Școala, chiar altfel?

În această toamnă, Ministerul Educaţiei a anunţat că organizează, potrivit legii, concursul pentru ocuparea posturilor de directori de grădiniţe, şcoli şi licee.

Anca Lazarescu 04.10.2016

De același autor

 

Învăţământul preuniversitar îşi va îm­pros­păta cu siguranţă faţa dacă, graţie de­ter­minării ministrului Mircea Dumitru, con­cursul pentru ocuparea posturilor de di­rec­tori de grădiniţe, şcoli, licee va fi finalizat. Aflat în plină desfăşurare, soarta lui se vede ameninţată exact de cei de sub pulpana că­ro­ra trebuie scoasă educaţia: politicienii. Prin vehemenţa reacţiilor venite dinspre PSD, se vede că demersul ministrului a încurcat mul­te interese.

 

De opt ani nu s-au mai organizat con­cur­suri pentru directorii din preuniversitar. Aşa am ajuns să avem, peste tot în ţară, conduceri numite cu delegaţie de ins­pec­toratele şcolare, cu mandate reînnoite an de an. Aşa am ajuns să ne jeluim că, în loc să primeze competenţa conducătorului de şcoală, e importantă relaţia cu partidul do­minant pe plan local. Poate că în marile oraşe nu se mai practică, dar în cele mai mici sau la ţară un sfat de la directorul şcolii, considerat încă un personaj im­por­tant, este luat în seamă... Câţi dintre pă­rinţi nu îi înjură în schimb pe directorii pen­tru care strângerea fondului clasei e so­luţia optimă de a face rost de bani pentru şcoală?

 

Acordul aproape unanim că trebuie făcut ceva a dispărut brusc în această toamnă, când Ministerul Educaţiei a anunţat că or­ga­nizează, potrivit legii, concursul pentru ocuparea posturilor de director. A fixat un calendar şi, în premieră, a elaborat o me­todologie de desfăşurare extrem de trans­parentă. Ministrul compară concur­sul cu bac-ul elevilor, incluzând aici şi ca­merele de supraveghere. Cu bune şi rele, metodologia reduce din vulnerabilităţile numirilor pe post şi ar putea da o sta­bilitate şcolilor. Dar, de un­de era un consens general, acum ne regăsim în plin Ca­ragiale: să facem concurs, dar nu chiar acum – ţipă PSD; să organizăm, dar să mai schimbăm întâi puţin legea şi, oricum, să îl fa­cem mai uşor – se agită sin­dicatele.

 

PSD nu se limitează la de­claraţii, ci recurge la acte care se lasă cu se­sizări penale. Sub bagheta eternei Eca­te­rinei Andronescu, în Comisia de învă­ţă­mânt din Senat se adoptă pe ascuns un amendament menit să blocheze iniţiativa ministerului. Liberalii i-au acuzat chiar pe pesedişti că au recurs la falsificarea unei semnături pentru a-şi trece amen­da­men­tul ş­i le-ar fi făcut o plângere la Parchet. Dacă acesta trece şi de plenul Senatului până în data de 12 octombrie (când se ţine prima probă), concursul s-ar amâna pen­tru vara lui 2017, când probabil alt guvern şi alt ministru s-ar ocupa de organizare. Concomitent, apar şi iniţiativele PSD mai puţin dure, dar cu o viziune foarte „de­mocrată“: directorii să fie aleşi prin votul membrilor corpului profesoral al şcolii respective. O iniţiativă respinsă, de altfel, mai demult de ambele Camere.

 

Sindicatele contestă tocmai miza majoră asumată de ministrul Educaţiei - depo­li­ti­zarea şcolilor. Ele reclamă că, prin pre­zen­ţa în comisiile de concurs a reprezen­tan­ţilor administraţiei locale (la paritate cu profesorii), reintră în joc factorul politic. Doar că această componenţă nu este ino­vaţia lui Mircea Dumitru, ci este prevăzută chiar de Legea educaţiei naţionale şi se traduce prin descentralizarea sistemului. Vrei ca eu, primărie sau consiliu local, să mă implic în bunul mers al şcolii? Atunci trebuie să-mi dai şi dreptul la decizie. E drept că presa locală abundă în acuzaţii reciproce între PSD şi PNL privind modul în care administraţiile şi-au desemnat reprezentanții în comisiile de concurs. Dar ministrul şi-a luat măsuri: totul este filmat şi arhivat.

 

În fine, cineva a atacat şi la Consiliul pen­tru Combaterea Discriminării meto­do­logia de concurs, pe motiv că desfăşurarea acestuia discriminează pe criteriul ru­de­niei. Mircea Dumitru a anunţat ferm: con­cursul merge înainte, în ciuda nume­roa­selor şicane. Ministrul poate fi însă mul­ţumit: cu patru zile înainte de termenul final pentru înscrieri, aproape 7.000 de profesori îşi depuseseră dosarele (pentru aproximativ 9.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi). Sigur nu va merge totul uns, sigur nu vom avea peste noapte mii de directori capabili în toată ţara. Este însă un pas important pentru un ma­na­gement independent şi mai profesionist.

 

Mircea Dumitru se pregăteşte să atace şi incompatibilităţile din învăţământul su­perior prin reintroducerea interdicţiei ca rectorii să aibă şi posturi politice sau de parlamentari. Nu poţi să le faci pe amân­două bine, influenţa politicului nu e în acord cu integritatea academică, ea nu lasă loc criticii şi spiritului obiectiv, sus­ţine ministrul. Greu de contrazis, dacă ne raportăm doar la problema plagiatelor.

 

Ne amintim, desigur, că o asemenea res­tricţie a existat în Legea Funeriu, ceea ce a făcut ca ANI să constate starea de in­com­patibilitate pentru patru parlamentari-conducători de universităţi, printre care şi Andronescu, rector al Politehnicii din Bucureşti la acea dată. Andronescu s-a salvat de incompatibilitate şi de procesul de la Curtea Supremă dând o ordonanţă de urgenţă (despre care a spus că nu e în „in­teres propriu“) care a înlăturat in­compatibilitatea rector-parlamentar. Şi aşa a rămas până azi.

 

Greu de imaginat că propunerea minis­tru­lui va avea vreo şansă să treacă în par­lament. Rectorii se vor regăsi din plin pe listele partidelor în alegeri, pe motiv că ar fi nevoie de „profesionalizarea“ instituţiei. Fără teamă de penibil, Mihnea Costoiu sau Sorin Cîmpeanu invocă exemple celebre: Nicolae Iorga sau Titu Maiorescu au îm­bi­nat ambele cariere. Dar nici ministrul nu se lasă. Chiar dacă gazdă la deschiderea anului universitar îi este rectorul Uni­ver­si­tăţii de Vest din Timişoara, invitat de PNL pe listele sale de parlamentari, rei­terează aceeaşi idee. Bănuiesc că nu sunt pu­ţini cei care vor răsufla uşuraţi la ex­pirarea mandatului lui Dumitru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22