Ghita nu crede in impacarea dintre Ponta si Dragnea. Ponta, asteptat sa preia sefia PRU

Dora Vulcan | 13.09.2016

Deputatul Sebastian Ghiță a declarat, marți, că nu crede într-o împăcare între Liviu Dragnea și Victor Ponta, iar Partidul România Unită îl așteaptă în rândurile sale pe fostul premier și va merge cu "poza" acestuia în alegeri.

Pe aceeași temă

 

 

 

Prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție unde se judecă o cerere a sa privind ridicarea controlului judiciar, Sebastian Ghiță a fost întrebat de jurnaliști cum comentează anunțul că Victor Ponta rămâne în PSD și despre "împăcarea" acestuia cu Liviu Dragnea.

 

 

"Fiecare dintre noi își alege felul în care vrea să își gestioneze cariera. Din câte știu eu, între Liviu Dragnea și Victor Ponta nu avem încă o soluție definitivă. Partidul România Unită îl așteaptă pe Victor Ponta în rândurile sale și îl așteaptă ca președinte al partidului. În momentul în care Victor Ponta va simți că trebuie spuse în România adevăruri mai dure decât cele care pot fi spuse în PSD, sunt convins că va face pasul. Sau în momentul în care Liviu Dragnea nu se va ține de cuvânt față de Victor Ponta. Știți bine că mai este un moment serios de luat în calcul, momentul în care Partidul România Unită va merge în alegeri cu poza lui Victor Ponta și cu propunerea ca el să fie prim-ministru din nou, iar PSD va dori să îl susțină pe domnul Cioloș în mod ocult sau pe domnul Dîncu sau pe cine, știu eu, va dori PSD să susțină. Iar la acel moment sunt convins că Victor Ponta și mare parte din PSD vor căuta să se alăture PRU", a afirmat Sebastian Ghiță, citat de Agerpres.

 

 

Întrebat despre ''împăcarea'' dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta, Sebastian Ghiță a replicat: "Așa sunt informațiile mele. Nu e o împăcare, nu e o soluție definitivă".

 

 

Background

 

 

Liviu Dragnea si Victor Ponta s-au intalnit luni la pranz la sediul PSD si apoi au iesit impreuna la declaratii de presa: Ponta se va ocupa de redactarea sectiunii "banii romanilor" din programul de guvernare al PSD

 

 

Dragnea a anuntat ca fostul premier se va ocupa de partea de finante, de "banii romanilor", confirmand faptul ca Ponta va candida pe listele PSD. Ponta a declarat ca s-a bucurat de faptul ca Dragnea l-a sustinut saptamana trecuta, cand a fost plasat sub control judiciar in dosarul Tony Blair.

 

 

"Am vorbit despre partid, despre campanie, despre liste, i-am cerut lui Victor sa se ocupe de partea de finante publice si toate chestiunile adiacente in programul de guvernare si a acceptat. O sa discutam tot programul de guvernare la Comitetul Executiv National saptamana viitoare

 

 

"I-am cerut exact ce-mi cer si mie - sa muncim impreuna si cu ceilalti colegi pentru Romania, asa cum a facut mereu. Si munceste in PSD, este membru in PSD, va fi pe listele noastre. Am spus-o si ieri, nu stiu cat mai romaneste sa spun, azi si mai apasat. Este un subiect inchis din punctul meu de vedere si al lui (apropierea lui Ponta de PRU - n.r). Nu cerem ceva in mod special cuiva, dar fiecare ne-am impartit sarcinile in partidul asta, asa cum am facut in permanenta. Si faptul ca va coordona partea de bani pentru romani mie imi da foarte multa liniste si multa incredere, atat pentru continutul programului de guvernare in partea asta, cat si pentru sansa ca romanii sa inteleaga mult mai bine ce vrem noi sa facem", a mai spus Dragnea, informeaza Hotnews.

 

La randul sau, Ponta a declarat ca PSD stie sa se ocupe de banii romanilor si de viata companiilor.

 

Mi s-a dat ce am de facut in cadrul echipei. Imi doresc ca pe 11 decembrie sa obtinem impreuna un scor cam cum am obtinut in 2012. E adevarat, nu mai e Crin (Antonescu - n.r.), e Calin (Popescu Tariceanu), tot cam aia suntem.

 

"M-am bucurat omeneste de fapatul ca si Liviu si altii au fost solidari cu mine saptamana trecuta - mai ales ca stiu ce inseamna - sa fii acuzat pe nedrept. Parca suntem asa Osama bin Laden, Pablo Escobar. Conteaza ca oamenii sunt alaturi la greu" a mai spus Ponta.

 

Intrebat daca o sa mai stea la bufet in Parlament cu membrii PRU, Ponta a raspuns ca da. "O sa ma vedeti la parlament cu foarte multi parlamentari pentru ca suntem normali, vorbim, discutam".

 

Ponta se plansese de faptul ca probabil va afla de programul de guvernare din presa. "Eu nu am pretentia ca presedintele partidului sa ma sune sau sa ma intrebe. Dar, de exemplu, am inteles ca se va prezenta programul de guvernare al PSD. Il voi afla, ca si dvs, din presa. Nu e ca m-a intrebat cineva si eu am spus: domnule, ia lasati-ma in pace, eu nu vreau sa va zic nimic. Eu stiu ca atunci cand am construit programul de guvernare, era si Liviu Dragnea, dar era si dl. Tariceanu si Adrian Nastase. Nu se punea problema ca vreunul dintre ei sa fie in Guvern. Am invatat enorm de mult. Chiar am avut ocazia sa vorbesc cu Mugur Isarescu, cu Victor Ciorbea, chiar am vorbit si cu Emil Boc. Acum in decembrie. (...) Adica, totusi, cand esti acolo ai o experienta care conteaza. Eu cred ca fiecare conducere isi face propria politica si nu mi-a placut nici mie cand eram presedinte sa-mi spuna altii ce am de facut, nu vreau sa fac acelasi lucru.(...) Probabil ca au fost lucruri mai importante intre timp. Sau poate are alaturi colaboratori mai buni decat mine", a mai spus fostul lider al PSD", a spus Ponta, precizand ca nu s-a intamplat niciodata ca el sau Dragnea sa nu raspunda la telefon atunci cand a fost sunat.

 

 

 

Liviu Dragnea a anuntat vineri seara ca Victor Ponta va candida la alegerile parlamentare din partea PSD

 

 

El a pus astfel capat speculatiilor ca fostul premier ar putea pleca la Partidul Romania Unita a lui Bogdan Diaconu, in care s-a inscris Sebastian Ghita. Dragnea a scris pe Facebook, alaturi de o fotografie cu el si Ponta, ca acesta a venit joi seara la el acasa. 

 

"Victor Ponta a venit aseara la mine acasa. Am vorbit despre Romania, despre PSD si despre viitor. Va lupta alaturi de mine si de colegii din partid pentru ca familiile din Romania sa aiba o viata mai buna. Victoria din decembrie o sa fie victoria romanilor!" a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 Victor Ponta a fost surprins în Parlament, în timp ce participa la o ședință alături de cei de la PRU

 

Pe lângă Victor Ponta, la masă se aflau și senatorii PSD Liviu Pop, dar și Cătălin Croitoru. Liviu Pop este fost ministru al Dialogului Social în guvernul Ponta. De asemenea, la aceeași masă îi regăsim pe Bogdan Diaconu, liderul PRU, dar și pe Marius Manolache, finul lui Victor Ponta. Nu este exclus ca Victor Ponta să fie intermediarul care facilitează puntea de discuție pentru Bogdan Diaconu, care i-ar putea transfera pe senatorii Liviu Pop și Cătălin Croitoru. Surse din PRU susțin că transferul celor doi este iminent și va fi anunțat în perioada imediat următoare. De asemenea, PRU duce o campanie intensă de racolări la Senat. ”Vor trece mulți senatori PSD la noi în perioada următoare”.

 

 

 

Ponta a inclinat balanta in favoarea unui "transfer":  Decât să stau în tribună, e tentant un proiect în care să fac ceva; există un electorat nereprezentat de PSD sau PNL

 

 

Fostul premier Victor Ponta a declarat, duminică seară, la Antena 3, că îl tentează mai mult un proiect nou şi mai mic decât să stea ”în tribuna” unei echipe mari, făcând referire la o posibilă trecere a sa de la PSD la PRU, precizând însă că prima sa opţiune va rămâne PSD.

 

 

”M-aş transfera la Steaua Roşie Belgrad că tot sunt eu stelist. (...) Sau la orice echipă din jur. (...) Când ai un jucător care nu are loc în echipă, decât să-l ţii pe bancă sau în tribună, lasă-l să joace la o echipă şi să se întoarce când ai nevoie. Decât să stau în tribună, sigur că un proiect în care să pot să fac ceva, e tentant. E uman, e de înţeles acest lucru. Fiind campanie electorală pot să fac mai mult decât atât. Partidul meu m-a folosit la alegerile pentru locale”, a spus Ponta, întrebat dacă are de gând să ”se transfere” la PRU sau la o altă ”echipă” din afara ţării.

 

 

El a recunoscut că ajută PRU şi pe Bogdan Diaconu şi că unul dintre sfaturi pe care i l-a transmis preşedintelui PRU a fost să nu treacă ”linia care te face dintr-un naţionalist într-un extremist”.

 

 

”În primul rând ştiu că era o întrebare legitimă: cum poţi tu dintre partid să ajuţi alt partid. Am ajutaţi pe alţii. Pe ALDE, UNPR, am vorbit cu Laurenţiu Rebega  de la Forţa Naţională, (...) la fel am vorbit şi cu Bogdan Diaconu. Am avut şi timpul necesar pentru că dacă eram foarte ocupat cu alte activităţi spuneam: îmi pare rău”, a mai spus Ponta, la Antena 3.

 

 

El a spus că există un electorat care nu se simte reprezentat de marile partide şi că într-un partid mare, precum PSD, nu poţi să te exprimi la fel de liber cum o faci dintr-un partid mai mic

 

 

”Cred că există un electorat care nu se simte reprezentat nici de PNL, nici de PSD. (...) PSD e un partid mare care nu=şi poate permite  să spună tot ceea ce poate să spună un partid mai mic, liber. Eu sunt liber, ca exprimare. Eu cred că un partid naţional sau naţionalist, care să nu fie extremist e un lucru bun”, a mai spus fostul premier.

 

 

Întrebat dacă ar putea exista o negociere PRU-PSD pentru ca Ponta să fie ”împrumutat” la PRU pentru a ajuta acest partid să ajungă în Parlament, fostul premier a spus: ”Asta e decizia antrenorului. Împreună luăm decizia şi poate să mă împrumute”.

 

 

Ponta a mai precizat că, din punctul său de vedere, prima sa opţiune e PSD ”întotdeauna, în orice situaţie, la orice vârstă şi în orice moment”.

 

 

După campania de racolări începută de PRU, Bogdan Diaconu a spus ca il aşteaptă şi pe Victor Ponta. In replică, Ponta a spus ca nu doreste sa plece din PSD

 

 

In ultimele zile, s-au înmulțit apelurile Partidului România Unită (PRU) către Victor Ponta. Fostul premier a fost indemnat, printr-o campanie agresiva in social-media, de liderul PRU să intre partid și să preia conducerea.

 

Bogdan Diaconu, liderul PRU chiar a lansat operaţiunea "Dă-i lui PokePonta un mesaj". El a scris pe facebook un apel, pe care l-a şi ilustrat: PRU/ LOVE/ POKEPONTA

"Apel către toți românii!

Ajutați Partidul România Unită să-l prindă la Pokemon GO pe cel mai tare POKEMON!

Dă-i lui PokePonta un mesaj pe FB să vină la PRU!!!", a scrise Daiconu pe pagiana sa de Facebook.

 

 

"Ei asta mai lipsea! Dupa ce am fost Mickey Mouse, The Plagiator, PuieMonta, Dottore, Pisicul etc. am ajuns si PokePonta!", a recţionat Victor Ponta, tot pe Facebook, la apelul lui Bogdan Diaconu.

 

 

 

 

Ponta crede ca e bine si pentru Romania si pentru PSD "sa avem un partid nationalist"

 

 

Recent, Victor Ponta a spus că atât social-democraţii, cât şi România au nevoie de „un partid naţional sau naţionalist". Mai mult, el a catalogat PRU drept o „mişcare politică autentică".

 

 

Pe de alte parte, fostul premier a dat permanent asigurari ca intenția lui e să rămână în PSD, însă doar dacă este dorit. El a declarat ca nu trece la Partidul România Unită (PRU) - îşi doreşte să rămână la PSD. Însă el crede că, "pentru PSD și pentru România", ar fi bine să avem un partid naţionalist.

 

 

 ”Am contribuit la creșterea de notorietate a PRU, exact cum am făcut în ceea ce privește ALDE. Domnul Tăriceanu era un singur om. Și i-am spus că eu cred că PNL nu va mai fi un partid liberal și uite că am avut dreptate. L-am numit președintele Senatului și m-am certat cu PSD-iștii și le-am spus să gândească pe termen lung. Și uite că a fost un proiect de succes. Închipuiți-vă acum PSD fără ALDE, ce făceam în alegerile locale? La fel am ajutat UNPR-ul după 2012”, a declarat Ponta la B1 TV.

 

 

”Îl cunosc pe Bogdan Diaconu, eu l-am pus pe liste în 2012, eu l-am rugat să plece din PSD când o luase pre tare cu chestia cu ungurii. Cred că Bogdan a învățat mult. Cred în faptul că există un electorat și o nevoie în România de un partid și de o mișcare politică autentică, nu creată prin laboratoare și am zis: da, te ajut, îți dau idei. Eu cred că pentru PSD și pentru România ar fi bine să avem un partid național sau naționalist, dar în sens modern, nu în sensul exceselor. Noi nu semănăm cu Le Pen că nu avem problema cu migranții. Mai mult decât mine, știți cine i-a ajutat pe cei de la PRU? Bătaia asta (mediatică - n.r.). Important este că le-a crescut notorietatea, important este că au atras atenția”, a spus Victor Ponta.

 

Întrebat dacă va pleca la PRU, Ponta a răspuns: "Eu aș vrea să rămân la PSD. Nu cred că PRU este concurent PSD-ului."

 

Întrebat dacă PRU nu ar putea lua din electoratul PSD, Ponta a răspuns negativ.

 

”Nu cred. Eu cred că este un electorat al unor oameni care sunt dezamăgiți de PSD, că sunt și astfel de oameni. În al doilea rând, este un electorat care așteaptă un mesaj mai puțin convențional”, a mai spus fostul prim-ministru, adăugând că foarte puțini dintre cei care s-au înscris în PRU i-au cerut părerea.

 

Întrebat dacă va pleca la PRU, Ponta a răspuns: ”Eu aș vrea să rămân la PSD, că eu nu am fost în niciun alt partid. Nu depinde doar de mine chestia asta. Bănuiesc că sunt oameni care nu ar vrea (să rămână în PSD - n.r.). Eu nu am absolut nicio nemulțumire și nu am nimic de reproșat către 99% din membrii PSD”.

 

Victor Ponta a mai precizat că nu vede PRU ca un competitor pentru PSD.

 

”Eu nu văd PRU, dacă va intra în Parlament, că se va alia cu PNL-ul să facă guvern de tehnocrați. Și atunci cu cine se poate alia? De asta am susținut mereu ALDE pentru că am fost convins că nu îi voi vedea niciodată pe Daniel Constantin și pe Tăriceanu bătând palma cu PNL”, a mai declarat Ponta.

 

 

Legat de faptul că Ponta a spus că PSD şi România au nevoie de un partid naţionalist, Dragnea l-a contrazis, afirmând că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva.

 

 

 

PSD a exclus orice alianta cu PRU

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a exclus orice fel de colaborare cu Partidul România Unită, condus de Bogdan Diaconu, motivând că social-democraţii nu vor să aibă niciun fel de relaţie cu un „partid naţionalist sau poate chiar extremist", care are un parteneriat „cu un partid din Polonia al cărui preşedinte a fost arestat pentru chestiuni legate de spionaj pentru Rusia".

 

Şi Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat că respinge ”orice discurs naţionalist, xenofob, de genul celui care urmează să fie promovat” de PRU, susţinând că formaţiunea condusă de Bogdan Diaconu nu reprezintă decât ”o gogoaşă care s-a umflat”.

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22