Scriitorul Mircea Cartarescu sustine casatoriile între persoanele de acelasi sex

Vlad Toma | 24.10.2016

Mircea Cartarescu a comentat disputa aparuta in spatiul public in ultimele zile pe tema casatoriei persoanelor de acelasi sex. Scriitorul considera ca, daca persoanele gay vor să se căsătorească, e firesc să aibă acest drept în calitatea lor de cetățeni deoarece acest lucru nu prejudiciaza pe nimeni.

Pe aceeași temă

 

"Pentru că nu sunt nici ideolog, nici pătimaș, nici confruntațional și pentru că nu cred că punctul meu de vedere e întotdeauna cel just, nu prea am dat atenție bătăliilor care se desfășoară aici, pe facebook. În privința căsătoriilor între persoane gay, de pildă, punctul meu de vedere e unul, cred, de bun simț: de ce nu? Pe cine prejudiciază acest lucru? E vorba de căsătorii civile, care-ar trebui garantate de legi ale statului, aceleași pentru toți cetățenii. Dacă persoanele gay vor să se căsătorească, e firesc să aibă acest drept în calitatea lor de cetățeni," scrie Mircea Cartarescu, pe contul sau de Facebook.

 

Scriitorul respinge insa modul ideologizat in care este descrisa familia traditionala: "Aș vrea să spun și ceva despre familia tradițională, cea de la țară, de pildă, sau din mediul muncitoresc de la orașe. Eu cred că bărbatul bețiv, care-și terorizează fizic și moral soția și copiii, nu a fost niciodată regula, ci mai curând excepția blamată de comunitate. Cele mai multe familii erau mecanisme de supraviețuire în condiții dificile, care cereau cooperare și un modus vivendi între parteneri. De cele mai multe ori, soția și soțul se respectau. Sunt cuplurile tăcute, care nu fac subiectul romanelor cu țărani îndobitociți. Nu cred că toți bunicii și părinții noștri au fost niște brute, ci mai curând oameni cuviincioși, în ciuda prejudecăților timpului. 


Mama îmi povestea cum, copil fiind, îi auzea pe părinții ei, cei mai simpli țărani, vorbind în pat, înainte să se lumineze de ziuă. Era în 1935. Tatăl se sfătuia cu soția lui în cele mai mici probleme și nu lua nicio hotărâre fără ca ea să fie de acord. La fel și ea, îl întreba și-i asculta sfatul în orice chestiune. S-au iubit întreaga viață și s-au respectat, femeia n-a fost lovită niciodată de bărbatul ei și se socoteau egali în toate privințele. Când Maria a murit (abia dacă am cunoscut-o), Dumitru a mai trăit singur încă 20 de ani, fără să se mai uite la altă femeie. Nu cred că acest cuplu a fost o excepție."

 

***

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat acum cateva zile, in legatura cu initiativa de modificare a definitiei familiei in Constitutie, semnata de 3 milioane de romani, ca trebuie sa revenim la toleranta si sa nu o luam pe calea fanatismului religios.

 

Un journalist l-a intrebat pe presedinte cum va raspunde solicitarii pe care a primit-o din partea preşedintelui comunităţii baptiste din Romania, Viorel Iuga, care i-a solicitat sa se pronunte pentru valorile moral-creştine şi pentru familia tradiţionala. Jurnalistul si-a continuat intrebarea facand o referire directa la demersul celor trei milioane de români care doresc să modifice Constituția în sensul interzicerii căsătoriilor homosexuale.

 

Președintele Iohannis a dat urmatorul raspuns „Nu am ce să-i răspund, iar în chestiunea modificării Constituției, încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni puțin mai încolo rândul meu. Însă, în acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22