Angela Merkel: Brexitul poate fi un "punct de ruptura" in istoria europeana

Dora Vulcan | 26.08.2016

Cancelarul german Angela Merkel a estimat vineri la Varsovia ca iesirea Marii Britanii din UE poate fi un "punct de ruptura" in istoria blocului comunitar daca nu se iau "masuri corecte" care sa aiba ca obiectiv avansarea catre un viitor "prosper", in timp ce liderii tarilor Grupului de la Visegrad au insistat asupra reformarii Uniunii Europene, relateaza Agerpres citand agentia EFE.

Pe aceeași temă

 

 

 

Angela Merkel a avut in capitala poloneza o reuniune cu liderii acestor tari (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) in cadrul turneului ei in mai multe state ale UE pentru pregatirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava si la care Marea Britanie nu va participa, informeaza Agerpres

 

"Bratislava nu va fi sfarsitul, ci inceputul", a mai spus sefa guvernului de la Berlin, care a cerut o abordare "responsabila" a consecintelor Brexitului si sa se ia in discutie viitorul spre care trebuie sa se indrepte UE, intrucat "cetatenii vor accepta numai o Uniune Europeana care sa faca totul pentru a prospera".

 

La randul lor, liderii Grupului de la Visegrad au cerut reforme profunde pentru ca UE sa se adapteze situatiei rezultate in urma Brexitului, criticand totodata modul in care Bruxelles-ul a gestionat criza refugiatilor.

 

Discutiile pe care Angela Merkel le-a avut vineri la Varsovia au fost centrate pe problema imigratiei, dar si pe chestiunile economice si de securitate. Aceasta ultima tema preocupa in mod special guvernele polonez si ungar, seful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, cerand crearea cat mai rapida a unei armate comune europene.

 

Premierul ungar a vorbit si despre modul in care el vede reforma Uniunii Europene, el estimand ca blocul comunitar se confrunta cu o "pierdere a capacitatii de adaptare practic la toate capitolele, inclusiv depasirea crizei economice, migratia si problemele privind securitatea europeana". In opinia lui Orban, "Consiliul European este cel care trebuie sa ghideze UE, in timp ce Comisia Europeana trebuie sa inceteze sa se amestece in politica".

 

La randul ei, gazda reuniunii, premierul polonez Beata Szydlo, a impartasit abordarea colegilor ei din Grupul de la Visegrad si a cerut reforme pentru o Europa "mai puternica si care sa aprofundeze ceea ce ii uneste pe membrii ei, nu ceea ce ii divizeaza".

 

Sefa guvernului de la Varsovia a subliniat necesitatea "de a se aborda printr-o discutie serioasa chestiunea securitatii, atat externe cat si interne, pentru a da un raspuns eficient provocarii terorismului si crizei migratorii". Ea a pledat pentru consolidarea frontierelor externe ale UE, cooperare internationala si acordarea de ajutoare umanitare tarilor de origine ale migrantilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22