Comisia de științe juridice a CNATDCU: Gabriel Oprea a plagiat in teza sa de doctorat

Vlad Toma | 26.07.2016

Comisiei de științe juridice a CNATDCU a decis astazi ca Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii, a plagiat in teza sa de doctorat, conform Digi 24.

Pe aceeași temă

 

Conform surselor citate de Digi 24, Consiliului general al CNATDCU va vota in 1 august in privinta plagiatului lui Gabriel Oprea. Oprea va avea apoi cateva zile pentru a contesta decizia CNATDCU si, in caz ca verdictul este de plagiat iar contestatiile vor fi respinse, ministrul Educatiei ii va retrage titlul de doctor.

 

În iunie 2015 au fost semnalate suspiciuni de plagiat in cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea, care ocupa funcţia de premier interimar la acea dată. Liderul UNPR era doctor în drept al Universităţii Bucureşti, fiind profesor universitar si conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. Emilia Şercan arăta atunci că paragrafe întregi ale lucrării acestuia au fost “preluate ad litteram din lucrarile altor autori, lucrarea fiind în esenţă un mixt de paragrafe amalgamate, fără a conţine o introducere sau concluzii proprii”. Consiliul Naţional de Etică nu şi-a trădat renumele şi a decis, la fel ca în cazul Ponta, că suspiciunile de plagiat nu se confirmă.

 

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a declarat, în nume personal, că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat, precizând de asemenea că legea împiedică instituţia pe care o conduce să analizeze lucrarea şi să decidă în privinţa acesteia. Ministerul Educaţiei din Guvernul Ponta anunţase deja că va lua în considerare doar hotărărea Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea sa.

 

Conform unor informaţii prezentate de Hotnews, cinci lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia Nationala de Informatii (ANI) „Mihai Viteazul”, aflată în subordonarea Serviciului Roman de Informatii (SRI), ar fi de asemenea suspecte de plagiat: lucrarea primarului sectorului 2 şi secretar general al UNPR, Neculai Ontanu, a prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, a fostului ministru al Apararii si consilier prezidential Mihai Stanisoara, a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu şi a secretarei lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Neagu.

 

Conform sursei citate, o a şasea lucrare coordonată de Gabriel Oprea, aceea susţinută de chestorul-şef de poliţie Dumitru Pârvu în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, ar fi de asemenea suspectă de plagiat.

 

Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" a anunţat in urma informatiilor aparute in presa pe aceasta tema că fostul vicepremier nu mai coordonează lucrări de doctorat în cadrul său şi că va evalua respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22