Patru muncitori, raniti in explozia de la rafinaria Petromidia din Navodari FOTO/VIDEO

Dora Vulcan | 22.08.2016

Un incendiu si o explozie s-au produs, luni dupa-amiaza, la rafinaria Petromidia din Navodari apartinand grupului Rompetrol, la fata locului fiind trimise cinci autospeciale de stingere a incendiilor si mai multe echipaje de salvatori de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta, anunta News.ro. Patru muncitori au suferit arsuri grave in urma exploziei, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE 21.29: Agentia Nationala de Protectia Mediului a dispus trimiterea unor laboratoare mobile pentru masurarea gradului de poluare cu agenti chimici volatili in apropierea rafinariei Petromidia din Navodari, insa nu s-a atins pragul de alerta, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Gherghes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

 

"S-au facut masuratori de compusi organici volatili. Nu s-au inregistrat la punctul de masurare niveluri foarte mari, nu este vorba despre un prag de alerta. Ni s-a raportat ca incendiul s-a stins. Vom avea, maine dimineata un raport informativ in legatura cu masuratorile. In fond, Agentia de Mediu Locala si Garda Nationala de Mediu au fost acolo, la cateva sute de metri de incendiu", a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Gherghes, presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM).

 

Gherghes a aratat ca masuratorile s-au facut la o distanta de aproximativ 300 de metri de locul incendiului deoarece specialistii nu au putut patrunde in incinta rafinariei cat timp interventia era inca in desfasurare.

 

"Acum, sigur ca fumul in cauza este vizibil si este generat de particule. Nu am reusit sa ajungem in zona penei de fum", a mai spus presedintele ANPM.

 

UPDATE 20.17 Directorul Rompetrol Rafinare, Felicia Andrei, a declarat pentru Digi 24 ca explozia s-a produs la instalatia de distilare in vid si a infirmat informatiile aparute in media privind explozia vreunui recipient cu azot. Ea a dat asigurari ca nu exista risc de toxicitate.

 

 

 

 

UPDATE 20.14: Ministerul Sanatatii a anuntat ca a autorizat redeschiderea Unitatii de Transfuzii de la Spitalul de Arsi pentru pacientii care au arsuri pana la 25% din suprafata corpului. Pacientii cu arsuri mai grave vor putea fi transportati la spitalul Bagdasar Arseni sau la Spitalul Universitar, informeaza Digi 24.

 

 

UPDATE 20.10: Medicul de la ambulanta cu care au fost transportate victimele le-a declarat jurnalistilor aflati la fata locului că una dintre persoane este intr-o stare foarte grava, are arsuri de gradul 3-4 si ca sansele sale de supravietuire sunt minime iar in masura in care va fi stabilizata va putea fi transportata la Bucuresti. 

 

Amintim ca sectia de terapie intensiva de la spitalul de arsi este inchisa momentan din cauza neregulilor constatate in functionarea sa de corpul de control al ministrului Sanatatii.

 

 

UPDATE 20.05 : Cauza exploziei pare să fi fost un cazan cu azot care a explodat, informeaza corespondentul Digi 24.

 

 

UPDATE 19:36:  "Incendiul a fost stins, iar situatia este sub control. In urma exploziei sunt 4 victime, dintre care una este in stare foarte grava. Celelalte 3 sunt in drum spre spital”, a declarat Raed Arafat pentru PRO TV

 

 

Locuitorii au fost sfătuiti să stea în case pentru că există încă riscul exploziei, informeaza Digi 24 citand-o pe ”chimista” Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educatiei.

 

 

Despre riscul de poluare:

 

"La fata locului a fost trimisa si o echipa de interventie chimica si radiologica. Nu se cunoaste cauza exploziei, specialistii fac in aceste momente investigatii la fata locului”, a declarat sursa citata. 

 

 Potrivit informatiilor de la ISU Constanta, in primele momente ale incendiului au intervenit pompierii de la firma privata care asigura prevenirea incendiilor pe platforma de la Petromidia. 

 

Potrivit informatiilor de la ISU Constanta, in primele momente ale incendiului au intervenit pompierii de la firma privata care asigura prevenirea incendiilor pe platforma de la Petromidia.

 

 

Plan rosu de interventie

 

Potrivit purtatorului de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta, Claudia Tatarici, a precizat ca la Constanta a fost activat planul rosu de interventie si pana in prezent sunt informatii ca s-au inregistrat patru cazuri de arsuri grave, muncitorii fiind deja preluati de ambulante pentru a fi transportati la spital.

 

La randul sau, purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea, Anca Chirita, a declarat ca la fata locului au ajuns mai multe echipaje de interventie, dotate cu masini cu spuma si apa.

 

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinariei Petromidia, Petre Tancau, a precizat ca incendiul a fost generat de o explozie la o pompa de alimentare DDV, din cadrul unei instalatii de prerafinare.

 

 

Fumul gros care a urmat exploziei este vizibil de pe plajele din Mamaia, iar la locul exploziei sunt si specialisti care trebuie sa stabileasca riscul de poluare

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22