DNA: Bogdan Olteanu trimis in judecata in dosarul mitei pentru guvernatorul Deltei Dunarii

Dora Vulcan | 18.10.2016

Fostul presedinte al Senatului Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul mitei de 1 milion de euro primite de la Sorin Ovidiu Vintu pentru numirea in functia de guvernator al Deltei Dunarii a apropiatului sau, jurnalistul Liviu Mihaiu.

Pe aceeași temă

 

 

 

În perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu , pe atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cerut si primit  de la Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro si sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, ca sa faca demersuri pe langa Calin Popescu Tariceanu, prim ministru la acea data, astfel încât jurnalistul Liviu Mihaiu sa fie numit guvernator al Deltei Dunării, informeaza procurorii DNA fara a numi si persoanele ci doar functiile detinute de acestea la acea vreme.

 

Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, spune DNA.    

 

 

Ulterior, ca urmare a „diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, precizeaza DNA.

 

 

Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie, informeaza DNA.

 

 

Ulterior, activitatea infracțională a continuat cu remiterea, către Olteanu  a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic.

 

 

În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar).

 

 

Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor deţinute de inculpat pentru a servi la confiscarea prin echivalent a sumei de un milion de euro, precum şi dispoziţiile art. 20 din legea 78/2000, care prevăd că în situaţia infracţiunilor de corupţie, luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea sa.

 

 

Cercetarile continua si fata de alte fapte si persoane

 

S-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de alte fapte şi alte persoane.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Totodată, procurorii solicită înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

 

 

***

 

 

La sfarsitul saptamanii trecute Sorin Ovidiu Vantu a scris pe blogul sau ca el nu mai are niciun dosar la DNA si ca va fi judecat in procedura simplificata pentru ca a recunoscut ca i-a dat lui Olteanu milionul de euro. La scurt timp, DNA a reactionat declarand unei agentii de stiri ca dosarul nu este finalizat in ceea ce-i priveste pe niciunul dintre inculpati.

 

 

 

Pe pagina sa, într-o analiză a ultimelor tendinte de pe scena publică şi vehiculate în presă, neagă că ar avea vreun interes să-i ia apărarea şefei DNA, susţinând în contextul celor analizate că:

 

 

"Nu am dosare la DNA.

În cel cu Bogdan Olteanu, lucrurile s-au încheiat în ceea ce mă privește. Voi fi condamnat prin procedură simplificată datorită recunoașterii și voi executa mandatul pe care-l voi primi, deci nu am nici un alt motiv s-o apăr pe Kovesi în afara bunului simț și a unei cunoașteri profunde a sistemului care funcționează în România.”

 

 

Or, oficiali ai DNA au declarat, vineri, pentru News.ro  că nu a fost soluţionată cauza penală în ceea ce îi priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Bogdan Olteanu, precizarea fiind făcută la cererea agentiei de stiri tocmai pentru ca omul de afaceri anuntase pe blogul sau despre situatia in care s-ar afla tocmai in consecinta finalizarii cauzei, sustinand chiar ca va fi  condamnat prin procedură simplificată tocmai pentru că şi-a recunoscut faptele în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

 

 

"Cauza penală nu s-a soluţionat nici în privinţa lui Sorin Ovidiu Vîntu, nici în privinţa lui Bogdan Olteanu", au spus sursele citate, pentru News.ro.

 

 

Procedura simplificată pe care este evident ca si-o doreste Sorin Ovidiu Vintu pentru sine in acest dosar presupune recunoaşterea totală a acuzaţiilor aduse de DNA, procedură care se face în faţa judecătorilor, iar condamnarea sa ar urma in aceste conditii sa fie redusă cu o treime din pedeapsa.

 

Trimiterea in judecata de marti a lui Bogdan Olteanu vine in intampinarea celor sustinute de Vintu pe blogul personal, chiar daca la o distanta de patru zile. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22