Curtea Suprema: Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in arest la domiciliu

Dora Vulcan | 28.07.2016

Curtea Suprema a decis astazi plasarea in arest la domiciliu pentru Bogdan Olteanu. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut noaptea trecuta de procurorii DNA pentru trafic de influenta in dosarul numirii omului de casa al lui Vantu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, zona in care Vintu avea interese comerciale prin firma sa de comercializare de produse petroliere, PSV Company.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:29 iulie, 19.50- Curtea Suprema a decis ca Bogdan Olteanu sa fie in plasat in arest la domiciliu pentru urmatoarele 30 de zile.

Bogdan Olteanu a parasit sediul instantei supreme dupa primirea sentintei, de unde a fost preluat pentru a fi dus din nou in arestul Politiei Capitalei, unde asteapta miezul noptii, cand ii expira termenul de retinere dat asta-noapte de procurorii DNA. 

Sentinta Inaltei Curti de Casatie si Jutitie a reusit sa nemultumeasca ambele parti: si pe acuzatori si pe avocat, care a anuntat ca, deja, a contestat-o; avocatul lui Olteanu avand speranta ca clientul sau va fi cel mult pus sub control judiciar. Cu toate acestea, intrebat de jurnalisti cum a primit Olteanu vestea, avocatul a recunoscut: "cu bucurie", dupa o noapte petrecuta in arest. 

Procurorii DNA cerusera arestarea lui Olteanu pentru 30 de zile. 

 

 

UPDATE: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut in noaptea de joi spre vineri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru trafic de influenta in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu privind mita data la varful statului pentru numirea unui apropiat in functia de guvernator al Deltei Dunarii. 

 

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut in timpul audierilor ca s-a dus sa discute cu Sorin Ovidiu Vintu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunarii. Este vorba de Liviu Mihaiu, angajat al trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vintu la acea vreme, care a si devenit guvernator al Deltei Dunarii in 2008. 

 

Olteanu nu a recunoscut si ca ar fi primit vreo suma de bani de la Vantu pentru a-si trafica influenta. Aceleasi surse au precizat ca Vintu i-ar fi trimis lui Bogdan Olteanu banii printr-un intermediar, unul din directorii de la firma controlata de Vantu, alaturi de care a fost deja condamnat in alt dosar.

 

Suma despre care se vorbeste in acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire si la sprijin electoral, servicii de marketing si consultanta pentru traficarea influentei in vederea numirii guvernatorului Deltei Dunarii - zona in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu avea interese economice, potrivit unor surse judiciare. 

 

La doar o saptamana de la numirea sa ca guvernator, Mihaiu a semnat acordarea de autorizatii pentru doua benzinarii plutitoare ale lui Vantu gestionate prin firma controlata de acesta, PSV Company. Firma lui Vintu oferea si servicii de alimentare cu combustibil pentru vase comerciale. 

 

 

UPDATE: Angelica Enache, avocatul lui Sorin Ovidiu Vintu, venita la Parchet să-şi asiste clientul, a confirmat infracţiunea pentru care acesta este cercetat dar a refuzat sa confirme implicarea in dosar a acelor oameni politici ale caror nume au fost vehiculate in cursul zilei. 

 

 

UPDATE: Liviu Mihaiu atribuie, pe pagina sa de facebook, intreaga afacere intentiei lui Sorin Ovidiu Vantu de a-l avea "(si) pe seful Camerei Deputatilor la mana".

 

Iata textul integral postat de Liviu Mihaiu, pe pagina sa de facebook:

 1. Mă bucur că am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni(2008-2009) și că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbansim și construcţii in DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor.

2. NU am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator.

3. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaţilor la mână.

4. Dacă e să intrăm in alt registru, sunt "onorat" că "transferul" meu a avut o asemenea cotă, dar sunt ingrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai DD (mă iertaţi :) ), a ajuns in fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel..

5. Nimeni dintre cei implicaţi in acest scandal "sud-american" NU m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva! Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul.

6. Justiţia să-și facă (toată) datoria!

 

 

UPDATE: Comentariul facut pe facebook de Calin Popescu Tariceanu

 

"După ”știrea” lansată în spațiul public, conform căreia aș fi implicat într-un nou dosar instrumentat de DNA, am primit foarte multe solicitări din partea jurnaliștilor pentru a-mi spune punctul de vedere.

1. Nu comentez zvonuri.

2. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: ”Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului și din politică. N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție.”

 

 

 

UPDATE: Tariceanu a spus ca nu vrea sa comenteze informatiile aparute in cauza si le-a atribuit apropierii alegerilor parlamentare. El a spus, citat de corespondentul Digi 24, ca se asteapta sa apara "si alte denunturi" in perioada premergatoare alegerilor parlamentare

 

 

*** Digi 24 anunta ca in dosar sunt vehiculate si numele lui Calin Popescu Tariceanu, fost prim ministru si actual presedinte al Senatului si Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei dar pentru fapte din perioada in care era presedinte al Camerei Deputatilor, coleg de partid cu Tariceanu.

Corespondentul Digi 24 spune ca e mai mult decat atat si ca Sorin Ovidiu Vantu, in al carui trust de presa lucra si Liviu Mihaiu, ar fi dat acesti bani petru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator.

 

 

 

***Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție, el fiind transportat cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, aflat de vineri la Penitenciarul Rahova, dupa ce a fost condamnat la sase ani si doua luni de inchisoare in dosarul delapidarii Petromservice, a fost citat sa se prezinte joi la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a da declaratii in noul dosar care il vizeaza, titreaza Hotnews.ro.

Vîntu a venit la DNA în legătură cu un memoriu pe care l-a înaintat procurorilor anticorupție, surse judiciare precizând pentru RomaniaTV că ar fi vorba de un dosar de cumpărare de influenţă, în care este implicat un politician.

 

 

 

***Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării pe 18 septembrie 2008 si a fost revocat la jumatate de an dupa schimbarea guvernarii

Numirea a fost facuta în şedinţă de guvern, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu. Fostul guvernator, înlocuit de Mihaiu, a devenit consilier al premierului Tăriceanu. La câteva zile, pe 22 septembrie, Jurnalul Naţional publica un interviu cu noul guvernator, care declara că nu este omul nimănui şi că nu are conştiinţa vândută.

 

În perioada respectivă erau de notorietate legăturile lui Sorin Ovidiu Vîntu cu jurnaliştii fostului grup Academia Caţavencii, din care făcea parte şi Liviu Mihaiu, dar şi relaţia bună a acestuia din urmă cu premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

 

 

 

***Fragment dintr-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional dupa numirea sa:

 

Liviu Mihaiu: Propunerea (numirii sale în funcţia de guvernator al Deltei Dunării - n.r.) este de dată recentă. Se ştia că Paul Cononov candidează şi s-a pus problema înlocuitorului lui. Ministrul Mediului, Attila Korodi, mi-a propus, având în vedere experinţa mea în Deltă din postura de militant de mediu, iar eu m-am gândit bine şi am acceptat. Nu e uşor să laşi totul şi să te duci în Afganistan. Cine nu crede să vină cu mine la putere!

 

Reporter: Dar Tăriceanu cum a reacţionat?

 

Liviu Mihaiu: Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. (...) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. Eu am venit la pupitrul cu butoane verzi. Nu sunt omul nimănui.

 

Reporter: Dar al lui Sorin Ovidiu Vântu?

 

Liviu Mihaiu: N-are nici o legătură Vântu! Vântu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.

 

Reporter: Sunt poze cu tine şi cu Vântu în Deltă. Tu îmbarcându-te de pe pontonul lui.

 

Liviu Mihaiu: Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

 

Reporter: Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!

 

Liviu Mihaiu: Ei, uite că eu m-am dus. Vântu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.

 

Reporter: În Deltă se vorbeşte că are şi afaceri în agricultură şi este interesat şi de afacerile cu sturioni.

 

Liviu Mihaiu: Se vorbeşte mult şi prost. Specific naţional.

 

 

 

 

***Potrivit Romania TV, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi dat lui Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru la acea dată, o sumă de bani prin intermediul lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor la acea dată, pentru a-l numi pe fostul jurnalist Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

 

 

***Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, aflat de vineri la Penitenciarul Rahova, dupa ce a fost condamnat la sase ani si doua luni de inchisoare in dosarul delapidarii Petromservice, a fost citat sa se prezinte joi la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a da declaratii in noul dosar care il vizeaza, anunta Hotnews.ro. Anchetatorii fac cercetari pentru cumparare de influenta, Sorin Ovidiu Vintu fiind suspectat ca i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta sa intervina in sprijinul omului de afaceri, au precizat surse judiciare citate de Hotnews.ro.

 

 

***

 

Sorin Ovidiu Vintu executa, din 22 iulie, o pedeapsa de sase ani si doua luni primita la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul Petromservice. El este intemnitat la penitenciarul Rahova, de unde a si fost adus astazi la DNA.

 

Vintu mai are trei condamnari, doua definitive, in dosarul privind santajarea lui Sebastian Ghita si, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, si una in fond, contestata de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului National de Investitii.

 

Un an de inchisoare a primit Sorin Ovidiu Vintu pentru santajarea lui Sebastian Ghita, iar pentru ca l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din tara dupa prabusirea FNI si apoi a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

 

Vintu a stat in penitenciar din 21 iunie 2012 pana in 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de inchisoare, si din 25 ianuarie pana in 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat conditionat din penitenciar in 19 noiembrie 2014, in 22 iulie 2016 fiind reincarcerat.

 

In dosarul devalizarii FNI, dupa ce Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, in 9 februarie 2015, la sase ani si patru luni de inchisoare, Vintu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judeca din aprilie 2015, urmatorul termen fiind stabilit in 14 septembrie, cand omul de afaceri ar trebui sa fie audiat.

 

Numele lui Sorin Ovidiu Vintu apare si in dosarul fostul presedinte al Federatiei Romane de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, in martie, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecator de la instanta suprema in vederea pronuntarii unei pedepse cu suspendare pentru Vintu, in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22