Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Baza NATO de Incirlik, înconjurată de 7.000 de poliţişti şi suţinători ai lui Erdogan.
E.B. - - - -
2016-07-31
International
0

Peste 7.000 de poliţişti turci au înconjurat şi au blocat accesul la baza aeriană Incirlik, folosită de aliaţii NATO pentru a lansa operaţiuni spre Orientul Mijlociu. Martorii au vorbit despre câteva mii de poliţişti cu arme semiautomate şi vehicule blindate.

 
 

Peste 7.000 de poliţişti turci au înconjurat şi au blocat accesul la baza aeriană Incirlik, care este folosită de aliaţii NATO pentru a lansa operaţiuni spre Orientul Mijlociu.

 

Presa turcă speculează despre o nouă tentativă de lovitură de stat, dar executivul a explicat că operaţiunea este doar o simplă verificare a măsurilor de securitate, transmite RT, conform news.ro. ”Am terminat o inspecţie de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a explicat ministru Afacerilor Europene din Turcia.

 

Martorii au descris câteva mii de poliţişti cu arme semiautomate şi vehicule blindate, care au înconjurat baza aeriană încă de la primele ore ale dimineţii.

 

O parte dintre susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au ocupat zona încercuită de autorităţi în apropiere de baza aeriană. Totuşi, mulţimea nu părea să fie atât de tensionată ca la protestele recente prin care s-a cerut închiderea bazei aeriene.

 

Câteva mii de persoane au protestat joi la baza aeriană Incirlik, pentru a cere închiderea acesteia şi au proferat slogane antiamericane. Protestatarii au susţinut că militarii americani au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie, soldată cu moartea a 270 de persoane.

 

Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, poliţişti, magistraţi, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori universitari, au fost vizaţi de campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti, după ce autorităţile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat.

 

În primele zile după lovitura de stat eşuată, mai mulţi înalţi oficiali militari de la baza aeriană Incirlik au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare, printre care se numără generalul comandant Bekir Ercan Van. Autorităţile turce au susţinut că avioanele F-16 folosite de pucişti au aterizat la Incirlik pentru a fi realimentate.

 

Presa speculează că generalul Bekir Ercan Van a încercat să ceară azil politic în SUA, însă cererea sa a fost respinsă.

 

Baza Incirlik este folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, şi este vitală pentru operaţiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, la baza aeriană Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european, Însă, numărul exact al focoaselor nucleare care se află în această bază aeriană rămâne necunoscut.

 

”Inspecţia” de la baza aeriană are loc după ce executivul turc a anunţat sâmbătă continuarea reformei militare ca urmare a puciului eşuat. Într-un interviu, Ergdogan a dezvăluit planurile sale pentru a elimina toate academiile militare, care vor fi înlocuite cu o nouă Universitate Naţională de Apărare.

 

TAGS : Turcia NATO Incirlik politisti
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
1362
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22