Circuitul şpăgii, de un milion de euro, pe care Vîntu i-ar fi dat-o lui Olteanu

E.b. | 29.07.2016

Sorin Ovidiu Vîntu a povestit anchetatorilor cum i-a dat lui Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, mită de un milion de euro pentru a susţine numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii ar fi fost transferaţi de către un off-shore cipriot, controlat de SOV, în conturile unei firme bulgăreşti, de unde au fost ridicaţi în numerar şi daţi lui Olteanu.

Pe aceeași temă

 

 .

După ce, la 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prin hotărâre a Guvernului Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi cerut persoanei care se ocupa de firmele sale să transfere 1 milion de euro dintr-un cont bancar deschis în Cipru la o societate IT înregistrată în Delaware, SUA.

 

Banii  din Delaware urmau să să fie virați într-un cont pe care societatea IT îl avea deschis în Bulgaria. Transferul milionului de euro din Cipru în Bulgaria, în contul societății americane, s-a produs la 22 octombrie 2008. Banii au fost retrași, potrivit procurorilor DNA, în tranșe, în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008, după care au ajuns la Bogdan Olteanu, fiindu-i înmânați în biroul acestuia, conform digi24.ro.

 

Direcția Națională Anticorupție îl acuză pe Bogdan Olteanu de trafic de influență, după ce ar fi solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro și sprijin electoral (constând în servicii de marketing și consultanță) în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului Tăriceanu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în postul de guvernator al Deltei Dunării.

 

Cel care ar fi făcut denunţul întregii afaceri la DNA ar fi Ionuţ Adrian Eftime, fost director în cadrul Petromservice, condamnat, în 2015, la 6 ani şi patru luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani.

 

Împreună cu omul de afaceri Kiss Laszlo, cunoscut ca un mare specialist în circuite financiare offshore, cei doi controlau offshore-ul IT&Media, folosit şi în delapidarea Petromservice, după cum arătau procurorii DIICOT în ancheta respectivă, conform gandul.info.

 

Potrivit anchetatorilor DNA, SOV ar fi început în vara anului 2008 demersurile ca Mihaiu, persoană de încredere a sa, să fie numit în funcția menționată, care aveau la bază interesul economic al omului de afaceri, „legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist”.

 

Atât Sorin Ovidiu Vântu, cât şi Bogdan Olteanu erau foarte interesaţi de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din data iulie 2008, Eftimie îi spunea lui Sorin Ovidiu Vântu că Eftimie îi spunea „Bogdan Olteanu vine dintr-o parte, îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din Bucureşti, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles”. 
Discuţia a continuat cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziţie un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum arată şi Olteanu Bogdan. În condiţiile în care Bogdan Olteanu cunoştea scopul discuţiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens. 

 

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-ar fi cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de un milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului, susţin sursele. Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV. Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării, scrie adevarul.ro.

 

Sprijinul electoral promis lui Bogdan Olteanu de Sorin Ovidiu Vântu avea legătură cu alegerile parlamentare din toamna anului 2008, scrutin în care liberalul viza obținerea unui nou mandat de deputat şi s-a concretizat în mai multe feluri. Pe de o parte, din dispoziția lui SOV, un director i-a oferit lui Olteanu consultanță pentru campanie, iar pe de alta, o echipă a realizat „mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie”.

 

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, reţinut, în noaptea de joi spre vineri, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru cumpărare de influenţă, a fost plasat în arest la domiciliu de către judecătorii ÎCCJ. Sentinţa nu este definitivă.  

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22