Vlad Voiculescu: Sănătatea, un sector apetisant pentru corupţie

E.b. | 26.08.2016

Şpaga în sistemul de săntate este dublă faţă de alte sectoare, după cum spunea Codruţa Kovesi, dar este greşit ca atunci când vorbim de şpagă în sistemul medical să ne gândim în primul rând la şpaga pentru medici, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-un interviu pentru News.ro.

Pe aceeași temă

  

Ministrul afirmă că în acest domeniu se cheltuiesc sume mari de bani, chiar dacă se spune că nu sunt bani în sănătate, astfel că "este un sector apetisant pentru corupţie"

 

“Şpaga în sănătate este cumva la 20-30 la sută, pe când în alte sectoare este 10-20%. Dacă ne uităm la domeniul sănătăţii, este cumva al doilea mare cheltuitor din buget după serviciile sociale gestionate de Ministerul Muncii. Deci este important, când spunem că nu sunt bani în sănătate, este adevărat, pe anumite sectoare. Dar, în general pentru sănătate cheltuim o sumă relativ mare. Cum vorbim de o sumă relativ mare, este un sector oarecum apetisant pentru corupuţie. Este greşit ca atunci când vorbim de şpagă în sistemul medical, să ne gândim în primul rând la şpaga pentru medici. Eu nu cred că cea mai mare parte din şapagă se duce la medici”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu, în interviul acordat News.ro.

 

Ministrul a mai spus că plicul dat de bolnavi este ilegal, iar condiţionarea actului medical este abominabilă.

 

“Plicul nu este legal nici înainte şi nici după (actul medical, n.r.). Dar, ceea ce pot spune, condiţionarea actului medical este abominabilă. Acest lucru nu trebuie să fie acceptat de niciunul dintre noi atunci când mergem în spital. Aşa că încurajez pe oricine să raporteze lucruri de genul acesta”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 

Întrebat despre "curăţarea" corpului profesional din sănătate, el a spus că orice faptă de corupţie trebuie sesizată, dar trebuie să ştim cu toţii ce fel de societate dorim, ce fel de sistem de sănătate dorim.

 

"Vrem să avem un sistem în care pacientul nu are acces la servicii de sănătate decât dacă îşi vinde ce mai are pe acasă? Nu cred că există un medic sănătos la minte care să îşi dorescă acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătăţii.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22