Amendamentele privind salarizarea poate aduce un deficit bugetar de 4,4% din PIB, in 2017

E.b. | 01.11.2016

"Un grup de parlamentari (mai ales ai PSD) au trecut grabit prin comisii mai multe amendamente legate de salarizarea publica, sperand sa le poata adopta marti", noteaza economistii ING intr-un raport destinat investitorilor.

Pe aceeași temă

 

Luni si marti, deputatii din Comisiile de buget si de munca au discutat si amendat Ordonanta 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, iar Sanitas a încetat greva dupa ce comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si de Educatie, scrie ziare.com.


Implementarea acestor amendamente precum si lipsa unor masuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4%/PIB, in conditiile in care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice incepand cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal, se mai spune in raport, conform HotNews.ro.

 

Acestea ar avea un impact asupra anvelopei salariilor publice de 0,4-0,5% din PIB in 2017, cu masuri in educatie si sanatate, in plus fata de masurile de cresteri salariale agreate anterior de 0,3%/PIB. Alte categorii de bugetari vor cere, probabil, si ei cresteri de salarii dupa aceste decizii.

 

Notificarea Curtii Constitutionale de catre Guvern sau retrimiterea inapoi in Parlament de catre presedinte sunt singurele posibile obstacole.

 

Presedintele a anuntat deja ca va trimite inapoi spre reexaminare o lege care taie 102 taxe parafiscale (impact de 0,2%/PIB).

 

Astfel, pastrarea deficitului in limita pragului de 3%/PIB arata dificil de realizat si ar presupune reducerea semnificativa a investitiilor (4,7%/PIB anul viitor, inclusiv costuri legate de fondurile UE). Odata adoptate, ar fi greu de revenit asupra majorarilor salariale deoarece ar presupune un cost de popularitate mare pentru un guvern politic. Indifirent de rezultatul alegerilor alegerilor din 11 decembrie, ambele partide mari par sa tina cont de pragul de 3%/PIB. Totusi, daca toate aceste masuri intra in vigoare, ar putea fi nevoie de 2 ani de consolidare fiscala pentru a reveni sub prag, se arata in raport

 

Leul s-a depreciat marginal luni, inchizand programul obisnuit langa 4,5080/EUR, dar in tranzactiile tarzii, perechea s-a miscat mai jos. Din prisma datelor, ziua de astazi este linistita, dar urmarim cu atentie noutatile din Parlament, avand in vedere intentiile de a adopta prevederi pentru o majorare semnificativa a salariilor in mediul public (in sanatate si educatie), fapt ce ar putea duce la derapaje fiscale din 2017. Astfel, in pofida aprecierii valutelor regionale ieri (fapt ce ar fi sugerat presiuni in jos pentru EUR/RON), perechea ar putea sta peste 4,50.

 

Calendarul de imprumuturi al MF pentru noiembrie a fost publicat... este mai putin incarcat si din prisma imprumuturilor, si din cea a duratei; MF vrea sa vanda titluri de stat in lei de 3,3 miliarde lei fata de 3,9 miliarde luna precedenta, cel mai mic nivel de anul acesta, in contextul incertitudinilor externe majore. Pe piata secundara, randamentele au fost marginal mai jos la inchidere, pe fondul evolutiei favorabile in pietele dezvoltate. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22