BCR da in judecata Curtea de Conturi care a spus ca DNA ancheteaza bancile de locuinte

Dora Vulcan | 02.11.2016

BCR anunta ca "nu exista o ancheta a DNA privind sistemul de economisire-creditare" si ca a dat in judecata Curtea de Conturi pentru interpretare abuziva a legii. Reactia bancii vine dupa ce Curtea de Conturi anunta ca exista doua sesizari la DNA impotriva a doua banci pentru locuinte din Romania.

Pe aceeași temă

 

 

 Direcția Națională Anticorupție (DNA) a declinat competențele de anchetare după sesizarea Curții de Conturi privind sistemul de economisire-creditare, depusă în luna iunie, astfel că nu există nicio anchetă deschisă în acest caz, decizia procurorilor "certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice", a menționat miercuri BCR Banca pentru Locuințe, într-un comunicat, citat de profit.ro.

 

 

 "BCR Banca pentru Locuințe consideră inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a României a informațiilor privind sesizări făcute către Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind funcționarea sistemului de economisire-creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competențele de anchetare, certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice", arată comunicatul.

 

 

Reacția vine după ce un document al Curții de Conturi, publicat marți, a arătat că instituția a sesizat DNA în luna iunie 2016, printr-o acțiune comună împotriva celor două bănci de profil și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, instituții pe care le acuză de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susținut de către stat, scrie News.ro.

 

 

 

BCR Banca pentru Locuințe consideră că informațiile publicate de Curtea de Conturi sunt "de natură a crea o falsă impresie privind legalitatea funcționării sistemului de economisire creditare, la un an dupa încheierea controlului Curții de Conturi și la mai multe luni după sesizarea care a fost declinată ulterior de către DNA".

 

 

 

"Considerăm inexplicabilă abordarea ostilă a unei instituții a statului față de funcționarea sistemului de economisire creditare în scop locativ, în condițiile în care România se clasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană privind calitatea locuirii", mai arată banca.

 

 

 

Anterior, BCR Banca pentru Locuințe a reacționat la decizia Curții de Conturi de a sesiza DNA în legătură cu băncile pentru locuințe din România, pe care le aciză de obținere ilegală de fonduri de la stat și de deturnare de fonduri, considerând că inspectorii Curții de Conturi au o înțelegere "complet greșită" asupra sistemului de economisire-creditare, iar după interpretarea instituției de control financiar, toate sistemele de economisire-creditare din Europa, din care s-a inspirat modelul românesc, funcționează ilegal.

 

 

BCR Banca pentru Locuințe a acționat în instanță Curtea de Conturi, pe care o acuză de interpretare proprie, "fără legătură cu legea"

 

 

 

"Considerăm că există o înțelegere complet greșită a Curții de Conturi din România asupra modului cum funcționează sistemul de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar)", a precizat banca, într-o reacție transmisă News.ro.

 

 

Până la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuințe a anunțat că acoperă din resurse proprii prejudiciile clienților generate de interpretarea Curtii de Conturi

 

 

Litigiul a pornit după ce, în 2015, două echipe diferite ale Curții de Conturi au făcut controale la cele două bănci pentru locuințe de pe piață.

 

 

Primul control, desfășurat la Raiffeisen Banca pentru Locuințe, a fost încheiat prin procesul verbal din 18 septembrie 2015, în timp ce controlul de la cealaltă bancă, BCR Banca pentru Locuințe, a fost încheiat prin procesul verbal din 26 octombrie 2015.

 

 

Controlul pe aceeași temă de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a încheiat cu procesul verbal din 3 noiembrie 2015, arată documentul Curții de Conturi.

 

 

Potrivit proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), arată documentul Curții de Conturi.

 

 

Potrivit raportului instituției care face auditul instituțiilor publice din România, “s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienți persoane fizice - copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinții acestora în calitate de reprezentanți legali”.

 

 

Pe baza acestor acuzații, Curtea de Conturi a sesizat DNA, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016.

 

 

Concret, cele două bănci pentru locuințe sunt acuzate de deturnare de fonduri și obținere ilegală de fonduri, iar angajații Ministerului Dezvoltării care au gestionat programul - de neglijență în serviciu.

 

 

 

BCR Banca pentru Locuiințe consideră absurdă interpretarea inspectorilor Curții de Conturi

 

 

"În mod particular, dacă s-ar considera acest tip de interpretare a Curții de Conturi din România (inexplicabil și nemaiîntâlnit la nivel european) s-ar trage în mod eronat concluzia că toate sistemele de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obțin ilegal fonduri”, pe când în realitate aceste sisteme funcționează de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schemă de îmbunătățire a condițiilor de locuit ale cetățenilor, indiferent de vârstă și de condiție socială", se arată în reacția băncii pentru locuințe.

 

 

 

Practica sesizării procurorilor în urma controalelor efectuate este larg răspândită la instituția condusă de Nicolae Văcăroiu.

 

 

Potrivit datelor Curții de Conturi, instituția a făcut 35 de sesizări la procurorii DNA sau de la alte parchete doar în primele șapte luni din acest an, pentru prejudicii de peste 500.000 euro.  În întregul an 2015, numărul de sesizări pentru prejudicii mari a fost de 39.

 

Totuși, sesizările Curții de Conturi au puțin succes în fața procurorilor.

 

 

În 2014 și 2015, din 13 sesizări ale Curții de Conturi pentru care procurorii au dat soluții, în 11 cazuri plângerile au fost clasate sau respinse.

 

 

România are două bănci pentru locuințe, BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, apărute după ce legislația românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german.

 

 

Mai exact, statul plătește 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

 

 

Sistemul funcținează în actuala formă de circa zece ani, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/2006.

 

 

La finalul anului 2015, BCR Banca pentru Locuințe avea active de 3,07 miliarde lei, iar Raiffeisen Banca pentru Locuințe active de 676 milioane lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

 

 

Astfel, cu active de 3,74 miliarde lei (în jur de 830 milioane euro), băncile românești pentru locuințe au o cotă de doar 1% din activele sectorului bancar românesc.

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22