Elena Udrea, pentru a 11-a oara fara imunitate. Camera Deputatilor a decis urmarirea sa penala

Dora Vulcan | 18.10.2016

Plenul Camerei Deputatilor a votat pentru urmarirea penala a Elenei Udrea. Solicitarea a fost trimisa de DNA Parchetului General pentru dosarul legat de finantarea campaniei electorale din 2009 in care Udrea este acuzata de doua infractiuni de instigare la luare de mita. In favoarea cererii DNA au votat 147 de deputati, 96 impotriva iar unul s-a abtinut. Este a 11-a oara cand Elena Udrea e lasata fara imunitate.

Pe aceeași temă

 

 

 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat luni cererea procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea. Avizul a fost acordat cu 14 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri.

 

 

Udrea se dezlantuie: "sistemul", DNA si servicile secrete sunt de vina

 

Inainte de vot, Elena Udrea a acuzat din nou "sistemul", DNA si serviciile secrete care incearca sa conduca "total" Romania si le-a spus deputatilor ca i-ar face un bine daca ar vota pentru inceperea urmaririi penale. Ea a spus ca Parlamentul a fost transformat intr-o"carpa."

 

  • "Mi-ati face un bine daca ati vota pentru inceperea urmaririi penale", deoarece, in caz contrar, "sistemul ar folosi momentul de azi sa argumenteze" cum incearca ea sa revina in Parlament pentru a beneficia de imunitate, a spus Elena Udrea, citata de Hotnews.ro.

 

  • "Eu stiu ca sunt tinta dar refuz sa fiu si victima si sa merg cu zambet tamp spre abator", a adaugat Udrea, care a sustinut ca a devenit "Acarul Paun" pentru toate problemele din Romania si "ori de cat ori ceva nu merge conform planurilor sistemului, mai apare cate o acuzatie la adresa" sa.

 

  • este "evident pentru orice om cu buna credinta" ca asistam la "acapararea puterii in Romania" de catre "sistem" prin folosirea informatiilor secrete, a unor oameni "plantati de sistem" in justitie, implicarea serviciilor in campaniile electorale si schimbarea sistemului politic, astfel incat sa candideze "doar cei agreati de sistem".

 

  • Elena Udrea a spus ca politicienii sau partidele care incurca "planurile sistemului de a conduce total Romania" sunt discreditati prin dosare iar "slugile" sunt promovate ca "solutii salvatoare pentru Romania".

 

  • Ea a vorbit despre un "plan de manipulare uriasa in vederea preluarii totale a puterii" si a precizat ca vorbeste in fata celui "mai las si nepregatit Parlament din Decembrie 1989", care a permis ca "tara sa fie acaparata de sistem": "Dragi colegi, noi am discreditat cea mai importanta institutie a democratiei din Romania. Am transformat Parlamentul in carpa sistemului", a acuzat Elena Udrea.

 

 

 

***

 

 DNA a trimis miercuri Parchetului General referatul in baza caruia poate adresa Parlamentului o solicitare pentru un nou aviz de urmarire penala a Elenei Udrea. Este vorba de dosarul in care este cercetata alaturi de Ioana Basescu. Udrea este acuzata de instigare la infractiunea de luare de mita, anunta Digi 24. Udrea este acuzata pentru fapte savarsite in perioada in care a fost ministru al Turismului, cand s-a implicat in strangerea de fonduri  - cu bani obtinuti din infractiuni - pentru campania prezidentiala din 2009, spune DNA.

 

 

 

UPDATE: Elena Udrea reactioneaza pe pagina ei de Facebook la comunicatul emis miercuri de DNA prin care se anunta extinderea urmaririi penale impotriva sa si pentru acuzatia de instigare la luare de mita.

 

Ea reduce intregul demers institutional al DNA de miercuri la intentia sefei DNA, Codrutei Kovesi, de a trece in plan secund scandalul "cucuveaua mov", declansat de Sebastian Ghita, inculpat de DNA si autor al unui denunt la Parchetul General in care pretinde ca a participat la contrafacerea raportului prin care s-a dat verdict de neplagiat in 2012 cu privire la teza de doctorat a Codrutei Kovesi, sefa DNA. Ghita pretinde ca ar fi purtat o corespondenta privata cu sefa DNA, care i-ar fi fost prietena atunci, prin care s-a pus la punct masluirea raportului, de pe un mail cu adresa "cucuveauamov@gmail.com". Udrea preia, astfel, si sustine diversiunea lansata de Ghita:

 

 

Kovesi incearca sa scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine! Nimic nou!

De cate ori este in criza de imagine, apeleaza la dosare si acuzatii sonore: la adresa mea, a lui Ponta, Blair etc. De data aceasta, rahatul in care se afla nu poate fi acoperit nici daca m-ar lapida personal!

Instigare la luare de mita, in campania electorala din 2009, in dosarul unde deja m-au acuzat de spalare de bani. Desi de la momentul chemarii mele la DNA acum doua saptamani nu s-a mai intamplat nimic, abia acum cer urmarirea penala pentru aceste presupuse fapte. De ce nu au cerut atunci??? Pentru ca acum era nevoie de ceva care sa acopere cucuveaua mov.

Faptele? Ca cei care au solicitat unor firme sa faca sponsorizari in campanie, ambii lideri politici PDL, au facut-o la instigarea mea!!!

Pe bune??? Pai eu nici nu cunosteam firmele care au facut sponsorizarile pe de o parte, asa cum reiese chiar din declaratiile celor care au facut platile! Pe de alta parte, intr-o campanie, toti liderii politici din teritoriu ori de la centru, contribuie dupa cum pot. De ce un lider politic ar fi avut nevoie sa fie instigat sa ceara sponsorizare??? Cand aceste lucruri ei le fac dintotdeauna, in fiecare campanie? Cu mult inainte sa fiu eu implicata in politica, chiar...

Si inca o data! Nu vreti, doamna Kovesi, sa vedeti ce este si cu sponsorizarile ori banii adusi la sediul central al PDL, la cei care astazi sunt in conducerea PNL, facute in aceeasi campanie?

Chiar daca mai reusiti sa faceti putin scandal, tot va trebui sa raspundeti daca foloseati adrese de mail secrete ca sa vorbiti cu Ghita despre cum sa va acoperiti plagiatul sau pentru a da in mod ilegal informatii pe surse din dosarele adversarilor!

Si chiar este penal daca este adevarat!", scrie Udrea pe pagina ei de facebook.

 

 

 

DNA a transmis procurorului general referatul cauzei, pentru ca acesta sa ceara Parlamentului aviz de urmarire penala pentru Elena Udrea. 

 

 

La data comiterii faptelor, spune DNA, Elena Udrea era ministru al Turismului.

 

 

Ea este acuzata de doua infractiuni de instigare la luare de mita, infractiuni despre care procurorii spun ca Elena Udrea le-ar fi comis „in  exercitarea funcției ministeriale”.

 

 

 

 

Ce spun procurorii pentru justificarea extinderii urmaririi penale intr-un dosar in care ea este deja urmarita penal alaturi de Ioana Basescu:

 

 

 

Cauza pentru care DNA a facut solicitarea de miercuri are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

 

 

 

Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

 

 

 

În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

 

 

 

Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Tarhon Victor, președintele Consiliului județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.

 

 

 

Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela.

 

 

 

Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

 

 

 

Având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Nastasia Gheorghe și coopera cu Tarhon Victor, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

 

 

 

 

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

 

 

 

DNA aminteste ca în prezenta cauză inculpații Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Băsescu Ioana, Francesco Giovanni – Mario sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Udrea Elena Gabriela în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani (vezi comunicat comunicatul nr. 1210/VIII/322 din septembrie 2016).

 

 

 

 

Comunicatul integral al DNA, aici

 

 

 

***

 

 

 

Background (dosarul de bază in care s-a extins miercuri urmarirea penala asupra Elenei Udrea si pentru instigare la luare de mită)

 

 

Procurorii DNA au dispus pe 22 septembrie punerea in miscare a actiunii penala si masura controlului judiciar pentur 60 de zile fata de 6 inculpati, printre care si Elena Udrea si  Ioana, fiica mai mare a fostului presedinte Traian Basescu.

 

Ioana Basescu, notar public, fiica presedintelui Romaniei in functie la acel moment, este cercetata penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani (2 fapte), intr-un dosar in care mai este cercetata si Elena Udrea, in legatura cu finantarea campaniei prezidentiale din 2009.

 

Procurorii o acuza pe Ioana Basescu pentru ca a cerut achitarea unei facturi electorale de catre Oil Terminal, dar a folosit banii pentru a pleca in excursie in Cuba cu concubinul sau, informeaza DNA. Si fostul iubit al Ioanei, Giovanni Mario Francesco, om de afaceri, este acuzat de evaziune fiscală si spălare de bani (2 fapte).

 

Inculpata este si Elena Udrea, implicata direct în campania lui Traian Basescu la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României. Ea este acuzata de 5 infracțiuni de spălare de bani.

 

 

 

Alaturi de cei trei au mai fost inculpati:

 

  • Gheorghe Nastasia -  fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită,
  • Victor Tarhin -  fost preşedinte al  Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită
  • Ioan SIlviu Wagner -  fost director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de abuz în serviciu.

 

 

 

Faptele descrise pe larg de procurorii DNA

 

 

În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

 

În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost contactat de Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al instituției respective.

 

Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata.

 

În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistențele secretarului general, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

 

În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați.

 

 

 În aceeași manieră, spun procurorii DNA, a procedat și Tarhon Victor, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Tulcea care în același scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.

 

Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei.

 

Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat.

 

 

Legatura dintre Ioana Basescu si Elena Udrea

 

 În luna decembrie 2009, Ioana Băsescu Ioana, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut lui Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

 

În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției.

 

În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

 

Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).

 

Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.

 

La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu, spun procurorii DNA.

 

Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de  Wagner Silviu Ioan.

 

În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de Ioana si Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

 

 

 La data de 1 iulie 2009,  Francesco Giovanni – Mario, administrator și unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video.

 

Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile și taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei).

 

La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obținută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor.

 

 

În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare (s.n.), precizeaza DNA.

 

Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

 

 

Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar pentru patru infractiuni de spalare de bani pentru modul cum a contribuit la finantarea campaniei din 2009

 

 Elena Udrea a spus ca este vorba de 4 acuzatii de spalare de bani legate de calitatea sa de persoana ce se ocupa "neoficial" de campania fostului presedinte Traian Basescu.

 

"Se cerceteaza cum s-au finantat niste actiuni de publicitate electorala de care eu, in calitate de persoana implicata in campanie, as fi avut cunostinta", a adaugat Udrea la vremea inculparii sale.

 

Aceasta  a precizat, dupa ce a fost audiata circa trei ore, ca noul dosar se refera la "finantarea unor actiuni de publicitate pentru campania electorala din 2009" si ca ar fi vorba de 1 milion de euro.

 

Elena Udrea a contraatacat afirmand ca prin chemarea celorlalte persoane chemate la audieri joi alaturi de ea -  Ioana Basescu, Dan Andronic - se are in vedere "mutarea atentiei" de la "dezastrul de imagine in care se afla DNA", cu "dosare respinse, procurori dovediti imorali sau chiar ilegali", intr-o perioada de "pre-campanie electorala".

 

"Numele lui Traian Basescu trebuia terfelit", ca "posibil contra-candidat la functia de premier", in conditiile in care exista o "campanie fabuloasa cu conturi false pe Facebook in favoarea lui Dacian Ciolos, a acuzat ea.

 

Cu acest nou control judiciar "viata mea se simplifica foarte mult", a continuat Udrea, exprimandu-si speranta ca macar va avea voie sa discute cu "soferii".

 

Elena Udrea a mai spus ca nu ea este "miza acestui dosar" si ca este vorba de o "actiune de imagine", pentru a reduce sansele PMP in alegerile din toamna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22