Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Mugur Isărescu: Creşterea salariilor bugetarilor, risc de inflaţie
E.B. - - - -
2016-11-10
Actualitate Interna
0

Evoluţia execuţiei bugetare este pozitivă până în prezent, dar măsurile discutate recent în Parlament, de creştere a salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflaţiei în 2017, iar Guvernul trebuie să evite anul viitor adâncirea dezechilibrelor, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.


 


Camera Deputaţilor a adoptat, recent, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate. Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul contestă această lege la Curtea Constituţională

 

Guvernatorul BNR a vorbit de riscurile inflaţioniste pe care le generează creşterile salariale precum cele promise de parlamentari, aşa cum arată legile economice. 

 

”Execuţia bugetară, până acum, este pozitivă. Vom vedea în următoarele luni ce efecte vor avea măsurile discutate recent în Parlament. Ar putea exista riscuri pentru o împingere în sus a inflaţiei. Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor”, a spus Isărescu, conform News.ro.

 

Inflaţia este principalul indicator al creşterii preţurilor de consum, iar majorarea preţurilor erodează puterea de cumpărare a tuturor consumatorilor, cei mai afectaţi de o rată mare a inflaţiei fiind persoanele cu venituri reduse, spun economiştii. 

 

BNR a revizuit în creştere uşoară, de la 2 la 2,1%, inflaţia pentru anul 2017, Isărescu precizând că au fost luate în calcul şi măsurile luate în noul Cod Fiscal, care vor intra în vigoare într-o a doua etapă, de la 1 ianuarie 2017.

 

Codul Fiscal în vigoare prevede, de la 1 ianuarie 2017, scăderea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei de stâlp şi anularea supraacizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi.

 

Guvernatorul consideră că, anul viitor, Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.

 

Referitor la legea conversiei creditelor în franci elveţieni, Isărescu consideră că s-au înregistrat progrese după trimiterea acesteia la Curtea Constituţională.

 

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, atacată de Guvern la CCR, va fi dezbătută pe 23 noiembrie de către judecătorii Curţii. 

TAGS : Mugur Isarescu BNR marire salarii inflatie lege Camera Deputatilor
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1269
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22