Medicii de familie cer demiterea celor responsabili pentru blocarea cardurilor de sanatate

Vlad Toma | 13.10.2016

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) cer demiterea celor responsabili pentru blocarea functionarii cardurilor de sanatate si acuza CNAS de lipsă totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților.

Pe aceeași temă

 

Medicii arata ca desi exista diferite sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, "CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice" si considera ca actuala situatie nu mai poate fi tolerata.


"Nu mai acceptam să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc). Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim părtași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienții sunt puși pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente  au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricții și piedici," arata medicii in comunicatul citat.


Acestia acuza de asemenea "piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnaturi și declarații, desele avarii ale PIAS șamd)," care duc la o situatie in care "pacientul nu mai este de mult în centrul atenției" iar medicii "sunt șantajați cu controale abuzive și interpretări excesive ale unor prevederi legale și primesc sancțiuni care îi deprofesionalizează". 


Medicii solicita "demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat Sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi."

 

***

 

Sistemul cardurilor de sanatate nu a functionat mai multe zile consecutive, incepand de luni, din cauza unor defectiuni tehnice.

 

Conform Hotnews, Teamnet, firma fondata de catre deputatul Sebastian Ghita a castigat la sfarsitul lunii iunie 2016 un contract de 5 milioane euro pentru mentenanta timp de 3 ani a sistemului IT al cardului national de sanatate (CEAS) si a platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS). 

 

CNAS a anuntat ca medicii pot acorda servicii off line, urmand ca aceasta sa fie validate apoi in sistemul informatic:  "Pe perioada în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează în parametri normali, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot acorda asiguraţilor servicii offline. CNAS precizează că, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, serviciile medicale acordate offline vor putea fi raportate şi validate de sistemul informatic în termen de trei zile lucrătoare după cea în care s-a acordat serviciul respective", a transmis CNAS, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

 

CNAS a anuntat de asemenea ca "cere scuze tuturor celor afectaţi de situaţia fortuită şi menţionează că depune toate eforturile pentru readucerea sistemului cardului naţional de sănătate, în cel mai scurt timp posibil, în parametri normali de funcţionare" precizand de asemenea ca "instituţia va comunica în timp util furnizorilor de servicii medicale care sunt soluţiile de raportare şi validare a serviciilor efectuate, în cazul în care situaţia actuală se prelungeşte, astfel încât activitatea lor să nu fie perturbată iar pacienţii asiguraţi să nu aibă de suferit."

 

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat ieri ca daca problemele legate de cardul de sanatate nu vor fi remediate rapid intregul sistem va trebui modificat pentru a evita situatiile de acest gen.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22