Băsescu spune că Iohannis ar trebui să respingă urmărirea penală în cazul lui Tobă

E.b. | 04.09.2016

Traian Băsescu a declarat, duminică, la România TV, că, potrivit acuzaţiilor prezentate public de DNA, Klaus Iohannis ar trebui să respingă cererea de urmărire penală în cazul lui Petre Tobă, pentru că nu pare a fi făcută de un procuror "bine calificat" şi nu pare a fi "în regulă", însă recunoaşte că în dosarul fostului ministru ar putea fi şi alte dovezi.

Pe aceeași temă

 

Traian Băsescu a spus că nu crede că există o motivaţie politică pentru schimbarea lui Tobă, având în vedere că niciun actor nu ar fi fost interesat de eliminarea ministrului, mai ales că a a fost susţinut de Klaus Iohannis.  "Nu-i putem reproşa nimic faţă de alegerile locale, s-au desfăşurat corect", a adăugat liderul PMP.

 

El a susţinut că acuzaţia din comunicatul DNA "nu e în regulă", pentru că, legal, nu se suţine favorizarea infractorului prin desecretizarea unor informaţii pe care n-ar fi avut dreptul să le desecretizeze, conform News.ro.

 

"Nu a fost un joc pentru eliminarea ministrului Tobă, ci declaraţiile date de ofiţerii care au fost chemaţi la DNA au generat un bulgăre. Mă nedumereşte însă acuzaţia către ministrul Tobă că a favorizat infractorul, refuzând să desecretizeze anumite documente de la DIPI. (...) Nedumerirea mea este de ce poţi să-l acuzi pe ministrul de Interne că nu a desecretizat nişte documente, de vreme ce nu el le-a secretizat. Aici legea este extrem de clară", a spus Băsescu.

 

O variantă lansată de fostul preşedinte este lipsa de competenţă a procurorului de caz.

 

"Scuzaţi-mă că îmi permit să pun sub semnul întrebării calificarea unui procuror DNA, dar îmi permit să o fac. Nu cred că acuzaţia DNA a fost formulată de un procuror cu o bună calificare", a spus el.

 

Întrebat dacă această variantă este realistă, având în vedere că dosarele sunt verificate de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, Băsescu a spus că "de şefa DNA au trecut multe dosare cu acuzaţii fanteziste", deci nu ar fi o premieră.

 

Băsescu a conchis că, pe baza informaţiilor prezentate public de către DNA, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să respingă solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale, însă nu exclude varianta ca în restul volumelor din dosarul lui Petre Tobă să fie şi alte dovezi, mai puternice.

 

Petre Tobă şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

 

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

 

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

 

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI a un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

 

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

 

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22