Trupe ruse si transnistrene fac exercitii militare comune in apropiere de Tiraspol

Dora Vulcan | 16.08.2016

Trupele din republica separatista Transnistria au facut exercitii militare comune cu trupe rusesti, pentru a doua oara luna aceasta, informeaza Associated Press citand agentia oficiala de presa de la Tiraspol Novostipmr.com. Agentia de presa transnistreana relateaza marti ca unitati speciale au luat parte la execitii antitero desfasurate la sud de capitala separatista Tiraspol.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit Novostipmr.com, citat de Hotnews, locuitorii din zona au fost avertizati cu privire la simulare.

 

Deschide.md relateaza, citand aceeasi agentie de presa transnistreana, ca exercitiile militare au loc in localitatea Blijnii Hutor (suburbie a orasului Tiraspol in apropiere de hotarul cu Ucraina) si ca, potrivit legendei aplicatiilor militare, localitatea a fost atacata de un grup de teroristi, facandu-se evacuarea locuitorilor satului. In cadrul aplicatiilor sunt utilizate mijloace explozive de imitare.

 

Autoritatile de la Chisinau au criticat puternic prima runda de exercitii militare desfasurate la inceputul lunii august, cand tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apa si au simulat un atac impotriva "inamicului" de pe malul drept al raului. la exercitii au luat parte si atunci soldati ai Grupului Operativ de Trupe Ruse si ai asa-ziselor structuri de forta de la Tiraspol.

 

Deschide.md scrie ca exercitiile militare pot fi considerate o provocare si o incalcare a angajamentelor luate in cadrul ultimei sedinte a Comisiei Unificate de Control.

 

Potrivit acestei decizii, "in timpul vacantei, partile se vor abtine de la actiuni unilaterale ce ar putea sa creeze tensiuni si sa destabilizeze situatia din Zona de Securitate, azi la Tiraspol au inceput noi aplicatii antitero desfasurate in comun de efectivul Grupului Operativ a Trupelor Rusesi si fortele speciale transnistrene".

 

Regiunea pro-rusa Transnistria s-a rupt de Moldova in 1990, pe fondul temerilor rusofonilor ca Republica Moldova s-ar putea uni cu Romania. Separatistii rusi au proclamat la 2 septembrie 1990 "Republica Moldoveneasca Nistreana" si, ajutatii de trupe rusesti, au preluat controlul asupra celei mai mari parti a zonei transnistrene a Republicii Moldova, dar si a unei zone in jurul orasului Tighina. Confruntarea s-a soldat cu 700 de morti.

 

In iulie 1992 s-a semnat un acord de incetare a focului, iar Rusia a adus cateva mii de soldati din Armata a 14-a care a mentinut republica separatista, autoritatile de la Chisinau nemaivand controlul.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22