Fabrica de elicoptere de la Ghimbav, inaugurata

Dora Vulcan | 13.09.2016

Presedintele Frantei efectueaza o vizita de stat in tara noastra, in program figurand intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos, dar si o vizita la laserul de la Magurele, precum si inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav. Investitia de la Ghimbav este favorabila atat Romaniei cat si Frantei in competitia cu rivalul rus.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cronologie ziare.com:

 

17:50 - Conform programului oficial publicat pe site-ul Presedintiei franceze, Francois Hollande urmeaza sa se intalneasca la ora 18:45 (ora Romaniei) cu reprezentanti ai comunitatii franceze din Bucuresti, iar la ora 20:15 sa participe la dineul oficial organizat in cinstea sa de presedintele Klaus Iohannis.

 

17:37 - In incheierea vizitei, cei doi oficiali au primit fiecare cate o macheta a elicopterului H215 sub culorile ONU.

 

17:30 - La randul sau, premierul Dacian Ciolos a subliniat faptul ca "viitorul se construieste pe experienta trecutului, pe experienta pe care o avem aici la Ghimbav de cateva decenii".

 

"Dupa succesul inregistrat cu privatizarea Dacia-Renault, astazi lansam un nou proiect franco-roman construit pe experienta trecutului dar si pe o noua dimensiune. Se vor construi elicoptere de la zero, cu o parte din componente aduse din Franta, dar si in Romania", a mai declarat, printre altele Ciolos.

 

Premierul a vorbit si despre relansarea parteneriatului dual, de formare a tinerilor, referindu-se la scoala care va forma primii specialisti in producerea de elicoptere in Romania.

 

De asemenea, Dacian Ciolos a subliniat faptul ca investitia va crea locuri de munca noi si a spus ca ea "pune Romania pe harta producatorilor de elicoptere din lume".

 

"Este un interes comun al Frantei, al Romaniei, al Germaniei sa promovam impreuna acest produs. Doresc sa felicit pe toti cei care au participat la implementarea acestui proiect intr-un timp foarte scurt, mai putin de un an", a mai spus premierul.

 

 

17: 27 - Francois Hollande isi exprima opinia ca prin aceasta investitie se continua colaborarea intre Romania si Franta.

 

"Locurile de munca create aici vor duce la crearea altor locuri de munca in Franta. Personalul va fi format in Franta si aici, pentru a atinge nivelul de calificare care sa permita cel mai inalt nivel de performanta posibil", a spus presedintele Frantei.

 

Francois Hollande a reiterat ideea ca Europa trebuie sa isi puna la punct politica de aparare comuna si a subliniat ca investitia la Ghimbav este de 50 de milioane de euro.

 

"Daca Romania ar cumpara elicoptere de aici, am fi foarte fericiti. Traditia spune ca primul elicopter sa aiba nume romanesc", a mai declarat presedintele Frantei, exprimandu-si convingerea ca uzina de la Brasov va putea sa execute contractele pe care si le propune.

 

17:10 - Presedintele Frantei si premierul roman discuta cu mai multi angajati, dar si cu tineri elevi din prima clasa aeronautica de la liceul Tehnic din Brasov, liceu care va fi dotat de Airbus.

 

17:00 - Francois Hollande si Dacian Ciolos au coborat din elicopter la Ghimbav. Din delegatie face parte si vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei.

 

Dupa ce au taiat panglica inaugurala, cei doi inalti oficiali au facut un tur al liniei de asamblare din fabrica, fiind intampinati de mai multi angajati si oficialitati locale.

 

 

16:50 - Francois Hollande va ajunge la Ghimbav cu elicopterul, informeaza Antena3, programul oficial fiind decalat cu mai bine de o ora. De asemenea, nu exista informatii despre o eventuala intalnire la pranz intre presedintele francez si premierul Dacian Ciolos, asa cum figura in program.

 

Totusi, cei doi inalti oficiali sunt asteptati sa inaugureze noua fabrica de elicoptere deschisa de Airbus Helicopter Industries la Ghimbav. Conform planului stabilit, primul model H215 va fi fabricat in 2017 sau 2018, urmand ca fabrica sa lucreze la intreaga capacitate, de 15 unitati/an, incepand din 2020.

 

 

15:30 - Victor Ponta minimalizeaza importanta vizitei presedintelui Hollande la Bucuresti si sustine ca proiectul Laserului de la Magurele apartine guvernului sau, desi el a fost initiat si negociat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si de fostul presedinte Traian Basescu, insinuand totodata ca actualul premier si sef al statului nu ar fi capabili sa demareze un proiect propriu.

 

"Azi vine la Bucuresti Presedintele Frantei, Francois Hollande (nu conteaza ca isi incheie mandatul si posibil cariera politica in aprilie anul viitor). Ce ramane pentru Romania dupa aceasta vizita, dincolo de cateva poze frumoase? Va fi insotit sa viziteze Proiectul Laserului de la Magurele (facut de Guvernul Ponta) si Fabrica de Elicoptere de la Ghimbav (negociata, semnata si demarata tot de Guvernul Ponta).

 

Oare pot Dl. Iohannis si Dl. Ciolos sa faca si ei macar un singur lucru, sa demareze un singur proiect pe care sa putem noi sa il vizitam in 2017?! Nein - Non - Ghinion!", a postat ironic, marti, pe Facebook Victor Ponta.

 

13:33 - Ia cuvantul si presedintele Francois Hollande:

 

- Suntem intr-un cadru exceptional, este un simbol. Franta si Romania, datorita cercetatorilor si intreprinderilor care ii insotesc, pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume. Putem sa fim mandri! Cine ar fi spus acum cateva zeci de ani ca Franta si Romania ar putea fi lideri in acest domeniu? Datoram acest lucru dezvoltarii si increderii reciproce.

 

- Trebuie sa avem schimburi regulate economice, dar si o politica industriala. Relatiile noastre economice s-au intensificat permanent, Renault-Dacia a devenit o reusita europeana, reprezinta 3% din PIB-ul Romaniei.

 

- Franta este cel de-al treilea furnizor al Romaniei, dar si al treilea client al Romaniei. Schimburile noastre sunt foarte complementare in lantul de valori si in crestere continua.

 

- Camera de Comert din Romania sarbatoreste a XX-a aniversare. Circa 450 de companii franceze s-au instalat aici. Majoritatea intreprinderilor cotate la bursa in Franta sunt implementate aici.

 

- Le multumesc autoritatilor romane ca au facilitat accesul IMM-urilor la piata.

 

- In Romania exista o cultura in ceea ce priveste matematica, fizica. Presedintele este fizician. Aceasta traditie face sa putem sa incheiem parteneriate, in domenii precum securitatea cibernetica, cercetare, inginerie regenerabila.

 

- Solidaritatea este fundamentul Europei, dar fondurile structurale nu vin de la sine, un ghiseu de la care sa ne servim. Trebuie sa luam decizii impreuna, sa cream coeziune. E indispensabila la nivel european, altfel nu suntem decat o suma de parti separate, nu suntem un tot.

 

- Circa 100 de filiale din domeniul aeronauticii din Franta vor fi consolidate datorita investitiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru Romania, care va produce elicoptere, dar si pentru Franta. Sa luam exemplul Dacia-Renault.

 

- Daca Marea Britanie isi doreste sa aiba acces la piata europeana, dupa Brexit, va trebui sa accepte principiul de libera circulatie, dar acest principiu nu inseamna abuz.

 

- Sunt foarte bucuros ca ma aflu in Romania.

 

- Acest laser exceptional care va fi instalat aici impreuna cu firma Tales. Asta va insemna cooperare intre cercetatorii nostri, pentru foarte multi ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o tara, pentru Franta, Romania, Europa. Natiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de castigat peste tot in lume. Aveti mai multe intreprinderi franceze care au ales Romania.

 

13:20 - Klaus Iohannis tine un discurs, subliniind faptul ca la Institutul Horia Hulubei a fost construit primul calculator romanesc.

 

"Prezenta noastra aici confirma excelenta cooperare dintre Romania si Franta", a subliniat seful statului.

 

Presedintele a afirmat ca a convenit cu omologul sau ca parteneriatul dintre Romania si Franta poate fi si mai eficient.

 

"Anul 2015 a fost unul record in privinta comertului bilateral", a punctat presedintele.

 

Klaus Iohannis a mai precizat ca schimburile comerciale dintre Romania si Franta s-au diversificat considerabil. "Franta are investitii directe de peste 7 miliarde de euro", a subliniat acesta.

 

De asemenea, presedintele a spus ca, pentru investitorii francezi, Romania ofera garantii de stabilitate si prosperitate.

 

"Este de dorit sa extindem colaborarea in domeniile auto, nuclear, energetic", a mai punctat presedintele, adaugand, printre altele, ca Romania dispune de un potential consistent in domenii precum hi-tech.

 

Iohannis a mai afirmat ca Romania vrea sa reduca birocratia si sa isi gestioneze inteligent atuurile - calitatea fortei de munca si potentialul de inovare.

 

"Romania face o prioritate din dezvoltarea prin competitivitate", a mai spus presedintele, reamintind ca tara noastra este campioana Europei la crestere economica in 2016.

 

"Aveti incredere in economia Romaniei. Putem realiza mai mult si mai bine, pentru romani si pentru francezi", a subliniat Klaus Iohannis.

 

 13:00 - Cei doi presedinti participa la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele la deschiderea evenimentului economic intitulat "Parteneriatele franco-romane de viitor", ocazie cu care s-au semnat parteneriate importante.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22