Matteo Renzi a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate de seism

E.b. | 26.08.2016

Italia - stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, în timp ce speranţele de a mai găsi supravieţuitori scad de la o oră la alta, relatează BBC News.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

 

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme, conform News.ro.

 

Măsurile vin după ce presa italiană a criticat standardele de construcţie din zonele de mare risc, în condiţiile în care o parte dintre clădirile care s-au prăbuşit miercuri fuseseră renovate recent.

 

Oraşele istorice nu trebuie să respecte reglementările în construcţii, aşa că, de multe ori, acestea nu sunt aplicate nici în cazul clădirilor noi din aceste localităţi.

 

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei.

 

 

Cel puţin 250 de oameni, dintre care trei britanici, un spaniol, cinci români şi alţi străini ar fi murit în cutremur. Cel puţin 365 de persoane au fost rănite şi evacuate la spitale, potrivit unei estimări furnizate de Protecţia Civilă italiană.

 

Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

 

Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - continuau să caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.

 

La căderea nopţii, echipele de salvare au anunţat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune.

 

Doi tineri şi părinţii lor au murit în orăşelul Accumoli, când s-a prăbuşit clopotul bisericii din apropiere peste casa lor. Magistraţii au deschis o anchetă pentru a stabili dacă restaurarea recentă a bisericii istorice a fost făcută cu neglijenţă.

 

O altă anchetă a fost deschisă pentru a stabili de ce s-a prăbuşit acoperişul şcolii din Amatrice, deşi aceasta a fost deschisă în 2012 şi trebuia să reziste la seisme mult mai puternice.

 

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav.  

 

Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recentă joi după-amiază. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 şi a aprovocat panică la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite săă se pună la adăpost, în condiţiile în care vibraţiile au dus la căderea de noi pietre din clădiri istorice şi a desprins faţada bisericii, care atârnă periculos deasupra străzii.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22