Spitalele romanesti au un deficit de 13.000 de medici. Exodul nu poate fi oprit

E.b. | 17.08.2016

Nu mai putin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele romanesti, in momentul de fata, ca efect al plecarii doctorilor la munca in strainatate. "Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problema masiva cu exodul medicilor", spune ministrul Sanatatii.

Pe aceeași temă

 

 

In aceste conditii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensiva raman neocupate in mai multe orase, iar in unele judete deficitul se apropie de 50%, transmite Mediafax.

 

O radiografie a sistemului de Sanatate din Romania arata ca nu exista judet in care sa nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar si a treia oara, altele sunt acoperite de medicii ramasi prin ture prelungite. 

 

Realitatea arata ca mirajul muncii in strainatate a acaparat un sistem care oricum nu era sanatos. Si chiar daca vad dezastrul, autoritatile nu cunosc metodele si nu au parghiile necesare prin care sa opreasca exodul medicilor, screi HotNews.ro.

 

"Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problema masiva cu exodul medicilor. In niciun sector omul nu este la fel de important precum este in Medicina. Sunt orase in care specialitati intregi nu sunt reprezentate, pur si simplu nu au medici", spune chiar ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

 

In anul 2015, la nivelul Colegiului Medicilor Cluj au fost inregistrate un numar de 211 cereri pentru obtinerea certificatului profesional curent, necesar exercitarii profesiei de medic in afara granitelor Romaniei. 

 

"UMF produce medici, iar ei pleaca. Lipsa de medici s-a vazut in momentul discutiilor legate de garzile lunare care trebuie asigurate. Daca trebuie un medic sa faca doua garzi pentru acoperirea graficului de sapte garzi, raman cinci garzi descoperite. 

 

Si s-a ajuns in situatia anormala ca un medic sa faca 10 - 11 garzi pe luna, peste programul lui, iar multi nu mai rezista, sunt terminati, storsi ca lamaia. S-a ajuns la o sclavie a garzilor", a declarat Radu Vasile, presedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitara Cluj, pentru Mediafax

 

Despre motivele care stau la baza acestei plecari in masa a medicilor, poate vorbi cel ai bine chiar unul dintre cei care au decis sa profeseze in strainatate. Oana Todea este medic stomatolog iar dupa ce a lucrat in Cluj-Napoca o perioada, intr-un cabinet privat si intr-unul dentar scolar, a decis, in 2014, la 39 de ani, sa plece din Romania si sa se stabileasca in Franta, in oraselul Macon, impreuna cu sotul sau si cei doi copii. 

"Aveam 39 de ani cand am parasit Romania si parintii mei ma mai ajutau uneori cu banii. Nu aveam masina, concediile le faceam la parinti si plateam rate pentru un apartament igrasios", povesteste Oana. 

 

Femeia spune ca diferenta majora pe care a intalnit-o in Franta fata de sistemul medical din Romania este ca tratamentele obisnuite sunt rambursate in proportie de 70% de catre Casa de Asigurari, restul de 30 de procente fiind rambursat de catre asigurarea privata a pacientilor, in conditiile in care cei mai mult au una. 

 

"Fara acest sistem, mult mai multi francezi si-ar neglija dintii, asa cum fac si romanii de altfel" spune Oana Todea", a spus ea. 

 

Potrivit datelor oficiale, pe harta Romaniei este greu sa gasesti in momentul de fata un spital cu toate posturile ocupate. 

 

Chiar ministrul Sanatatii anunta ca in Bucuresti sunt 6.700 de posturi vacante, in Ialomita 44% din posturile din sistemul de Sanatate sunt neocupate, in Calarasi - 42%, in Tulcea - 40%.  

 

In total, aproximativ 13.000 de medici lipsa, o cifra echivalenta cu cea a cadrelor medicale plecate in strainatate la munca. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22