"Anti-sistemul" lui Trump, format din persoane de peste 70 de ani, fara expertiza dar pro-Rusia

Dora Vulcan | 11.11.2016

Donald Trump anunta emotionat pe Twitter ca vineri este o zi "incarcata" in care-si va constitui echipa cu care va conduce SUA. In acest timp, californienii secesionisti cer separarea de SUA. In strada, continua manifestatiile celor care cer recunoasterea votului popular, superior celui al electorilor, iar gradul de alerta la resedinta sa din Trump Tower a crescut cu un grad. Echipa anuntata cu emotie e facuta din persoane de peste 70 de ani, fara expertiza dar cu simpatii proruse.

Pe aceeași temă

 

 

"Zi incarcata la New York. Voi lua in curand decizii foarte importante legate de persoanele care vor conduce guvernul nostru", a scris vineri dimineata, pe Twitter, miliardarul republican, castigator al alegerilor prezidentiale din SUA.

 

Dupa intalnirea cu presedintele in exercitiu, Barack Obama, pe care l-a calificat ca o "conversatie excelenta", Trump s-a dus la Capitoliul din Washington, unde se afla sediul Senatului si al Camerei Reprezentantilor, unde s-a intalnit cu Paul Ryan si Mitch McConnell, sefii majoritatilor republicane din Camera si Senat.transmite AFP. 

 

Securitatea in jurul lui Trump a urcat, vineri, cu un grad de alerta dupa alegerea sa, in urma manifestatiilor de protest din strada, iar Trump Tower  - resedinta sa pana la intrarea in mandatul de presedinte, cu sediul la Casa Alba - a devenit punct de maxima securitate pentru serviciile secrete si cele private.   

 

Americanii anti-Trump continuă să protesteze în stradă contra rezultatului alegerilor prezidenţiale. Epicentrul manifestaţiilor a fost în California, dar curând valul de nemulţumire s-a extins în marile oraşe americane. Petitionarii calfornieni au cerut separarea de Statele Unite. 

 

 

 

Viitorul cabinet: batranei de peste 70 de ani, lipsiti de orice expertiza politica si, mai ales, pro-Rusia

 

 

 Pe de alta parte,  după şocul victoriei republicanului, America se pregăteşte pentru alt şoc, posibil mai violent: anunţarea membrilor viitorului guvern, mulţi cu vârste peste 70 de ani.

 

 

„Not my president“, au scandat miile de manifestanţi adunaţi în faţa Trump Tower, la New York, respingând ura şi rasismul promovate de candidatul republican în campanie. Fără să asculte apelurile preşedintelui Obama la respectarea rezultatelor alegerilor, protestatarii, majoritar tineri, au repetat că Donald Trump nu este preşedintele lor şi au blocat Avenue V, prestigiosul bulevard-vitrină a luxului new-yorkez.

 

 

Turnul Trump avea luminile stinse cu excepţia câtorva ferestre, unde lucra echipa republicană ce pregăteşte tranziţia puterii în ianuarie.

 

 

Cert, se caută membrii viitoarei Administraţii Trump, dar numele care circulă nu oferă asigurări.

 

 

Echipa de tranziţie, condusă de Chris Christie, guvernator în New Jersey, şi Jeff Sessions, senator în Alabama, care pregătesc de luni de zile venirea la Casa Albă, a stabilit o listă care miercuri seară a fost supusă lui Donald Trump.

 

În general, un nou preşedinte îşi caută viitoarea echipă printre aleşi, membri de partid, indivizi proveniţi din sectorul privat şi foşti angajaţi în administraţiile precedente care au experienţă.

 

 

Candidatul anti-sistem nu isi urmeaza propria regula in baza careia a castigat alegerile

 

Dar sunt puţine şanse ca Donald Trump, care s-a prezentat candidatul anti-sistem, să urmeze această regulă. El nu a încetat să denigreze establishmentul propriului partid şi elitele de la Washington. Deja, un număr de înalţi funcţionari au anunţat că vor refuza să lucreze pentru noua administraţie.

 

În august, un grup de foşti responsabili din securitatea naţională, între care un ex-director al CIA, un fost director al serviciilor secrete, doi secretari din Departamentul Securităţii Interne, au semnat o scrisoare declarând că Donald Trump nu are calificări pentru a ocupa Biroul Oval şi că ar fi „preşedintele cel mai periculos din istoria americană“.

 

 

Ca atare, analiştii şi media americană estimează că Donald Trump va prefera outsideri în locul experţilor politici. Pentru postul de secretar la Trezorerie, a fost menţionat directorul financiar al campaniei sale, Steven Manuchin, un ex-al Goldman Sachs, care acum conduce o societate de investiţii. Este unul din rarii bancheri din anturajul său şi deci va stabili relaţii cu Wall Street.

 

 

Circulă şi alte două nume de miliardari, patronul Fondului speculativ Carl Icahn, 80 de ani, şi Wilbur Ross, un finanţist de 78 de ani. Alt miliardar, Harold Hamm, 70 de ani, care a făcut avere în petrol şi gaze de şist în Oklahoma şi îl consiliază pe Trump de multă vreme, este evocat pentru postul la Energie. Mai îngrijorător este că republicanul va trebui să răsplătească oamenii care l-au susţinut în campanie. Începând cu Newt Gingrich, 73 de ani, ex-congresman, despre care se spune că vrea Departamentul de Stat, funcţie menţionată şi pentru John Bolton, un neoconservator dur care a lucrat în Administraţia George Bush ca ambasador la ONU.

 

 

De asemenea, guvernatorul din New Jersey, Christ Christie, care după eşecul la primare s-a raliat rapid lui Trump şi s-a devotat cauzei, visează să devină ministrul Justiţiei, deşi este băgat până la gât într-un scandal în statul său şi este posibil să facă obiec­tul urmăririi judiciare. Ca atare, postul ar putea reveni lui Rudy Giuliani, 72 de ani, ex-primar al New York-ului, personaj foarte la dreapta.

 

 

În ce priveşte Ministerul Apărării sau al Securităţii Naţionale este citat lt. general Michael Flynn, fost şef  al informaţiilor la Pentagon, numit de Obama, dar care şi-a părăsit postul în 2012 pentru incompatibilitate de vederi. El este pentru o politică forte împotriva ISIS, pentru revenirea unei Americi forte şi apără o reapropiere de Rusia. A participat la un dineu cu Putin la Moscova.

 

 

Pe listă lipsesc nume feminine, se pare dificil de recrutat, dar „din fericire“ există Sarah Palin, consiliera lui John McCain în 2012, care s-a ridiculizat prin ignoranţă şi ar fi în concurenţă pentru portofoliul Internelor, dacă Trump nu îl va prefera pe Forrest Lucas, co-fondator al grupului de produse petroliere, Lucas Oil.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22