Nici Pandele, sotul lui Firea, nu a plagiat - considera comisia speciala a CNATDCU

Dora Vulcan | 02.09.2016

Florentin Costel Pandele, primarul oraşului Voluntari, nu a plagiat în teza sa de doctorat, se arată într-un document al comisiei de analiză din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), obţinut de Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Florentin Costel Pandele, primarul oraşului Voluntari şi soţul primarului Capitalei, Gabriela Firea, nu a plagiat în teza sa de doctorat, potrivit comisiei de analiză din cadrul CNATDCU, care a propus menţinerea titlului de doctor, informeaza Mediafax.

 

 

 

Documentul obţinut de MEDIAFAX arată că, în ceea ce prevede titlul tezei de doctorat, "România şi noile provocări generate de integrarea europeană", comisia de lucru a constatat că „se circumscrie domeniului Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, întrucât în conţinutul lucrării au fost identificate: aspecte care vizează securitatea României şi modul în care aceasta este influenţată de aderarea la Uniunea Europeană; aspecte de ordin general referitoare la consolidarea statutului de drept, identitatea europeană şi cea Euro-Atlantică”.

 

 

 

Referitor la paginile suspectate că ar fi fost plagiate din "Strategia de Securitate Naţională", apărută în 2006, "comisia de lucru consideră că ambele texte nu beneficiază de protecţie de drept de autor şi ca atare nu constituie plagiat".

 

 

 

De asemenea, în ceea ce priveşte cele trei aspecte care vizează lucrarea Enciclopedia Uniunii Europene, comisia a constatat că "aspectele preluate în teza de doctorat nu reprezintă idei originale ale altor autori şi se referă la apariţia şi Evoluţia Uniunii Europene, instituţiile proprii şi modul lor de funcţionare, documentele legislative care stau la baza înfiinţării şi funcţionării UE".

 

Referitor la suspiciunea de plagiat din lucrarea "Drept european" de Roxana Munteanu, apărută în 1996, comisia de lucru a constatat că autorul tezei a citat sursa bibliografică de două ori, aşa cum este menţionat în hotărârea Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" însă a precizat că "este în imposibilitatea de a furniza o analiză pertinentă la acest punct al sesizării, neavând la dispoziţie lucrarea invocată (lucrare solicitată de membrii comisiei), neputând aprecia existenţa unei similitudini".

 

 

 

Comisia mai face şi precizări de ordin legislativ despre noţiunea de "plagiat". "Constatăm că noţiunea de plagiat este ambiguă (un exemplu este că: nicio legislaţie din lumea civilizată nu protejează ideea), nu se poate stabili când este vorba de o faptă penală şi când este o abatere disciplinară, ce rol are intenţia sau culpa într-o astfel de situaţie, şi mai ales nu există nici la acest moment un instrument viabil care să permită identificarea situaţiilor de „plagiat”".

 

 

 

De asemenea, în raport mai scrie că în domeniul ştiinţelor militare, instituţiile au elaborat "tot felul de documente de natură tehnică, administrativă, de interpretare uniformă a legislaţiei (...) care nu au caracter de documente administrative (deci nu sunt protejate de legislaţia în vigoare) (...) ca atare acestea pot fi utilizate de oricine fără a fi necesară parafrazarea sau citarea, având în vedere caracterul acestor tipuri de documente (...) rezultat al muncii de creaţie a unor colective şi ca si operele fără autor cunoscut, acestea pot fi utilizate de orice persoană, fără să fie încălcate în acest fel prevederile leagale în vigoare".

 

 

 

În ceea ce priveşte raportul de similitudini din dosarul de analiză, membrii comisiei au constatat că "acesta este irelevant şi ca atare nu poate fi luat în considerare. Acest sistem de evaluare este discriminatoriu şi neperformant".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22