Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFReactie rapida. Trump presedinte, ce inseamna asta
2016-11-09
7
Victoria lui Donald Trump desfide teza conspirativă potrivit căreia ”elita” liberală a trucat jocul democratic.

 

 

 America are, deci, o democrație solidă, dar și o fractură de imaginar politic potențial periculoasă, dacă moderații ambelor ”tabere” nu vor prevala la nivel academic și mediatic. Nu e o neapărat o fractură partizană (dreapta conservatoare versus stânga liberală), ci una culturală. De o parte, America urbană, educată, hi-tech, multiculturală și cosmpolită, care furnizează grosul funcționarilor din întregul aparat federal. Pe de altă parte, America marilor corporații, a proletariatului alb pauperizat, care a ieșit treptat din zona clasei de mijloc, dar și cea rurală, a fermierilor și comunităților religioase tradiționaliste de pe așa-numita ”Bible Belt”. Dogmatica PC a încasat o lovitură directă. Leftismul caviar, secondat de compasiunea adesea ipocrită a industriei opulente de la Hollywood, intră în reflux.

 

Vorbim despre un soi de război cultural care s-a extins și în Europa și care va continua, căci alegerea lui Donald Trump reprezintă o victorie de etapă. Republicanii au obținut o victorie ciudată, defilând cu un outsider care a divizat baza partidului. Oricum, ei vor își vor menține majoritatea în Senat și Congres, deci vor avea acces la pârghii suplimentare de putere. Anticipez că, o vreme, dialectica putere-opoziție se va consuma în interiorul taberei republicane. Oricum, începe o perioadă în care populismele de campanie lasă locul așteptărilor concrete, din lumea reală. Trăim vremuri paradoxale. Pe de o parte, puterea media și puterea experților (sau ceea ce aș numi ”electoratul de Starbucks”) sunt clar contrazise de realitatea datelor la vot. Pe de altă parte, bursele mondiale reacționează negativ la alegerea unui self made man miliardar!

 

Am asistat, ca aliați ai SUA, la o campanie intens mediatizată global, în care publicul de pretutindeni a trăit cu senzația tot mai neplăcută că asistă la o deteriorare a nivelului și a temelor dezbaterii. O problemă care a devenit acută în campania lui Hillary Clinton a fost relația dintre Rusia și SUA. Știm că ea s-a degradat în ultimul an. Ce urmează? E loc de o resetare? Dacă da, pentru că Vladimir Putin a fost destul de explicit un suporter al lui Trump, cum ar arăta acest nou start? Din prima zi de mandat, noul președinte american va fi forțat să abordeze o multitudine de ”hotspost” geopolitice: dosarul sirian va deveni, foarte curând, primul mare test al noii administrații americane, deși există și alte scadențe diplomatice fierbinți. ISIS, nuclearizarea fără opreliști a regimului de la Phenian, implozia iminentă a Venezuelei sunt numai câteva urgențe care solicită un răspuns pragmatic.  Va conta mult și echipa dlui Trump: republicani de eșalonul doi, cu un profil și parcurs încă nedefinite. E clar că, în următoarele săptămâni, scenariile speculative (ceea ce s-ar putea numi ”Apocalipsa după Trump”) vor curge abundent. Avem însă nevoie de luciditate, adică de temperarea reacțiilor strict emoționale. Pentru România, va fi extrem de important să relaționeze prompt, dar nu precipitat, cu noua echipă. Ne interesează direct agenda euro-atlantică a noului președinte, atitudinea sa față de NATO, dar și felul în care se va poziționa față de Federația Rusă. Dincolo de apariția unei variabile independente (până acum), trebuie să valorizăm acumulările din bilateral, pentru a construi mai departe. Se cuvine să urmărim și poziționările de la Berlin și Paris, știind deja că factorul Trump va avea un impact asupra alegerilor de anul viitor din Germania și Franța. E mai mult ca oricând nevoie să nu fim contemplativi și inerțiali, ci să ne adaptăm noului context transatlantic într-un mod cât mai inteligent, chiar dacă asta ne bruschează obișnuințele.

 

Articol publicat si pe contributors.ro

TAGS : donald trump alegeri america clinton republicani demmocratie
Comentarii
bec 2016-11-11
iata cum au cazut bursele dupa alegerea lui trump: ''Indicele Dow Jones evolua la niveluri record joi, la deschiderea bursei de pe Wall Street'', si ''In jurul orei 14,35 GMT, indicele vedeta Dow Jones Industrial Average castiga 98,17 puncte, respectiv 0,53%, pana la 18.687,86 puncte.

In primele minute a urcat pana la 18.712,55 puncte, un nivel neatins niciodata in cursul unei sedinte. ''
Vai de informarea noastra si ce ne mai place wishful-thinking-ul.
Dan 2016-11-10
Comentariul dumneavoastra imi evoca adancitura lasata in fotoliu de un dos. Si impotenta docta a lui Mircea Geoana.
profesoru 2016-11-09
Articol excelent scris de Traian Ungureanu luni, în Adevărul (R22 nu l-a preluat, oare de ce?):

"Republica americană riscă să alunece în clintonism. Adică să devină un stat administrativ dominat de o ideologie strictă în ciuda apareneţelor ei liberale. Corectitudinea Politică - un cult bazat pe mistica victimei şi apoteoza minorităţii rasiale sau sexuale - va deveni, odată cu victoria dnei. Clinton, ideologie de stat şi va încerca să lichideze ultimele forme de autonomie, gîndire critică şi libertate individuală. Bătălia pentru Casa Albă nu mai e, aşadar, o competiţie de valori politice şi economice într-un cadru protejat de garanţii democratice. Bătălia e o încercare existenţială, o cotitură de civilizaţie care poate bloca instinctul american al libertăţii sau îl poate salva, dar numai cu preţul unei crize extinse. Ştim toate astea după decenii de ascensiune a fanatismului stîngist în viaţa publică şi după un an de campanie care n-a lăsat instituţie neotrăvită.

Pornită de sus şi aşternută ca un giulgiu atotcuprinzător, operaţia de reeducare a americanilor a trimis în defensivă şi apoi în boxă valorile clasice ale vieţii libere: dezbaterea, dreptul la cuvînt şi curajul iniţiativei. Libertatea indivduală a devenit o subspecie a identităţii rasiale şi sexuale.

Instituţia presei s-a prăbuşit sub greutatea propriului partizanat. Toate, dar absolut toate marile reţele media au intrat, fără jenă şi reţinere, în campanie, pe post de fabrici de propagandă. Un val de mistificare şi dezinformare care face din Antena 3 o televiziune de mînăstire, a luat la prelucrat minţile publicului. Rezultatul e descalificarea unei instituţii care a renunţat pînă şi la aparenţele onestităţii.

Mai bine scandal decît bigotism. Şi, cu mult mai bine, gură mare decît mască perfidă. Aşadar, President Trump."

soarec 2016-11-09
bla bla bla. cum s-a zis despre John Podesta: imbecile overpaid.
Neantul Valah 2016-11-09
Postari ca astea ne arata de ce PSD va da in suturi afara din viata politica :)))

Sunteti de paie .pacat ca sunt inca in Romania.....
Liviu din Timisoara 2016-11-09
V-am citit articolul. Exact de aceea a castigat Trump alegerile : a vorbit pe limba oricarui american. Clar. La obiect. Dumneavoastra, domnilor politicieni romani, sunteti la extreme. Ori sunteti foarte docti ... teoretizati, analizati ( si aia post-factum mai intotdeauna - adica explicati in termeni stiintifici ceea ce deja toata lumea stie ) ...fie sunteti analfabeti / impostori.
Sa nu uiati un lucru : daca omul nu este la nivelul Sebastian Bach ...nu inseamna ca trebuie abandonat spre zona Bach-muteanu. Ori Trump nu a uitat asta.
Ionut 2016-11-09
banalitati spuse cu tonul doct, tipic pentru pseudo elita postcomunista stango-dreapta de Romania! o sa fie o zi de mare forfota pe toate siteurile clicii asteia care comenteaza totul mai mult cu informatii de pe net sau plagiind ziare si directori de opinie straini de vreo 20 de ani
Total 7 comments.
Recomandari
3823
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22