Dan Perjovschi primeşte în Germania Premiul „Rosa Schapire”

Fara Autor | 04.10.2016

2016 / 10 / 14

Pe aceeași temă

Artistul român Dan Perjovschi a fost desemnat câştigatorul „ROSA SCHAPIRE ART PRIZE” din partea Asociaţiei „ Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg (Germania).

Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuţie valoroasă şi strălucită la colecţia unui muzeu tradiţional, dar aspiraţional, precum Hamburger Kunsthalle. „Prin acordarea Rosa-Schapire-Art-Prize, susţinem o interpretare luminoasă şi nestingherită a artei”, a spus Dr. Ekkehard Nümann, Preşedinte al Freunde der Kunsthalle.

„M-a bucurat acest premiu. M-a luat cumva pe neaşteptate. E prima dată când se da  şi e o combinaţie între un premiu în bani, o expoziţie şi o achiziţie de lucrare pentru colecţia Muzeului Kunsthalle din Hamburg. E haios că au început cu cineva din România. E un fel de semnal, să spunem. Cumva, primul  laureat  dă şi tonul premiului. Ori, acum, toată arta contemporană e dominată de târguri de artă, de preţuri, iar ei aleg un om care desenează pe perete. Spune ceva acest lucru. M-a bucurat să aflu că  primesc o recunoaştere din partea unui om foarte important în lumea artei contemporane, Kasper König, care a trăit vremurile importante în artele vizuale ale anilor ’60, ’70  şi care, încă e prezent pe scena mondială. Dacă nişte oameni de genul acesta  spun că ceea ce faci e bine, înseamnă că aşa e”, a declarat Dan Perjovschi.

Este pentru prima dată când se decernează acest premiu, care va deveni tradiţie în fiecare an la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. Selecţia laureatului este făcută de o figură publică expert în domeniul artei, iar în acest an a fost desemnat profesorul Kasper König. Premiul are o valoare de 20.000 de euro, iar decernarea va avea loc vineri 14 octombrie, la ora 19.00, la Muzeul Artă Kunsthalle, din Hamburg.

 

 

Dan Perjovschi expune la Hamburger Kunsthalle

Dan Perjovschi este cunoscut publicului german, datorită celor peste 60 expoziţii personale şi de grup la care a participat în Germania. Cu ocazia decernării acestui premiu, pentru prima dată, va expune şi la Muzeul Hamburger Kunsthalle. Începând cu  9 octombrie şi până la vernisaj, artistul va desena “live” atât  în aripa veche a muzeului, cât şi în cea nouă. Desenele sale politice şi sociale caracteristice vor fi “instalate” cu markere negre şi albe direct pe arhitectură (pereţi, pardoseli, ferestre).

Expoziţia va  fi deschisă în perioada  15 oct. 2016 - 29 ian. 2017.

 

Juriul

Profesorul Kasper König, născut în 1943, a organizat mai multe expoziţii şi a publicat o multitudine de cărţi. În 1985 a fost repartizat la Kunstakademie Düsseldorf, trei ani mai târziu a primit postul de profesor la Städelschule Frankfurt, unde a devenit directorul şcolii, în 1989. El a fost directorul Muzeului Ludwig din Köln 2000-2012, iar din 1977 a condus proiectele de sculptură, care au loc în Münster o dată la zece ani.

 

Artistul

Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) şi Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kölle.

 

Premiul Rosa Schapire

Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm şi dorinţa de acţiune, acest artist istoric extraordinar a luptat pentru desfiinţarea percepţiilor tradiţionale în artă. A fost o prietenă, un susţinător şi un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul ei.

 

Freunde der Kunsthalle

Cu aproape 18.000 de membri, Freunde der Kunsthalle este una dintre cele mai importante asociatii de prieteni din zona vorbitoare de limba germană. Urmărind ideea fondatorului, directorul Gustav Pauli, din 1923 organizaţia încurajează transmiterea artei către public, facilitând achiziţionarea de artă şi finanţarea expoziţiilor de la Hamburger Kunsthalle.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22