Theresa May: Articolul 50 va fi activat fara votul Parlamentului britanic

Vlad Toma | 12.10.2016

Theresa May, premierul britanic, a anuntat astazi ca este de acord ca Parlamentul britanic sa dezbata planurile guvernului legate de iesirea Marii Britanii din UE insa a exclus posibilitatea ca legislativul sa decida prin vot daca Regatul Unit trebuie sau nu sa activeze articolul 50, anunta Reuters.

Pe aceeași temă

 

May a acceptat insa un amendament depus de laburisti care prevedea "o dezbatere deplina si transparenta" in privinta modului in care guvernul va pune in aplicare votul britanicilor pentru iesirea din UE.

 

"Am considerat intotdeauna ca parlamentul are un rol important de judecat si acceptatea acestui amendament reflecta acest lucru... Dar credeam ca acest proces trebuie sa se desfasoare respectand votul poporului din 23 iunie... Nu va exista deci un vot al Parlamentului pentru activarea sau nu a articolului 50", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, citat de Reuters.

 

May a declarat zilele trecute ca va activa articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor, punand astfel in miscare procesul de iesire a Marii Britanii din UE.

 

Dupa activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie va avea o perioada de doi ani pentru a-si negocia iesirea din UE. "Vom invoca articolul 50 cel tarziu la sfarsitul lunii martie a anului viitor", a spus May. 

 

"Parlamentul a hotarat sa lase poporul sa decida in privinta statului de membru UE al Regatului Unit. Decizia poporului este extrem de clara", a mai spus May, citata de Reuters.

 

"Treaba guvernului nu este sa puna la indoiala sau sa dea inapoi in privinta acestui scop ci sa-l puna in mod efectiv in aplicare", a precizat premierul britanic. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22