Klaus Iohannis: Cum ar putea fi pazita tara de un premier penal?

E.b. | 26.10.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la Adevărul Live, că viitorul premier va trebuie să fie o persoană fără probleme penale. Iohannis a vorbit despre schimbările produse în societatea românească la un an de la tragedia din Colectiv, despre Guvernu tehnocrat, dar şi despre aşteptările pe care le are de la viitorul Executiv.

Pe aceeași temă

 

 

"Dinspre PSD nu a apărut un nume. A apărut un nume pe surse astăzi, cel al lui Sorin Moisă. Aţi auzit de domnul Moisă?", a fost întrebat preşedintele la Adevărul Live


 

Klaus Iohannis: Da, este europarlamentar. Nu cred că este cazul să discutăm numele viitorului premier. Aceste alegeri nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Trebuie să înţelegem cu toţii că aceste alegeri sunt despre Parlament. Alegătorul nu este chemat să aleagă guvernul, ci partidul în care are cea mai mare încredere. După alegeri, când ştim cine câte locuri are, începem runde de negocieri, pentru a elucida care este formula optimală, fezabilă, pentru a forma un guvern. Constituţia prevede foarte clar aceste proceduri. Acel premier va trebuie să fie o persoană fără probleme penale. În cazul foarte probabil în care partidele nu vor reuşi să treacă pragul de 50%, se vor alia şi îşi vor promova persoana pentru premier. După acest runde de discuţii, voi desemna persoana care să formeze un guvern serios. Nu caut un prieten, caut o persoană capabilă, care să fie premier pentru următorii patru ani. (....)

 

Klaus Iohannis: Nu am făcut un portret-robot, am renunţat câteva condiţii pe care le pun eu atunci când se va discuta despre desemnarea unui premier. Haideţi să luăm chestiunea penală. Am citit că se fac angajări pentru paznici. De fiecare dată când se angajează agenţi de pază, prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penal. Cum să ne imaginăm că ţara va fi păzită de un penal? Este o condiţie minimală, la care nu voi renunţa. Ca preşedinte, nu am o problemă cu vreun partid. Am însă probleme cu oameni care n-ar trebui să fie în primul rând, dar se erijează în conducători. Am făcut acest anunţ din timp, ca partidele să se pregătescă, astfel încât să nu avem probleme după alegeri.

 

Recent, cele două mari partide au anunţat listele de candidaţi. Vi se pare că au apărut schimbări importante? Au apărut. 


Klaus IohannisUnii au înţeles şi au scos penalii total de pe listă, Alţii nu au dorit să facă acest lucru. Chiar dacă s-au schimbat câteva nume pe listă, unii sunt tot acolo, chit că trebuiau să fie un pic mai retraşi. Aceste lucruri le văd şi alegătorii. Aţi pomenit de penali. Asistăm la un atac destul de concertat împotriva Justiţie

 

Cum vedeţi toate aceste atacuri şi ce ar trebui făcut pentru a le face faţă? Eu citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: unii oameni sunt urmăriţi penal şi se tem de justiţie. 


Klaus Iohannis: Răspunsul lor a fost să atace instituţiile care se ocupă de ei. Aşa citesc eu atacurile la justiţie şi la unii magistraţi. Aceşti oameni nu greşesc profund numai pentru cariera lor. În loc să înţeleagă că societatea doreşte partide curate, au devenit foarte nervoşi pentru că justiţia, dreptatea se apropie de ei şi îi descoperă. Aceşti oameni nu-şi dau seamă că trag propriile partide în jos. Eu citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: unii oameni sunt urmăriţi penal şi se tem de justiţie. Indiferent cât de belicos ar fi discursul lor, nu mai reuşesc să păcălească pe nimeni. Sunt nişte persoane următite penal, care atacă Justiţia crezând că se pot apăra.

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22