Lista lui Dragnea contestata la Gorj. Liviu Dragnea e invitat sa aprofundeze Codul de etica

Dora Vulcan | 27.10.2016

Primarii si presedintii de organizatii teritoriale ale PSD Gorj contesta lista candidatilor la alegerile parlamentare impusa de Dragnea si aprobata miercuri de CEx. Ei sunt suparati pe " derogarea" acordata de Dragnea lui Ponta dar care nu a functionat si in cazul lui Calinoiu, care are o sentinta fara efecte in cazier, asadar nu incalca codul de etica al PSD.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Dupa 3 ore de negocieri la sediul central al PSD, delegatia primarilor din Gorj care sustin candidatura lui Calinoiu pe listele locale la Parlament a parasit sediul PSD fara a obtine niciun rezultat. Acestia au spus ca se vor mobiliza pentru a sustine, cu semnaturi, candidatura lui Calinoiu ca independent. Ei s-au aratat in continuare nemultumiti de dubla masura cu care s-au si votat listele pentru Parlament. Fostul prim ministru si presedinte al PSD Victor Ponta a primit derogare de la CEx de a putea candida la parlament in ciuda problemelor pe care le are in Justitie,  cu incalcarea codului etic al partidului. Calinoiu a fost condamnat in prima instanta  - exact in ziua in care se votau listele pentru Parlament - la patru luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii. El a fost schimbat de pe lista cu un alt lider local cu probleme in Justitie.

 

 Liderii locali de la Gorj il ameninta pe Dragnea ca nu vor depune candidaturile la BEJ. Intr-o interventie la postul de televiziune Digi 24, unul din liderii locali gorjeni, primar de localitate, Simion Pigul,  i-a sugerat lui Dragnea sa studieze mai bine Codul de etica al partidului, de la care i s-a dat "derogare" lui Ponta - inculpat de DNA si trimis in judecata pentru spalare de bani - si a carui derogare nu a functionat si in cazul lui Calinoiu, lider local expulzat de pe liste pe motiv de probleme penale, si care a primit interdictie de acces pe listele la parlament ale partidului. Acesta i-a propus lui Dragnea sa i-l "recite" liderii gorjeni ca sa vada mai bine "cine are condamnari" de fapt care cad sub incidenta codului, cu trimitere evidenta la condamnarea definitiva - cu suspendare - a lui Dragnea.

 

 

 

Solicitarea acestora vine in contextul in care, dupa stabilirea listei de candidati in Comitetul Executiv Judetean si prezentarea acesteia liderilor de la Bucuresti, presedintele Liviu Dragnea a modificat respectivul tabel.

 

 

Pentru faptul ca fostul presedinte al CJ Gorj, Ion Calinoiu a fost condamnat la 4 luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii, sentinta magistratilor nefiind insa definitiva, acesta a fost scos de pe lista de senatori si inlocuit cu presedintele PSD Gorj si primar al municipiului Targu-Jiu, Florin Carciumaru.

 

 

In ceea ce priveste lista pentru Camera Deputatilor, care este deschisa de Victor Ponta, ordinea candidatilor a fost modificata in sensul ca primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, care se afla pe locul 2, a fost inlocuit de actualul deputat Mihai Weber, care se afla pe locul 5.

 

 

Joi dimineata, la sediul PSD Gorj a avut loc o intalnire intre liderii partidului, primarii si presedintii de organizatii teritoriale, edilii sustinand ca doresc modificarea listei si revenirea la cea stabilita initial la nivel judetean. Acestia vor discuta pe parcursul zilei cu Liviu Dragnea pentru a ajunge la un consens, reprezentantii PSD Gorj avand termen pana la ora 24,00 sa depuna listele pentru alegerile parlamentare.

 

 

 

 

 

Probleme la Gorj dupa condamnarea lui Calinoiu, chiar inainte de lansarea listelor 

 

 

La Gorj, "domnul Calinoiu a avut o problema in timp real, pe locul unu a fost propus dl Florin Carciumaru", a anuntat Dragnea, marti, odata cu lansarea listelor pentru Parlament.

 

 

Ion Calinoiu, fost presedinte al CJ Gorj, a primit chiar in timpul sedintei de Comitet Executiv o condamnare cu suspendare de patru luni in prima instanta, potrivit Gazetei de Sud.  El urma sa deschida lista de la Senat.

 

 

Numai ca nici Carciumaru nu e lipsit de probleme. Tot Gazeta de Sud a scris si despre problemele sale: 

 

 

DNA a fost seizata de Agentia Nationala de Integritate pentru posibila savarsire de catre Florin Carciumaru, primarul din Targu Jiu, a infractiunii asimilata infractiunilor de coruptie precum si a infractiunii de conflict de interese. ANI spunea ca, in calitate de ordonator de credite, acesta ar fi semnat mai multe documente in beneficiul unei societati de la care fiica sa a achizitionat, prin tatal ei, un imobil la pretul de 70.200 de lei. Imobilul fusese achizitionat anterior, in anul 2007, de societatea comerciala cu pretul de 270.000 de lei. Primarul Florin Carciumaru declarase ca acest imobil ar fi fost achizitionat din banii primiti ca dar de nunta de fiica si ginerele sau.

 

 

 

Si la Sibiu au fost probleme

 

 

Ioan Cindrea, fostul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, care deschidea lista deputatilor pentru Sibiu nu a primit validarea in CEx. El este condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese in februarie anul acesta. Cindrea si-a anuntat demisia de la conducerea organizatiei, informeaza Hotnews.ro. 

 

 

 

Pe lista se regasesc si alti lideri din teritoriu, asa cum este cazul la Olt, unde lista la Senat este deschisa de fostul presedinte de CJ Paul Stanescu. La Camera Deputatilor, primul este deputatul Florin Iordache, presedintele Camerei Deputatilor, urmat de parlamentarii Dan Ciocan si Alexandru Stanescu, fratele lui Paul Stanescu.

 

 

Pe liste se regasesc si alti fosti ministri: Nicolae Banicioiu la Iasi, Eugen Teodorovici la Tulcea.  

 

 

Intrebat de jurnalisti despre cazul Viorel Stefan, deputat de Galati, cu care Dragnea a avut un conflict pe marginea amendamentului privind plafonul in cazul legii conversiei creditelor (Stefan este presedintele comisiei de buget - n.r.), Dragnea a precizat ca "s-a hotarat mentinerea pe lista dupa incidentul de la conversia creditelor."

 

 

 

 

Inculpat si sub control judiciar, Ponta se afla pe liste la Gorj

 

 

Candidatura lui Victor Ponta, care deschide lista de deputati la Gorj, a fost marti validata de Comitetul Executiv al PSD in ciuda faptului ca incalca codul de integritate al partidului pentru ca e trimis in judecata de DNA sub control judiciar.

  

 

 

Întrebat de jurnalisti daca exista vreo derogare anume pentru ca Victor Ponta sa poate candida la Parlament pe 11 decembrie, liderul PSD Liviu Dragnea a raspuns  ''da, există această derogare'', fără a da detalii.  A adugat, insa, iritat:

 

 

''Vorbiţi cu Cioloş să ne atace la Curtea Constituţională, că am înţeles că are deja o echipă care numai asta face - atac la Curte pentru orice. Ce i se pune masă, semnează atacul la Curte... Să o atace şi pe asta", a răspuns Dragnea, citat de Mediafax.

 

 

 

Codul de etică şi conduită al PSD prevede că un membru pus sub control judiciar, indiferent pentru ce infracţiune, nu va beneficia de sprijinul partidului în alegeri.

 

 

Procurorii DNA au pus, în data de 12 octombrie, sechestru pe o parte din averea lui Victor Ponta, până la limita sumei de 220.000 de euro, în dosarul în care fostul premier este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiţă un loc eligibil la alegerile din 2012.

 

 

În septembrie, Victor Ponta a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani, respectiv că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiţă un loc eligibil la alegerile din 2012.

 

 

Potrivit unui comunicat de presa remis joi si citat de Agerpres, primarii si presedintii de organizatii teritoriale ale PSD Gorj au inaintat o contestatie presedintelui PSD, Liviu Dragnea, la lista de candidati aprobata marti, 25 octombrie, de catre Comitetul Executiv National. Alesii si liderii locali au solicitat prezenta la discutii a presedintelui PSD Gorj, Florin Carciumaru, si a presedintelui executiv, Ion Calinoiu, pentru a nu exista o atmosfera tensionata, ci una de unitate.

 

 

 

'Se cere a se renunta la lista stabilita de centru pentru ca nu s-a tinut cont de votul secret si democratic al Comitetului Executiv Judetean. In caz contrar, exista riscul ca organizatia judeteana a PSD Gorj sa nu depuna candidaturile la BEJ Gorj si, sigur, organizatia sa se dezbine', se spune in comunicatul de presa al primarilor si presedintilor de organizatii teritoriale PSD Gorj.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22