Reporterul Sky News care a lansat mistificarea cu traficul de arme spune ca suntem prosti

E.b. | 11.08.2016

Reportajul prezentat de postul britanic de televiziune Sky News, care incerca sa demonstreze ca Romania este scena unui trafic intens de armament, a fost o inscenare. Insa, Stuart Ramsay, autorul mistificari, ii numeste prosti pe toti cei care ii spun ca povestea sa este cusuta cu ata alba.

Pe aceeași temă

 

 

Vanatori platiti sa joace rolurile traficantilor si replici pe care actorii le mai uitau. Ba chiar ca s-au tras mai multe duble. 2000 de euro au primit in total romanii, care au fost pacaliti de englezi ca apar intr-un documentar, dupa cum au aflat procurorii DIICOT.

 

Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficantii romani de arme, a publicat, miercuri, pe Twitter, un al treilea mesaj in care isi sustine ancheta, despre care autoritatile de la Bucuresti afirma ca este o inscenare. Noul mesaj al jurnalistului britanic a generat noi critici de la jurnalisti romani, precum si de la Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), conform stirileprotv.ro.

 

In ciuda acuzatiilor aduse de anchetatorii romani, si postul Sky News se acopera de ridicol si il  aparara pe Stuart Ramsay, care cu impertinenta, scria pe Twitter: "Prostii care nu inteleg jurnalismul, pur si simplu, nu-l inteleg".

 

”Heheheh, este adevarat! Pur si simplu nu va convine! AK-urile si pustile cu luneta sunt – err – militare, de vanzare. Noroc”, a mai scris Stuart Ramsay pe Twitter, in cel de-al treilea mesaj pe care l-a publicat pe reteaua de socializare dupa izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupusi traficanti de arme din Romania.


Comentand mesajul publicat de Stuart Ramsay, tot pe Twitter, Valentin-Alexandru Jucan,  Secretar de Stat, Consiliul National al Audiovizualului, l-a avertizat: ”Cred ca vei fi chemat in judecata. Noroc. Valentin Jucan, Secretar de Stat, Consiliul National al Audiovizualului”.  

 

"Mi-au zis ca daca am arme de razboi, eu le-am zis ca nu, ca in Romania nu gasesti asa ceva, ca nu suntem Afganistan, dar va pot aduce arme de vanatoare care pentru acest scenariu se pot folosi, ei au fost de acord mi-au zis: nu va faceti griji pentru ca la difuzare va aparea: toate persoanelele din acest documentar sunt fictive si au caracter informativ. Acum ce sa va zic, am pus botul", a declarat jurnalistilor Aurelian Mihai Szant, intermediarul dintre Stuart Ramsay si vanatori.

 

Aurelian Mihai Szant, lucreaza de 7 ani in Marea Britanie pentru un alt post de televiziune si sustine ca a fost cautat de cei de la Sky News pentru a ajuta la realizarea unui documentar despre traficul cu arme la granita cu Ucraina, unul in care urmau sa se filmeze reconstituiri.

 

 

Barbatul sustine ca a gasit locul, o padure in apropiere de localitatea Marishelu, judetul Bistrita, apoi personajele: doi prieteni, vanatori de ocazie, care detin arme legal.  

 

Costumatia protagonistilor ar fi fost solicitata de aceeasi junralisti britanici care au vrut ca si intermediarul sa se implice in scenariu.

 

Tot ei le-ar fi spus ce si cum sa raspunda la intrebarile jurnalistilor. Barbatul mai sustine ca in timpul inregistrarii, participantii mai uitau ce trebuie sa spuna.

 

Aurelian Mihai Szanto: "Au fost momentte cand a trebuit sa repet intrabarea. Eu puneam intrebarea in limba romana si ei nu stiau ce sa zica si ridicau din umeri. Oamenii se simteau degajati, daca esti traficant stai relaxat. Oamenii stiau ca e vorba de un documentar."

 

Traficul de arme a fost ilustrat cu 6 pusti de vanatoare, dintre care una era un AK47, modificat, despre care anchetatorii afirma ca era o arma de panoplie, adica nefunctionala. Toate erau detinute legal de romanii implicati in filmare. De altfel, cu unele arme detinute, unul dintre falsii traficanti de arme s-a fotografiat si a postat pozele pe Facebook.

 

Daniel Horodniceanu, seful DIICOT: "Pana la aceasta ora se confirma ceea ce am preconizat de la inceput: un scenariu care cred ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici." La aceasta concluzie au ajuns procurorii DIICOT care, impreuna cu politistii de la crima organizata, i-au cautat pe presupusii traficanti de arme. Au perchezitionat casele tutror celor implicati in filmare si au gasit pustile de vanatoare. Si masinile folosite la intalnire au fost gasite iar participantii dusi, din nou, in zona in care au fost filmati ca sa arate ce si cum au facut.
 
 
Stuart Ramsay este sustinut si de cei care conduc trustul de presa Sky News: "Stuart Ramsay si echipa lui au realizat un reportaj bine documentat despre traficul de arme din Romania, iar Sky News sustine in totalitate materialul difuzat."

 

Aurelian Mihai Szanto a mai declarat ca a acceptat sa fie facut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu intrebari si raspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus ca va fi difuzat in decembrie, cu mentiunea la final ca persoanele care apar sunt fictive.
 

 
"Ce declar este totul adevarat si o fac pentru imaginea mea si imaginea Romaniei, in primul rand pentru ca sunt roman si sunt mandru cu asta. Toata lumea greseste in viata, toata lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, daca sunt de acord sa filmez un documentar pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme care se desfasoara pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat ca este vorba despre un documentar pe care trustul Sky il face pe teritoriul Europei in legatura cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populatiei, ca sa fie vigilenta, sa aiba ochii in patru, in caz de suspecti”, a spus Szanto, la iesirea de la DIICOT.

 

"Eu, bineinteles, ca la momentul respectiv doar m-am gandit la o chestie de prezentare, nu la o stire bomba, care a cazut efectiv ca o bomba peste toata Europa. Respectivii au venit in tara, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma sa se puna in practica. (…) Mi-au scris pe o hartie niste intrebari, pe care eu urma sa le transmit oamenilor mei, intrebari la care ei ofereau si raspunsurile”, a mai spus Szanto.

"Nu s-a facut o repetitie in prealabil, dar cand am ajuns la fata locului, oamenii se simteau degajati, stiind ca este vorba de un documentar. Si acum, sa va spun un lucru: daca vinzi arme, stai in halul acela, linistit, cald, te lasi filmat, efectiv, absolut orice. Oamenii stiau ca este vorba despre un documentar de informare. In momentul in care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. In momentul in care a inceput - lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru ca i s-a stricat microfonul: «OK, stati cuminti, sa ne punem microfonul. Hai sa incepem din nou, nicio problema, stati acolo. Motor!»”, a precizat Szanto. El a mai spus ca, dupa publicarea materialului Sky News, a luat legatura cu prietenul lui si a facut „un scandal imens”, iar acesta i-a spus ca va discuta cu trustul Sky, pentru ca nu este in ordine.

 

"Si astazi am vorbit cu el la telefon si, din cate am inteles, o sa discute problema la modul cel mai serios, in eventualitatea unei declaratii, chiar din partea dansului sau din partea trustului Sky, care sa confirme tot ce am spus eu aici”, a adaugat Szanto.

 

El a precizat ca toate armele care apar in materialul Sky News sunt inregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande si nu au fost vandute, iar la momentul filmarii nu erau incarcate.

"Sincer sa va spun, ca roman, regret nespus, pentru ca m-am lasat pacalit, am fost pacalit de acesti oameni si mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea Romaniei”, a mai spus Szanto

 
Sky News a difuzat la sfarsitul saptamanii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficantii de arme din Romania. Materialul prezenta imagini de la o intalnire a jurnalistului cu doi presupusi traficanti de arme, care ii prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma ca sunt arme militare.

Autoritatile de la Bucuresti au contestat veridicitatea reportajului, anuntand totusi ca vor face investigatii in acest caz 

 

Politia Romana a spus ca armele prezentate in imagini sunt de vanatoare si pot fi detinute legal in tara noastra de catre vanatori, colectionari, precum si de personalul silvic. Ambasada Romaniei in Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, ca a preluat informatiile primite de la Politia Romana legata de faptul ca armele care apar in reportajul Sky News sunt de vanatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agentiei Nationale pentru Infractionalitate.

 
 
Patru suspecti au fost adusi pana acum la DIICOT, potrivit unor surse judiciar: Levente Pantics, Attila Pantics, Hunyadi Csaba Zsolt si "intermediarul" Aurelian Mihai Szanto.

 

O gluma - asta a insemnat reportajul facut de televiziunea britanica pentru doi dintre cei cinci matori audiati joi seara la sediul DIICOT. "Este o gluma proasta a celor care au regizat toata chestia, au vrut sa fie o gluma si a iesit altceva", spune unul din barbatii audiati.
 

Reportajul Sky News ar fi fost realizat in satul Jeica (Bistrita-Nasaud), unde, populatia este in proportie de 90% maghiara. Politia din Bistrita-Nasaud a facut reconstituiri la locul unde s-ar fi desfasurat tranzactia si din sat au venit la Bistrita, la sediul IPJ BN cu mai multe dube. La operatiuni au participat si cei de la SRI.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22