Iohannis: Parlamentul a actionat fara dezbatere "dintr-un puseu de autosuficienta"

Dora Vulcan | 10.11.2016

Daca pe lista celor 102 taxe eliminate prin legea lui Dragnea nu s-ar fi aflat si cea pentru radio-tv presedintele Klaus Iohannis ar fi putut promulga legea. Klaus Iohannis a participat joi la o dezbatere organizata de Active Watch in parteneriat cu Administratia Prezidentiala pe tema proiectului adoptat de Parlament in regim de urgenta.

Pe aceeași temă

 

In opinia sa, desi proiectul a primit avizul guvernului, eliminarea taxei radio-TV fara o dezbatere publica a fost "problema majora" a acestuia.

 

"S-a eliminat (taxa radio-tv - n.r.) fara discutie publica despre finantarea de baza pentru televiziunea publica si pentru radioul public", a spus seful statului.

 

"Din pacate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu il cunosc pentru ca nu mi s-au adresat, banuiesc ca dintr-un puseu de autosuficienta, a intrat in procedura de urgenta", a adaugat Klaus Iohannis, citat de Hotnews.ro.

 

 

Interventia lui Klaus Iohannis: 

 

"Aceasta dezbatere e foarte atipica, nu prin continut ci prin temporizare. La mijlocul lui octombrie a existat o initiativa legislativa depusa la Parlament si cred ca aceasta initiativa ar fi avut poate un impact foarte pozitiv daca s-ar fi respectat cateva conditii minimale. E vorba despre o initiativa care a propus eliminarea unor taxe. Lucru care in esenta n-ar fi rau. Pot spune foarte deschis ca eliminarea unor taxe am scris si eu in programul meu electoral - sunt si eu ca multi romani de parere ca avem prea multe taxe. Trebuie sa reducem dintre ele asa incat situatia sa fie mai usor de inteles, de aplicat, sa eliminam din birocratie.

Dar, din pacate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu il cunosc pentru ca nu mi s-au adresat, banuiesc ca dintr-un puseu de autosuficienta, au intrat in procedura de urgenta si in nici doua saptamani au trecut initiativa prin ambele camere si a primit si vot final.

Important de stiut ca guvernul a dat, in esenta, un punct de vedere pozitiv - cu multe amendamente, dar pozitiv.

Daca printre multele taxe nu ar fi fost taxa radio-tv, probabil as fi promulgat legea pur si simplu, chiar ca ar fi meritat si celelalte taxe o dezbatere publica.

In aceasta situatie, mi s-a parut ca intreg demersul are o problema majora. S-a eliminat fara discutie publica finantarea de baza pentru televiziunea publica si pentru radioul public, fara a pune altceva in loc. Acea afirmatie ca in continuare cele doua institutii vor trai foarte bine cu bani de la stat e o chestiune care tehnic se poate rezolva usor, dar nu sunt convins ca asta ne dorim. Pentru ca nu sunt convins am fost bucuros sa particip la aceasta dezbatere.

Imediat dupa ce legea a fost aprobata in Parlament am inceput sa primesc solicitari foarte multe. Am avut solicitari de la cei doi directori generali ai TVR si SRR. Nu ii vad acum in sala. (Sunt la Praga - se spune din sala).

Am aflat, recunosc cu foarte mare surprindere, ca nici Televiziunea publica, nici Radioul public nu au fost consultati. Mi se pare o abordare ciudata. Pentru ca nu este vorba de doua SRL-uri, ci de televiziunea publica si de radioul public al Romaniei.

Am primit scrisori de la EBU, sindicate, organizatii, toti solicitandu-mi sa nu promulg aceasta lege.

De ce am spus ca aceasta e o dezbatere atipica: in mod normal si natural ar fi trebuit sa aiba loc inainte ca aceasta initiativa sa fie votata in Parlament, nu dupa. Daca Parlamentul considera ca le stie pe toate si nu are nevoie de o dezbatere publica, eu consider ca nu le stiu pe toate."

 

 

De la dezbaterea de joi au lipsit tocmai presedintii televiziunii si radioului public. 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22