Doi generali de marca ai armatei turce demisioneaza la o zi dupa valul de epurari

Dora Vulcan | 28.07.2016

Doi generali importanti ai armatei turce au demisionat joi inaintea reuniunii Consiliului Militar Suprem, preconizata pentru aceeasi zi la Ankara cu scopul de a decide o remaniere profunda a fortelor armate dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, au anuntat postul de televiziune CNN Turk si agentia de presa Dogan, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Demisia lor intervine la o zi dupa dupa inlaturarea a circa 1.700 de militari din armata turca pentru presupusul lor rol in lovitura de stat esuata din aceasta luna.

 

Comandantul armatei terestre, generalul Ihsan Uyar, si seful "pregatirii si doctrinei comandamentului", generalul Kamil Basoglu, au demisionat, precizeaza agentia Dogan, dupa ce miercuri fusese anuntata destituirea a 149 de generali si amirali, ceea ce reprezinta aproximativ 40% din totalul generalilor si amiralilor armatei turce.

 

 

***Turcia a ordonat inchiderea a 45 de ziare si 16 canale de televiziune, au anuntat miercuri oficialitatile, intensificand epurarea dupa puciul esuat din 15 iulie. In plus, trei agentii de stiri, 23 de posturi radio, 15 reviste si 29 de edituri au fost de asemenea inchise, scrie AFP.

 

Tot miercuri, 149 de generali si amirali ai armatei turce au fost demisi pentru implicare in lovitura de stat.

 

Dintre acestia, 87 erau ofiteri superiori ai armatei, 30 faceau parte din fortele aeriene, iar 32 din marina.

 

 

***Doi generali turci de prim plan, aflati in misiune in Afganistan, au fost arestati la Dubai sub acuzatia de implicare in tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia, a anuntat marti un oficial turc, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, citat de AFP.

 

Generalul Mehmet Cahit Bakir, comandantul fortelor turce din Afganistan, si generalul de brigada Sener Topuc au fost retinuti pe aeroportul din Dubai, a declarat acest oficial.

 

Aceste arestari au fost operate in urma unei cooperari dintre serviciile de informatii turcesti si cele din Emiratele Arabe Unite, dupa tentativa de lovitura de stat in spatele care s-a aflat, acuza puterea de la Ankara, un predicator care traieste in exil in Statele Unite, Fethullah Gulen.

 

Acestea sunt primele arestari de militari de rang inalt care au loc in afara Turciei, dupa valul de epurari si retineri care a urmat puciului din 15 iulie.

 

Agentia Anadolu a anuntat si ca fostul guvernator al Istanbulului Huseyin Avni Mutlu a fost retinut.

 

Peste 13.000 de persoane, printre care circa o suta de generali, au fost retinuti dupa tentativa de puci.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22