Ministrul Justitiei: Speram ca memorandumul magistratilor va vorbi despre imunități

Vlad Toma | 21.09.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei din Romania, a comentat Memorandumul pentru justitiei elaborat de asociatiile de magistrati, mentionand atat problema salariilor acestora cat si cea a imunitatii, care ii protejeaza pe unii demnitari de actiunile justitiei.

Pe aceeași temă

 

Ministrul considera ca problemele reclamate de acest memorandul nu sunt noi: "Memorandumul este in genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani incoace: in 2000 eram aproape singura cand ma ocupam de subiect. Ma bucur ca acum avem un numar oarecum decent de magistrati tacuti atunci... Vremuri grele pana in 2004, nu pentru orice..."

 

In privinta salariilor ministru considera ca aceste pot fi considerate "nedemne", "dacă ne raportam in mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia si Rusia (apud CEDO). In Irlanda suntem la 1 la 2."

 

Pruna considera insa ca discutia despre salarii initiata de magistrati nu este purtata in mod transparent, nefiind mentionate diferite avantaje financiare de care acestia pot beneficia pe baza unor legi care nu sunt suficient de riguroase: "As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrați pensionari acum trecuți in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele pana la acesta."

 

Ministrul le reproseaza magistratilor ca nu au facut referire in acest memorandum la problemele legate de imunitati si la ridicarea diferita a acestora in diferite cazuri: "As mai fi visat ca memorandumul sa vorbească despre efectele discreționare ale legii penale - imunități si ridicarea lor diferita in cazuri similare, pe limba celor necomplicati. Descumpănitor, pentru cetateni..."

 

Raluca Pruna afirma ca a primit diferite sugestii pentru cresterea salariilor magistratilor: "De la topul CSM: sa tai chiriile si sa dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mana executivului acesta, grandoarea fiscal inconstienta si nesustenabila a prececesorilor, cu mentalitati nealterate de infuzii occidentale la care ne place sa raportam. Cand si daca ne convine . As putea discuta taierea chiriilor numai daca CSM se pronunta prin vot covarsitor, exact ca pe aplicarea oug 20 pe lipsa de oportunitate a mentinerii chiriei sine die. La magistrati si grefieri - in cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a guvernului tehnocrat, ci a celor mai mandri ca sunt romani si care - in acest ritm, ii vor lasa pe romani desculti si fara pensii cat de curand."

 

Ministrul Justitiei le transmite magistratilor ca vineri este invitata la CSM si ca va explica acolo "viziunea sustenabila" a ministerului Justitiei, o viziune care va fi "nepopulista si realista."

 

"In rest inteleg fervoarea candidatilor la CSM, cu atat mai vocali, cu cat sunt lideri de asociații si candidati la CSM. As mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris in bilateral sa facă public pasul inainte. Istoria care s-a scris fără voi si pentru voi in 2004 nu se mai poate repeta," a mai transmis Raluca Pruna.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22