Pe lista scurta a echipei lui Trump: bancheri, petrolisti, oameni de afaceri. Nicio femeie

Dora Vulcan | 10.11.2016

Donald Trump ar putea aduce la Washington experti din sectorul privat. Staff-ul sau il ia in considerare pe Forrest Lucas, cofondatorul in varsta de 74 de al companiei petroliere Lucas Oil, pentru functia de secretar de Interne si pe bancherul Steven Mnuchin, veteran la Goldman Sachs, pentru functia de secretar al Trezoreriei, scrie Politico.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Presedintele ales al Americii, Donald Trump, nu are in jurul sau personalitati sau specialisti cu care sa isi formeze un guvern traditional, insa echipa sa a facut mari eforturi in ultimele luni sa intocmeasca o lista scurta de oameni care ar putea face parte din cel mai eclectic si controversat Cabinet prezidential din istoria moderna, transmite Politico.

 

 

 

Este de asteptat si ca cei care au fost alaturi de Trump in timpul furtunoasei campanii prezidentiale - printre care politicianul si omul de afaceri Newt Gingrich, fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani si guvernatorul statului american New Jersey Chris Christie - sa fie recompensati cu functii de top.

 

 

Din cauza campaniei ostile, arata jurnalistii americani, republicanului ii este dificil sa atraga pe langa el adevarate talente, cu atat mai mult cu cat numerosi politicieni si personalitati l-au ironizat public pe Trump in ultimul an.

 

 

Iar consilerii presedintelui ales - sustine o sursa - sunt ingrijorati si pentru faptul ca nu vor gasi femei cunoscute si competente care sa accepte sa faca parte din cabinetul sau, din cauza comentariilor jignitoare facute de omul de afaceri.

 

 

Desi echipa republicanului nu a vorbit prea mult despre cine ce functie ar putea ocupa, Politico a intocmit o lista cu persoanele care ar putea forma Cabinetul Trump, pe baza discutiilor cu experti, analisti politici, academicieni si persoane din cercul de apropiati ai miliardarului.

 

 

Secretar de stat

 

 

Candidat pentru aceasta functie ar fi Newt Gingrich, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA si sustinator fervent al lui Donald Trump.

 

Pentru functia de secretar de stat mai este vehiculat si numele lui Bob Corker, actual presedinte al Comisiei de afaceri externe sin Senat. Senator de Tennessee, Corker a spus ca ia in considerare "foarte serios" sa devina secretar de stat al Americii. Trump a mai pus ochii si pe fostul ambasador american la ONU John Bolton.

 

 

Secretar pentru Trezorerie

 

Insusi Trump a spus ca ar vrea sa-i ofere aceasta functie celui care se ocupa de finantele sale, Steven Mnuchin, care in prezent este presedinte al firmei private de investitii Dune Capital Management.

 

Secretar al Apararii

 

Printre republicanii care ar putea ocupa aceasta functie in Cabinetul Trump se numara Jeff Sessions - un consilier apropiat al presedintelui-ales, Stephen Hadley - fost consilier pe securitate nationala si fostul senator Jim Talent.

 

Procuror General

 

Persoane apropiate de Trump sustin ca fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani, unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai republicanului, este primul pe lista de candidati pentru functia de Procuror General al Statelor Unite.

 

Si guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, un al aparator vocal al lui Trump, este luat in calcul, desi orice rol ar avea acesta in cabinet ar putea fi putea fi amenintat de scandalul "Bridgegate".

 

Secretar pentru Interne

 

Forrest Lucas, cofondatorul Lucas Oil, este cel mai important candidat pentru functia de secretar de Interne. Echipa lui Trump il ocheste si pe capitalistul Robert Grady, dar si fiul republicanului, Donald Trump Jr., ar fi interesat de job.

 

Secretar pentru Agricultura

 

Trump are de unde sa aleaga cand vine vorba de acest domeniu, tinand cont ca are zeci de specialisti printre consilierii sai pe agricultura.

 

Cel mai controversat nume de pe lista scurta este cel al lui Sid Miller, in prezent secretar al Agriculturii in Texas, care a provocat consternare in urma cu doar cateva zile, cand Hillary Clinton a fost jignita pe contul sau de Twittre. Miller a spus ca a fost vorba despre o greseala a unui membru al staff-ului si a cerut scuze.

 

Secretar pentru Comert

 

Este de asteptat ca Donald Trump sa caute pe cineva pentru aceasta functie in mediul de afaceri. Aici s-ar putea potrivi miliardarul Wilbur Ross, consilier economic al lui Donald Trump. O alta posibilitate ar fi Dan DiMicco, fost CEO al producatorului de otel Nucor Corp, actual consilier comercial al lui Trump.

 

Secretar al Muncii

 

Se pare ca echipa lui Trump a cautat un CEO sau un director executiv pentru a conducere Departamentul Muncii, iar unul dintre numele vehiculate este cel al Victoriei Lipnic, comisar pentru Egalitate in Ocuparea Fortei de Munca din 2010.

 

Secretar pentru Sanatate

 

Printre numele vehiculate pentru aceasta functie se numara guvernatorul Floridei Rick Scott, Newt Gingrich si Ben Carson, fost candidat republican la alegerile prezidentiale.

 

Secretar pentru Energie

 

CEO-ul companiei Continental Resources, Harold Hamm, este considerat de multa vreme cel mai putin candidat pentru sefia Departamentului de Energie. Hamm, un miliardar din Oklahoma care este prieten cu Trump de multi ani, a fost cel care a ghidat politica pe energie a republicanului in timpul campaniei prezidentiale.

 

Secretar pentru Educatie

 

Trump a aratat clar ca Departamentul Educatiei va avea un rol redus in administratia sa, daca macar va exista. Totusi, cel care ar putea conduce acest portofoliu este neurochirurgul Ben Carson, care la alegerile primare a candidat impotriva lui Trump, insa ulterior l-a sprijinit.

 

Secretar pentru Securitate Interna

 

O persoana apropiata lui Trump a dezvaluit ca David Clarfe, seriful din Milwaukee County, Wisconsin, este un posibil candidat pentru Departamentul de Securitate Interna.

 

Secretar pentru Protectia Mediului

 

Principalul candidat ar putea fi Myron Ebell, care conduce grupul de lucru pe Protectia Mediului in echipa lui Trump. Insa opiniile lui Ebell cu privire la incalzirea globala sunt controversate, fiind de-a lungul timpului criticat de activistii pentru protectia mediului.

 

Secretar pentru Problemele Veteranilor

 

Numele pomenit cel mai des cand vine vorba de aceasta functie este Jeff Miller, presedinte al Comisiei pentru Problemele Veteranilor din Camera Reprezentantilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22