Vicepresedintele Bancii Mondiale, despre pomenile electorale si standardul de viata

E.b. | 06.11.2016

Romania trebuie sa continue pe calea unui management macroeconomic bun, daca vrea sa creasca standardul de viata al populatiei, crede vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Cyril Muller.

Pe aceeași temă

 

 

"Romania are nevoie sa continue pe calea unui management macroeconomic bun, pentru ca daca asta nu se va intampla, va fi foarte dificil sa creasca si sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei", sustine vicepresedintele Bancii Mondiale, intr-un interviu acordat Agerpres.

 

Muller se arata rezervat fata de pomenile electorale decise de Parlament in ultima perioada: "Se discuta o serie de initiative legislative, in aceasta perioada electorala, dar va fi interesant de vazut cum vor fi acestea implementate in viitor. (...) Astfel de decizii adoptate in perioade electorale, unele au fost implementate, altele nu, dar importanta este directia".

 

In context, Muller apreciaza ca Romania a progresat mult in ultimii 25 de ani, insa avertizeaza ca trebuie sa continue eforturile, in special in ceea ce priveste infrastructura, educatia si incluziunea sociala pentru a ajunge in categoria tarilor cu venituri ridicate.

 

"Ultimii 25 de ani ne-au invatat ca in Romania pot avea loc evolutii importante. Daca in urma cu 25 de ani, in 1991, cineva ar fi spus ca, in 2016, Romania va fi membra a Uniunii Europene de noua ani deja, nimeni nu ar fi crezut", spune Muller, care crede ca printre progresele Romaniei din ultimii ani se numara dezvoltarea antreprenoriatului, dar si imbunatatirea sistemului de educatie si medical.

 

Pentru viitor, vicepresedintele Bancii Mondiale crede ca Romania ar trebui sa isi stabileasca un obiectiv ambitios si anume "o societate prospera". "Romania trebuie sa defineasca din nou ce vrea sa obtina si cred ca un obiectiv ar trebui sa constea in continuarea procesului de convergenta catre statele membre ale UE, din punct de vedre al standardului de viata, pentru a deveni tara cu venituri ridicate", crede Muller.

Pentru a ajunge la standarde comparabile cu tarile occidentale, Romania ar trebui sa ia cateva masuri cu prioritate, crede vicepresedintele Bancii Mondiale:

   

    - sa continue dezvoltarea infrastructurii
    - sa continue reformarea Educatiei, mai ales sa realizeze stabilirea conexiunilor dintre aptitudinile dobandite prin educatie cu ceea ce solicita piata muncii sau economia in general
    - sa realizeze incluziunea sociala, respectiv sa se asigure ca toata lumea are oportunitati pe care, la un moment dat, sa le si constientizeze
    - sa intareasca institutiile statului - a serviciilor guvernamentale, cresterea transparentei, optimizarea structurii cheltuielilor, situatia intreprinderile de stat, justitia etc

 

In ce priveste cresterea economica a Romaniei, cea mai mare din UE in acest an, dar bazata majoritar pe consum, Muller spune ca "Nu este nimic gresit in a avea o crestere bazata pe consum. Daca intrebi tari care au crestere zero in prezent, daca ar vrea sa creasca cu 5% pe baza de consum, ar face-o imediat".

 

Insa vicepresedintele Bancii Mondiale avertizeaza: "Romania trebuie sa gaseasca o modalitate de a creste pe ingrediente diferite. Pentru Romania va fi important, de asemenea, sa aiba investitii, abilitatea de a inova, de a exporta, domenii care sa contribuie la cresterea economica. Deci, pe viitor, provocarea va consta in gasirea unor ingrediente cat mai diverse care sa contribuie la cresterea economica".

 

In context, vicepresedintele Bancii Mondiale lauda evolutia sistemului bancar din Romania, pe care il vede capabil sa contribuie mai mult la dezvoltarea economica: "sub conducerea Bancii Nationale a Romaniei, sectorul bancar este astazi mai sanatos decat a fost dupa criza financiara. Creditele neperformante, care ajunsesera la un nivel foarte ridicat, au fost reduse, bancile si-au imbunatatit capitalizarea, depozitele au crescut. Deci cred ca sectorul bancar din Romania este acum pe calea cea buna pentru a contribui mai mult la economie".

 

Cu toate acestea, Muller atrage atentia asupra unor masuri care ar putea destabiliza sistemul, fara sa le numeasca insa: "Cred ca stabilizarea sectorului a fost obtinuta si sper ca aceste realizari nu vor fi compromise de noi obligati plasate asupra lor, care le-ar pune in mare dificultate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22