea am raspun invitatiei PNL de a ma alatura unei echipe care sa schimbe lucrurile.

Administrarea unei capitale nu se poate face decat politic.

Din nefericire, aceasta campanie nu a fost intampinata de toata lumea asa cum ar fi trebuit.

Unii s-au demobilizat, altii au dat credit unor anumite alegatii.

Primari candidati s-au desolidarizat de campania mea, au fost voci tematoare in diverse organizatii.

Cand un partid de o asemenea importanta iti face o propunere - si eu am spus din capul locului, eu vin sa ajut, sa sprijin cu tot ce pot, cu tot ce stiu la sustinerea unui program care sa aduca pe langa echipa PNL forte ale societatii civile, asociatii, oameni care sa isi poate spune cuvantul in mod eficient.

In momentul in care aceasta echipa e pusa in primejdie datoria mea e sa actionez in asa fel incat sa nu contribui la adancirea unor disensiuni.

Din acest punct de vedere am avut discutii in ultimele doua zile cu liderii partidului, cu reprezentanti din sectoare, in incercarea de a gasi o formula care sa rezolve aceasta problema, din pacate a fost dificil sa gasim o formula de unitate. Nu se pot castiga lupte fara loialitate, solidaritate reciproca

Trebuie luate masuri atunci ca macar unitatea echipei initiale sa fie asigurata

In consecinta am consimtit in urma discutiilor sa imi retrag candidatura, am acceptat aceasta chestiune

Sunt convins ca PNL poate fi o solutie pentru a pastra unitatea acestei echipe si pentru a oferi bucurestenilor un proiect bun, util si castigator

Le multumesc tuturor membrilor PNL, si nu au fost putini, care au venit alaturi de mine si nu s-au lasat influentati de campania de care am pomenit

In ce ma priveste, vreau sa fiti foarte siguri ca nu am sa cedez absolut niciun pas in ce priveste sustinerea valorilor, principiilor si directiilor pe care mi le-am asumat intreaga viata.

Sunt mai bine de 30 de ani de cand am avut ca obiectiv principal sustinerea unor valori vitale: identitatea, corectitudinea, eficienta, performanta, munca. Voi face acest lucru si in continuare.

Intrucat intram curand intr-o perioada de pregatire in asteptarea marii noastre sarbatori, a invierii Domnului, va urez tuturor pace si sanatate, familiei si prietenilor, sa dea Dumnezeu ca orasul nostru sa cunoasca o dezvoltare, un avant pentru a iesi odata din aceasta situatie in care tara noastra se afla de prea multi ani. Doamne ajuta!

Intrebari:

1. Mai candidati?

M.Munteanu:

Mi-au spus ca se strang semnaturi pentru mine, se pare ca foarte multe.

Cand PNL m-a invitat in aceasta pozitie - eu venisem sa ajut un candidat liberal - dar sa stiti ca eu cand sunt primit in casa cuiva sunt un om de onoare, nu vreau sa ii iau casa.

Am spus din prima zi ca sunt un om corect.

Am sa ma ocup de problemele pe care le-au fluturat unii si altii.

Voi fi in continuare un prieten al PNL, sunt foarte multi oameni de calitate, chiar si printre cei care s-au desolidarizat.

Tot ce s-a spus impotriva mea va fi demontat si dovedit.

Sa nu creada cineva ca au terminat cu mine.

Nu am sa fac niciun gest care sa aduca prjudicii PNL, dimpotriva.

Eu sustin solutii bune pentru Bucuresti.

Continui sa fiu convins ca PNL e cel mai puternic partid din Romania si e cea mai buna sansa pe care Bucurestiul o are de a furniza o solutie pentru Primaria generala.

Abia am venit, oamenii m-au primit, am construit un program, asta e

2. Veti ramane in PNL?

M. Munteanu: E o chestiune asupra careia va trebui sa reflectez.

3. Despre CNSAS

M. Munteanu:

O sa aveti surprize mari de tot si foarte neplacute pentru toti cei care au facut vanzoleala asta.

Ne vom ocupa de ei la momentul potrivit.

Am spus de la bun inceput, activitatea mea publica in romania e destul de cunoscuta.

Nu era un secret pentru nimeni ca sunt acuzat ba de aia, ba de ailalta.

Dintre atacatorii aceia ONG-isti poate a fost multa panica, ei stiau ca voi da cu ei de pamant si ca se va termina cu furatul banilor.

Cat dureaza campania electorala nu am sa ma ocup de aceste chestiuni, nu am sa fac rau unui partid care s-a purtat la nivelul conducerii ireprosabil cu mine.

Daca as candida acum ca independent? Pai as castiga, dar cum sa fac asa ceva?

Eu am luptat contra securitatii, si in momente in care era foarte greu sa lupti.

Vorbitorii astia care sunt mari luptatori pe net sa ma lase in pace.

Habar nu au ce faceam noi in comunism si cum ne riscam noi libertatea, si a familiilor noastre.

Daca erai baiat bun luai doi ani.

Eu nu stau sa dau socoteala unor indivizi care nu stiu sa lege doua vorbe.

Ei vorbesc in numele cetatenilor?!

Dau socoteala in fata partidului.

Ma refer la nu stiu ce societate cu ceva Curata (Romania Curata, n.r.)

4. Reprosati colegilor ca nu v-au aparat suficient?

M. Munteanu:

Nu le reprosez absolut nimic.

Conducerea partidului a facut tot posibilul sa rezolve aceasta situatie.

Am fost total de acord sa fac si eu acest lucru pentru a depasi momentul si a merge mai departe.

Mi s-a reprosat ca nu stiu ce am facut acum 20 si ceva de ani.

Orice presiune ar fi asupra mea e de pomana, dar sunt altii care poate au fost influentati de unii, care au venit cu o hartiuta, chestii care s-au facut si pe vremea dl Iliescu.

5. Cine v-a invitat sa candidati?

M.Munteanu:

Dl Atanasiu. Cu dansul am avut prima discutie, dansul m-a invitat in fata conducerii partidului, am acceptat cu placere si a inceput tsunami.

Discutia pe care am avut onoarea sa o port cu dl presedinte a fost cu 7-8 luni in urma, era vorba de Gala societatii civile

 

 

UPDATE Surse liberale au declarat pentru revista 22 ca inlocuitorul lui Munteanu va fi Catalin Predoiu, liderul organizatiei Bucuresti, care ar fi acceptat sa candideze. Pe de alta parte se discuta si varianta Ciprian Ciucu. Acesta a avut discutii cu lideri PNL si si-a arat disponibilitatea de a se inscrie in partid daca va fi sustinut pentru primarie. M10, partidul condus de Monica Macovei, i-a retras sprijinul din acest moiv.

 

UPDATE Inaintea sedintei PNL, Marian Munteanu a declarat ca nu ii ese frica de nimic si ca nu se retrage din cursa.

"Am fost rugat sa vin sa ajut. Era o situatie dificila si am venit sa ajut. Ma duc sa am discutie, sa vedem care e situatia. Nu am venit sa candidez pentru mine, am venit in primul rand sa-i ajut pe bucuresteni. (...) Va promit ca dupa ce discut cu conducerea partidului o sa dam o declaratie categorica, cum o fi", a incheiat el, inainte de a urca scarile pentru a participa la sedinta conducerii PNL, in care trebuie transata candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei.

 

El  a calificat „fleacuri” toate presiunile pe care le resimte si ca, personal, nu are „nicio problema cu nimic”, asteptand decizia liberalilor in ceea ce priveste candidatura sa. Afectat, a spus ca el a venit sa ajute si atat, fie si pentru ca multe idei ale societatii civile, al carei emisar se revendica a fi, pot fi mai bine sustinute de un partid politic.

 

UPDATE Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 decembrie, a declarat ca Munteanu a colaborat cu fosta Securitate si ca exista o chitanta pe care se vede ca acesta era platit pentru informatiile pe care le avea. Potrivit lui Maries, citat de Evz, asociatia pe care o conduce a  facut o cerere la CNSAS pentru a vedea daca Munteanu a colaborat cu Securitatea, dar nu a primit niciun raspuns.

 

UPDATE Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii va analiza maine dosarul lui Marian Munteanu, existand doua cereri in acest sens, una a PNL si una depusa de Alina Mungiu Pippidi in numele Societatii Academice din Romania.

SAR a anuntat, pe site-ul sau, ca a depus aceasta cerere in contextul informatiilor aparute in presa despre o posibila colaborare a lui Munteanu cu Securitatea: "In contextul informatiilor aparute in presa referitoare la o posibila colaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu, Societatea Academica din Romania si Romania Curata au facut o sesizare oficiala la CNSAS pentru clarificarea situatiei candidatului PNL la Primaria Capitalei. Acest demers vine si in contextul in care Marian Munteanu a refuzat sa semneze si declaratia de integritate lansata de Romania Curata pentru totii candidatii la alegerile locale, declaratie in care si-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul ca nu a fost colaborator al fostei Securitati."

 

UPDATE: Venit la sedinta liberalilor de miercuri, Marian Munteanu a declarat presei ca nu intentioneaza sa-si retraga candidatura la Primaria Capitalei. El a admis, insa, posibilitatea ca aceasta candidatura sa-i fie retrasa de liderii PNL. "Asta este o cu totul alta discutie” asupra careia el insusi a venit la pentru a afla care este intentia liberalilor, a declarat jurnalistilor aflati la sediul liberalilor. In scurtele declaratii acordate presei Marian Munteanu, vizibil nervos, a dezmintit toate acuzatiile care i-au fost aduse, inclusiv pe cele privind posibila colaborare cu Securitatea, solicitandu-le jurnalistilor sa dea breaking news si atunci cand vor da dezmintirea.

 

UPDATE: Alina Gorghiu si Vasile Blaga, co-presedintii PNL, Mircea Ionescu Quintus, presedintele de onoare al PNL, Catalin Predoiu, liderul PNL Bucuresti si Marian Munteanu, desemnat de PNL pentru a candida la Primaria Bucuresti, vor sustine astazi, la ora 18, o conferinta de presa in care vor anunta probabil daca Munteanu va fi retras sau nu din aceasta cursa.

 

UPDATE: Hotnews anunta ca Munteanu si-a anulat interviul programat astazi la Adevarul Live si ca CNSAS analizeaza dosarul acestuia, la cererea PNL.

 

UPDATE Gorghiu a parasit sediul partidului fara sa faca nicio declaratie.

 

UPDATE. Copresedintele Vasile Blaga a fost primul care a parasit sedinta de marti fara a da nicio declaratie presei. Gorghiu se afla in continuare la sediul partidului din Modrogran.

 

UPDATE Potrivit unor surse liberale, citate de Evenimentul zilei, ceea ce i-a deranjat pe liderii PNL a fost şi refuzul lui Munteanu de a semna declaraţia de integritate pe care trebuie să o semneze toţi candidaţii liberalilor. Motivul refuzului ar fi legat de prevederile potrivit carora candidatii trebuie sa declare ca nu au fost informatori şi nu au făcut parte din fosta Securitate, nu sunt şi nu au fost ofiţer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete; nu au promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

 

 

UPDATE:  La sedinta de marti seara ar fi trebuit sa fie analizate toate pozitiile publice ale acelor membri PNL care contestau candidatura lui Marian Munteanu precum si criticile venite din spaţiul public. E vorba de rezervele exprimate inclusiv de candidatii partidului la primariile de sector, potrivit news.ro. 

 

Potrivit Mediafax, copresedintii PNL, Vasile Blaga si Alina Gorghiu vor avea miercuri, la ora 15.00, o sedinta in care vor discuta strategia pentru Bucuresti, urmand sa anunte concluziile intr-o conferinta de presa, iar aceste discutii au loc in conditiile in care este vehiculata retragerea lui Marian Munteanu din cursa pentru Primaria Capitalei. Cei doi i-ar fi cerut lui Munteanu sa-si clarifice situatia administrativa in firmele si asociatiile pe care le detine.

 

Exista mai multe variante pentru a-l inlocui pe Marian Munteanu iar una dintre ele este Vasile Blaga, informa ziare.com inainte de sedinta de marti seara.

 

Candidatura lui Marian Munteanu, din partea PNL, pentru Primaria Capitalei a fost aspru criticata atat de oameni din interiorul partidului, cat si de ONG-uri.

 

UPDATE Marian Munteanu a anuntat si el, pe Facebook, ca a cesionat toate actiunile pe care le detine in societati comerciale.

 

 

Iata mesajul sau:

 

"Dragi prieteni,

Astazi am decis si initiat cesionarea tuturor partilor sociale pe care le detin in societati comerciale.

Doresc ca activitatile mele politice sa nu aiba efecte asupra activitatilor pe care aceste entitati le dezvolta sau asupra unor oameni care nu sunt implicati politic.

Din acelasi motiv am initiat retragerea mea din unele organizatii neguvernamentale.

Marian Munteanu"

 

 

Candidatul PNL la Primaria Sectorului 5 al Capitalei, deputatul Ovidiu Raetchi, a declarat marti pentru Ziare.com ca intentioneaza sa isi separe campania electorala de cea a lui Munteanu.

 

 "Ma despart de dansul mai multe lucruri si de aceea cred ca fiecare trebuie sa-si faca propria campanie. Am invatat un element de strategie din ceea ce s-a intamplat in urma cu saptamana. Atunci eram toti cei 7 candidati liberali pe aceeasi fata de cort, ceea ce nu a fost inspirat pentru ca o problema a unuia se rasfrange asupra celorlalti. De asta cred ca am invatat sa ne separam campaniile si sunt convins ca asta vom face pentru ca suntem oameni diferiti cu idei diferite si nu are sens ca 7 pozitionari pe teme diverse sa fie asumate laolalta", a declarat Raetchi, pentru Ziare.com.

 

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe, a declarat ca fiecare candidat al partidului are dreptul de a-si stabili singur strategia de campanie, precizand ca decizia candidatului pentru Primaria Sectorului 5, Ovidiu Raetchi, de a avea o campanie separata de a lui Marian Munteanu, nu inseamna ca acesta nu este sustinut de catre ceilalti liberali.

 

Ionut Stroe a comentat declaratia lui Ovidiu Raetchi pentru Ziare.com, potrivit careia campania sa pentru Sectorul 5, va fi distincta de a candidatului pentru Primaria Generala, Marian Munteanu, Stroe precizand ca PNL nu impune niciunui candidat strategia de campanie.

 

"Ovidiu Raetchi n-a transmis partidului intentia sa, dar noi nu impunem nimanui stategia si planul efectiv de campanie. Noi am ales omul, viziunea. Candidatul si echipa lui isi construiesc campania. Din declaratiile lui desprind ideea ca isi doreste a separa putin abordarea si stategia electorala si s-o adapteze specificului Sectorului 5", a declarat Stroe pentru News.ro.

 

Purtatorul de cuvant a aratat ca decizia lui Raetchi nu arata ca unii liberali nu ar sustine candidatura lui Marian Munteanu pentru Primaria Generala.

 

"Nu se pune in discutie nesustinerea lui Marian Munteanu. Il sustinem toti, inclusiv Ovidiu Raetchi, pe acest om, iar campania de la Sectorul 5 este o dovada a deja recunoscutei democratii interne a PNL", a mai spus Ionut Stroe pentru sursa citata.

 

 

Insa Raetchi nu este singurul liberal care vrea campanie separata de Marian Munteanu. Surse din PNL au declarat zilele trecute, pentru News.ro, ca, in contextul criticilor venite din societatea civila, unii dintre candidatii la sectoare ar prefera sa aiba campanii separate de Munteanu.

 

Unul dintre acestia ese Razvan Mironescu, propus candidat la primaria sectorului 6.

 

Saptamana trecuta, mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academica Romana (SAR), Romani Criss si ACCEPT, au dat publicitatii un "Apel pentru democratie si valori europene", in care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primaria Capitalei.

 

Semnatarii fac apel catre conducerea Partidului National Liberal sa retraga candidatura lui Marian Munteanu pentru Primaria Municipiului Bucuresti considerand aceasta nominalizare "o ofensa adusa valorilor democratice ale societatii in care traim".

 

Marian Munteanu "a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata. Promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar constitutionale", subliniaza semnatarii.

 

"Doar cu aceste motive in minte, si cu ingrijorarea ca prin promovarea unei astfel de persoane intr-o asemenea candidatura unde poate sa isi expuna ideile nocive ce pot sa produca tulburari ireparabile in straturile sociale, etnice, confesionale si nu numai din societate romaneasca cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu", se arata in apel.

 

 

Marian Munteanu este a treia persoana pe care liberalii au nominalizat-o pentru a candida la Primaria Capitalei.

 

Prima propunere a fost europarlamentarul Iulian Busoi. Pe 22 februarie insa el a anuntat ca se va retrage din cursa pentru Primaria Capitalei si ca liberalii au hotarat sa mearga inainte cu deputatul Ludovic Orban.

 

Insa, ulterior, si Ludovic Orban s-a retras. Pe 11 aprilie, liberalul a anuntat, dupa o vizita la DNA, ca isi retrage candidatura de la Primaria Capitalei, ocazie cu care a spus si ca a fost pus sub control judiciar de procurorii anticoruptie. El a spus ca nu vrea sa pericliteze sansele PNL in alegerile pentru Primaria Capitalei.

 

De asemenea, Orban si-a dat demisia si din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor si prim-vicepresedinte al PNL, spunand ca nu vrea sa afecteze perceptia asupra partidului, care a sustinut "in toate ocaziile" solicitarile DNA.

 

In ziua urmatoare, liberalii ieseau la rampa cu un nou candidat: Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii in timpul manifestatiilor din 1990.

 

Alina Gorghiu spunea atunci ca desemnarea lui Munteanu s-a facut in urma unei discutii "cat de poate de asezate" si a unei "analize cat se poate de constructive".

 

"Aveam de ales intre o candidatura politica si mai multe variante din interiorul PNL care ar fi putut in orice secunda sa candideze pentru Primaria Capitalei, si varianta la care am mai apelat o data in campania pentru prezidentiale, care sa aiba o dimensiune tehnocrata, care tine de societatea civila si sprijinita de aceasta platforma puternica numita PNL. In urma discutiei cu toti colegii, armonizarii intereselor si argumentelor, optiunea de a-i propune unui simbol politic sa se aseze pe platforma PNL a indeplinit tot sprijinul colegilor din conducere. Optiunea este catre dl. Marian Munteanu, reprezentant al societatii civile, un simbol al anilor '90, lider al studentilor, anticomunist, un om cu care cred ca PNL are create toate presmisele pentru castigarea bataliei pentru Bucuresti. Nu e doar o lupta politica, e o cauza politica. Propunerea va fi inaintata BP la ora 18 si vom vedea care va fi votul. Astazi toate opiniile au fost convergente", a declarat Alina Gorghiu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22