Mihai Sora si Neagu Djuvara decorati la 100 de ani, alaturi de soprana Virginia Zeani

Dora Vulcan | 11.08.2016

Klaus Ihannis a semnat astazi decretele de decorare a mai multor personalitati din domeniul cultural si cel stiintific, dupa cum relateaza site-ul oficial al Presedintelui Romaniei. Este vorba despre: Neagu Djuvara, Mihai Sora, Dumitru Protase, Virginia Zeani (Zehan), Cicerone Rotaru, informeaza Hotnews.

Pe aceeași temă

 

 

Neagu Djuvara este istoric, diplomat, filosof, jurnalist si romancier roman. S-a nascut la Bucuresti in 1916. Este licentiat in istorie la Sorbona in 1937 si doctor in drept la Paris in 1940. A intrat prin concurs la Ministerul de Externe in 1943 si a fost trimis curier diplomatic la Stockholm in 1944 pentru negocierile de pace cu URSS. Dupa preluarea Ministerului de Externe de catre comunisti, Djuvara ramane in exil militand in diverse organizatii ale diasporei pana in 1961 cand pleaca in Republica Niger. Acolo va ramane timp de 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului Nigerian al Afacerilor Straine si, in acelasi timp, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", informeaza Humanitas.ro, citat de Hotnews.

 

 

Mihai Sora este filosof si eseist roman, iar din 2012, membru de onoare al Academiei Romane. S-a nascut la Timisoara in 1916. Dupa studii de filosofie la Universitatea din Bucuresti  a plecat la Paris unde a obtinut titlul de doctor in filosofie, devenind pentru o vreme cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit in tara se dedica unei vaste activitati editoriale. Din anii '70 a inceput sa publice dialoguri filosofice in reviste literare. Dupa 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si a fost Ministru al Invatamantului in primul guvern de dupa revolutie. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler". 

 

 

Dumitru Protase este istoric, arheolog, membru de onoare al Academiei Romane din 2003 si membru al Institutului de Istorie din Cluj. S-a nascut in satul Mocod, judetul Bistrita-Nasaud, in anul 1926. A urmat Liceul Graniceresc "George Cosbuc". Din 1950 este licentiat in istorie si filologie clasica la Universitatea Victor Babes din Cluj. Dupa terminarea studiilor a fost incadrat ca asistent la Catedra de Istoria Romaniei la aceeasi universitate si apoi ca cercetator la Institutul de Istorie din Cluj. In anul 1990 devine profesor titular la disciplina Istoria Veche a Romaniei si sef al catedrei de Istorie Antica si Arheologie a Universitatii Babes-Bolyai. A adus contributii importante in studiul Daciei romane si postromane. Ca filolog clasic a fost atras si de epigrafie. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", informeaza primarianasaud.ro, citata de Hotnews.

 

 

Virginia Zeani (Zehan) este o solista romana de opera, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii '50, '60, '70 ai secolului al XX-lea. S-a nascut in satul Solovastru, judetul Mures, in anul 1925. De-a lungul celor 30 de ani de cariera a interpretat peste 60 de roluri diferite. Debutul sau avut loc in 1948 pe scena Teatrului Comunal de Opera  din Bologna in rolul Violettei din opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, rol care o va face cunoscuta pe toate marile scene ale lumii. Este doctor honoris causa al Universitatii de Muzica din Bucuresti si al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. A fost decorata cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", informeaza Wikipedia, citata de Hotnews.

 

 

Cicerone Rotaru a acumulat merite deosebite in cercetarea stiintifica forestiera, in ecologie si in invatamantul superior silvic. S-a nascut in 1926 la Vaslui. A absolvit Facultatea de Silvicultura a Institutului Politehnic din Bucuresti si a lucrat la Institutul de Studii si Constructii Forestiere si a predat la facultatile de silvicultura din Brasov si Bucuresti. In 1971 a obtinut titlul de doctor in stiinte agrosilvice, specialitatea silvicultura. Este autorul primului tratat din lume despre tehnologia exploatarii lemnului si al conceptului global de protectie a mediului. De asemenea, detine dubla cetatenie, a Frantei si a Romaniei. A fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de "Comandor", informeaza Ambasada Romaniei la Paris, citată de Hotnews.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22