„Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA)” la Noaptea Albă a Galeriilor

Fara Autor | 27.09.2016

2016 / 09 / 30

Pe aceeași temă

Vineri, 30 septembrie, de la ora 21, Muzeul de Artă Recentă (MARe) organizează vernisajul expoziţiei „Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA)”, curatoriată de Erwin Kessler. Evenimentul are loc în Bulevardul Primăverii nr. 15 şi  face parte din cea de-a zecea ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor (NAG).

 

„Muzeul de Artă Recentă (MARe) nu este un muzeu... mare! 1.250 metri pătraţi nu înseamnă mult. Dar suficient cât să cuprindă cum se cuvine 400 de lucrări (pictură, sculptură, instalaţii, video, foto, desen), create în ultima jumătate de secol, de circa 70 de artişti români. Pe lângă acestea va cuprinde şi o cafenea, o sală de proiecţii şi conferinţe, un magazin şi un spaţiu de lectură în care cei interesaţi vor putea răsfoi publicaţii periodice şi cataloagele unor muzee precum TATE Modern sau MoMA.

MARe este un proiect special fie şi numai pentru că este primul muzeu privat din România, construit exclusiv pentru a fi muzeu de artă contemporană. Este, într-un fel, primul muzeu de artă «real» din România, fiind conceput şi clădit cu acest scop, nu adaptat sau convertit. Totul va demonstra acest lucru: climatizarea, umiditatea, iluminarea, sonorizarea, structura pereţilor, panotarea, proiectele curatoriale, publicaţiile, conferinţele, absolut totul va avea ca rol principal conservarea şi prezentarea obiectelor de artă actuale şi derularea programelor educative şi recreative adecvate timpului nostru. Este un muzeu «pur sânge», dar cu un discurs arhitectural extrem de personal, care abandonează intenţionat volumetriile interioare atât de familiare şi de canonice, «de muzeu» gen «white cube». Spaţiile de expunere se refuză conceptului convenţional de «hală» sau «cameră». MARe e labirintic, e pentru cei ce descoperă. Veţi găsi coridoare, deschideri, încăperi, firide. Veţi fi uneori «nefiresc» de aproape de lucrările expuse, alteori le veţi contempla de la o anumită distanţă. Iar distanţa nu va fi în mod necesar de natură fizică.

MARe va fi un muzeu deschis comunităţii, dar selectiv cu privire la evenimentele pe care le va găzdui şi extrem de scrupulos cu cele pe care le va organiza. MARe va avea programe inovatoare (de învăţ şi dezvăţ pentru văz), destinate copiilor, tinerilor, studenţilor, adulţilor, dar nu va fi nicidecum doar un alt spaţiu «hip» al oraşului. Va fi mai mult. Fără să afişeze o falsă modestie, MARe îşi propune să fie unul dintre polii culturali ai Bucureştiului (şi nu numai) şi un reper imposibil de ignorat în domeniul artelor vizuale. Prin parteneriatele la nivel naţional şi internaţional cu alte muzee de artă, publice sau private, prin expoziţiile temporare (care presupun invitarea unor artişti internaţionali prestigioşi), prin evenimentele pe care le va găzdui şi le va organiza, prin frecvenţa şi prin calitatea lor, MARe promite să aşeze Bucureştiul în atenţia unei lumi pentru care acum există mai degrabă într-un mod periferic. Este o promisiune grea, dificilă, dar totodată o provocare fascinantă şi fertilă.

Cu ocazia NAG 10, la care Fundaţia MARe este partener, aveţi posibilitatea de a păşi într-un spaţiu dinamic, aflat în transformări zilnice. Un spaţiu care urmează un plan exact, un act în desfăşurare. Un performance, dacă doriţi. Sunteţi invitaţi chiar la bazele sale, la începuturile lui. Într-un anumit sens este un privilegiu. Al dumneavoastră pentru că aveţi această ocazie, dar mai ales al nostru pentru că avem această posibilitate. NAG 10 este cel mai potrivit eveniment pentru astfel de «indiscreţii» sau «intimităţi» publice cu arta. Fără a fi o galerie, MARe este deja un muzeu. Fie şi pentru o noapte. O noapte dedicată expoziţiei Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA), în care lucrări de referinţă ale artei româneşti din perioada 1960-2015 conlucrează într-un mod inedit pentru a oferi publicului o deschidere neconvenţională asupra abstracţiei, figurativului, simbolismului, arhetipurilor, istoriei, spiritualităţii, consumului, erotismului şi umorului local.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22