Ioan Niculae, audiat la DNA pentru cartile din puscarie. Le-am scris cu creionul si pixul

E.b. | 12.10.2016

Ioan Niculae a fost audiat, miercuri, timp de aproximativ două ore şi jumătate la DNA, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, iar la plecare s-a urcat, din greşeală, în altă maşină decât cea cu care venise.

Pe aceeași temă

 
Imediat după ce şi-a dat seama că a a făcut o confuzie, a coborât, a revenit în faţa DNA şi de acolo s-a urcat în maşina cu care venise la DNA.

 

Patronul Interagro, Ioan Niculae, plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie în jurul orei 12.30. El a refuzat să spună ce l-au întrebat procurorii despre cele cinci cărţi scrise de el în penitenciar în aproape cinci luni, conform News.ro.

 

Întrebat cum a scris cărţile în penitenciar, Ioan Niculae a spus: "Cu creionul... Cu pixul...".


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au audiat pe Ioan Niculae, în calitate de martor, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

 

Ioan Niculae a fost eliberat condiţionat în 15 iulie, după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD”.

 

Cât a stat în detenţie, Ioan Niculae a scris cinci cărţi - "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologică", "Valorificarea energetică a biomasei", "Orientări moderne în producţia vegetală", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic" -, în aproape cinci luni după ce a fost încarcerat.

 

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

 

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se considerau 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

 

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, susţin procurorii DNA.

 

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22