UE ar putea adopta noi sanctiuni contra Rusiei, in urma atacurile asupra orasului Alep

Vlad Toma | 20.10.2016

Liderii statelor UE ar putea adopta noi sanctiuni contra Rusiei, in cadrul Consiliului European de toamna care va avea loc astazi si maine la Bruxelles, din cauza atacurilor de zilele trecute asupra orasului Alep, din Siria. Romania va fi reprezentata la acest summit de presedintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

Presedintele Iohannis a declarat ieri ca printre temele discutate in cadrul acestei intalniri se va numara si aceea "a relaţiilor externe ale Uniunii Europene,  unde accentul se va pune pe relaţia cu Federaţia Rusă."

 

In privinta situatiei din Siria, presedintele a precizat ca Romania va cere "încetarea de urgență a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep și, în general, de încetarea imediată a ostilităților din Siria, și crearea condițiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care, în niciun caz, nu poate fi înlocuit de o soluție militară."

 

Franta, Germania si Marea Britanie au anuntat zilele trecute ca vor incerca sa convinga statele UE sa condamne campania aeriana a Rusiei in Siria si sa deschisa calea pentru impunerea mai multor sanctiuni contra regimului condus de Bashar al-Assad si a sustinatorilor acestuia. Mai multi lideri occidentali au acuzat Rusia de crime de razboi, in urma atacurilor asupra orasului Alep.

 

Tarile UE incearca de asemenea sa furnizeze ajutor umanitar orasului Alep, in urma atacurilor Rusiei in aceasta zona.

 

Ministrii de Externe ai UE s-au intalnit luni in Luxemburg, pentru a analiza actiunile Rusiei in Siria, in timp ce marti au discutat despre masurile care trebuie luate in acest context, anunta Reuters.

 

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a declarat in urma intalnirii cu John Kerry, secretarul de stat american, ca este extrem de important ca statele UE sa faca in continuare presiuni contra Rusiei: "Vom propune noi sanctiuni contra regimului sirian si a celor care il sustin si noi sanctiuni care au in vedere aducerea in fata Curtii Penale Internationale de la Haga a celor responsabili pentru crime de razboi" a spus Johnson.

 

Loviturile aeriene contra spitalelor si civililor ar putea fi considerate crime de razboi si UE urmand sa ceara Siriei si aliatilor sai sa reclame aceste fapte la Curtea Penala de la Haga.

 

UE va cere incetarea focului si trimiterea unei misiuni de observatie, noi tratative de pace la care sa participe si sefa diplomatiei UE Federica Mogherini si permiterea accesului unor ajutoare pentru rebeli, conform unui draft obtinut de Reuters.

 

Marea Britanie, Franta si Germania vor cere insa sanctiuni economice contra a 20 de sirieni, suspectati ca ar fii coordonat atacuri contra civililor.

 

Franta si Germania ar urma sa solicite de asemenea interzicerea accesului in UE si inghetarea conturilor deschise in tarile Uniunii de catre 12 cetateni rusi implicati in conflictul din Siria.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22