DNA:24 de ofiteri ai serviciului secret al MAI urmariti penal. Toba a fost suspendat

Dora Vulcan | 03.10.2016

Procurorii anticoruptie au inceput inca de vineri urmarirea penala impotriva a 24 de ofiteri de la Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate acestui dosar.

Pe aceeași temă

 

 

 

Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de surse din Ministerul de Interne, care au precizat ca toate "punerile la dispozitie" sunt semnate astazi cu efect constatator din 30 septembrie, cand a fost emisa ordonanta DNA de punere in miscare a actiunii penale.

 

 

Reamintim ca la DIPI alti 18 lucratori angajati sunt urmariti penal in dosarul deturnarii de fonduri inca de la sfarsitul lunii august, impreuna cu fostul ministru, Petre Toba, acuzat ca a refuzat declasificarea documentelor si de mai multi sefi care s-au perindat la conducerea institutiei: Gelu Diacolu, Gheorghe Nicolae si Rares Vaduva.

 

 

Printre ofiterii pusi la dispozitie luni se numara si seful directiei de informati din cadrul DIPI, Silviu Dumitrache. Potrivit unui articol publicat la numirea sa in functie in timpul guvernarii Ponta de catre ZiuaNews.ro, acesta este fiul colonelului in rezerva Dumitrache, de la SRI Prahova.Dumitrache-tatal este un fost coleg de echipa al lui Gheorghe Nicolae si bun amic cu procurorul Muscalu, care este si nasul copilului. Mai interesant este ca Silviu Dumitrache este ginerele lui Liviu Luca, de la Petromservice, om de casa al lui Sorin Ovidiu Vantu. Dumitrache este, insa, si un apropiat de al lui Sebastian Ghita, asa ca se spune ca el este cel care i-a propus lui Ponta ca tandemul Gheorghe Nicolae - Silviu Dumitrache sa puna mana pe "Doi s'un sfert".

 

 

 

In acest dosar sunt anchetati toti fostii sefi ai DIPI, Gelu Oltean, Gheorghe Nicolae dar si cel numit dupa izbucnirea scandalului Oprea, Rares Vaduva. Toti acestia sunt suspectati ca au folosit banii din fondurile operative pentru beneficii personale.

 

 

 

Reamintim ca pe data de 31 august, DNA a anuntat ca alti 18 angajati ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne sunt urmariti penal de procurori, pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals.

 

 

 

Pe data de 1 septembrie, procurorii DNA au cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de ministrul de Interne Petre Toba, in dosarul deturnarii de fonduri de la Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI). Ministrul Toba a demisionat din functie dupa solicitarea DNA. Procurorii sustin ca Petre Toba, in calitate de ministru de Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente a caror incalcare constituie abuz in serviciu si deturnare de fonduri.

 

 

Procurorii spun ca Gabriel Oprea, in calitate de ministru si ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism de lux, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor, cei doi fiind trimisi in judecata in luna mai, alaturi de alte persoane.

 

 

 

Procurorii anticoruptie ancheteaza in acest doar posibile fapte de deturnare de fonduri, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, delapidare, favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei, fapte ce ar fi fost comise de angajati ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, "intre care si persoane care detin/au detinut functii de conducere in respectiva institutie", cauza fiind disjunsa din cea in care au fost trimisi in judecata fostul sef al DIPI, Gheorghe Nicolae, si fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

 

 

"Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale DIPI, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale. Aceste demersuri au fost facute cu incalcarea prevederilor legale, fiind cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice", explica DNA intr-un comunicat de presa dat publicitatii la sfarsitul lunii august, citat de Mediafax.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22