Cancescu, fost presedinte ale CJ Brasov, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Vlad Toma | 03.11.2016

Procurorii DNA l-au trimis astazi in judecata pe Aristotel Cancescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov, alaturi de alti inculpati, pentru abuz in serviciu.

Pe aceeași temă

 

Fostul presedinte al CJ Brasov este acuzat pentru ca ar fi intermediat obtinerea legala a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru deschiderea unei farmacii.

 

"Inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului," arata procurorii DNA.

 

Cititi comunicatul integral al DNA:


"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, au dispus trimiterea în judecată, 

sub control judiciar, a inculpaților: 

CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN (arestat preventiv în altă cauză), la data faptei președinte al Consiliului Județean Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată,

MATEI GAVRIL, la data faptei consilier județean, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: 
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

GRAMA LUCIA CRISTINA, la data faptelor administrator al SC Licofrig SRL, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,

și în stare de libertate a inculpaților: 

SCRIPCARU GEORGE, la data faptei și în prezent primar al municipiului Brașov, 

SFARGHIU TUDOR OCTAVIAN, la data faptei consilier în cadrul Serviciului urbanism din cadrul primăriei Brașov, 

PARASCHIV NICOLAE, la data faptei secretar al municipiului Brașov, 

RAD EMESE, la data faptei consilier în cadrul serviciului urbanism din cadrul primăriei Brașov, 

DUMITRESCU MARIA, la data faptei șef serviciu autorizări construcții în cadrul Primăriei municipiului Brașov, 

în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul, 

SC LICOFRIG SRL, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 


În perioada mai 2013 - octombrie 2014, inculpații Matei Gavril și Grama Lucia Cristina, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obținerea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.


De fapt, inculpatul Matei Gavril, identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului județean, locație care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unități. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurență neloială celorlalte.
Concret, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului.


Acționând în această manieră, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a urmărit obținerea de foloase necuvenite de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăți comerciale, printre care și SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcții pe domeniul public în care ultimul să desfășoare activități comerciale în interesul său privat.


După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a organizat, în data de 6 septembrie 2013, licitația publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril.


Licitația a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condițiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preț mai mic decât prețul de pornire al licitației.


În aceeași zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunoștința conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov faptul că suprafața de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcției unei clădiri pentru desfășurarea de activități comerciale.


Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru obținerea autorizației de construire (nu era titularul dreptului real și bunul făcea parte din domeniul public al județului Brașov), profitând de calitatea de consilier județean și membru al unui partid politic, dar și de susținerea din partea președintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Matei Gavril și-a exercitat influența la nivelul funcționarilor Primăriei Municipiului Brașov în vederea obținerii autorizației de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condițiile legale.


Ca urmare a acestor demersuri, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizație de construire ce a fost semnată de primarul Scripcaru George și inculpații Dumitrescu Maria, Paraschiv Nicolae, Rad Emese și Sfarghiu Tudor Octavian, care cunoșteau faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condițiile impuse de lege.


După obținerea, în mod nelegal, a autorizației de construire, societatea respectivă a edificat pe terenul respectiv o construcție pe o suprafață mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public. Această situație a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov care a solicitat Consiliului Județean Brașov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate.


Deși i s-au adus la cunoștință aceste aspecte, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcționarilor din aparatul administrativ al Consiliului Județean pentru modificarea contractului inițial în favoarea societății controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeței, cât și pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spațiul menționat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Județean.


De asemenea, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a tergiversat și întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, permițând astfel folosirea terenului închiriat, precum și subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale și contractuale, peste limita de spațiu atribuit inițial.

În cauză, s-au constituit părți civile primăria Brașov cu suma de 71.148 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului și Spitalul Clinic Județean de Urgență, cu suma de 34.716 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a popririi asupra conturilor ce aparțin inculpaților Căncescu Aristotel Adrian, Matei Gavril, Grama Lucia Cristina și SC Licofrig SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

Inculpații Căncescu Aristotel Adrian și Scripcaru George au mai fost trimiși în judecată în alte cauze pentru infracțiuni similare, vezi comunicatele nr. 1822/VIII/3 din 17 decembrie 2014 și nr. 124/VIII/3 din 16 februarie 2016.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22