Proteste la Chisinau.Tinerii contesta rezultatul alegerilor si organizarea lor defectuoasa LIVE

Dora Vulcan | 14.11.2016

De la cateva sute in circa o ora s-au adunat mii de persoane, in special tineri, in strada la Chisinau si contesta rezultatul alegerilor de duminica, soldate cu victoria prorusului Igor Dodon. Tinerii protesteaza impotriva modului in care au fost organizate alegerile, dupa ce mii de moldoveni cu drept de vot din strainatate nu si-au putut exercita dreptul pentru ca nu au existat suficiente buletine de vot. Ei cer organizarea turului trei de scrutin.

Pe aceeași temă

 

 

15.05 - "Sunt foarte multi tineri adunati in fata Comisiei Electorale Centrale, tineri intre 20-30 de ani cel mult si care spun ca si-au dorit pentru tara lor un destin in spatiul comunitar, nu ca acordul cu UE sa fie denuntat, asa cum vrea presedintele ales ieri, Igor Dodon, ci dimpotriva, sa fie implementat si sa nu mai fie coruptie. Ei cer organizarea turului trei de scrutin in conditiile in care ieri nu au fost suficiente buletine pentru votul din strainatate. Ei vor ca autoritatile sa stie ca pararea lor conteaza si ii cer CEC sa-si asume ineficienta. Sunt si foarte multi scutieri pregatiti sa intervina", transmite corespondentul Digi 24 la fata locului. 

 

 

15.00 In mai putin de o ora de la cateva sute s-au strans mii de oameni.

 

 

14:02 Protestatarii au ajuns in fata Comisiei Electorale Centrale si scandeaza: "Jos Mafia". Numarul manifestantilor este in crestere. Organizatorii îndeamnă protestatarii să fie pașnici și să fie atenți la provocari "Să nu atingeți niciun polițist și să semnalați dacă simțiți că sunt provocatori", striga acestia, transmite portalul Unimedia.md. 

 

 

 

13: 40. Tot mai multe persoane se alătură protestului pașnic. Lumea scandeaza: „Demisia”; „Morții nu votează”.

 

Zeci de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor președintelui și a modalității în care au fost organizate alegerile în diaspora.

 

 

  

 

 

 

***

 

Mai multe persoane au protestat si duminica seara în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md  Tinerii scandează sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC. De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele continuă în întuneric, cu drapele fluturate în aer. 

 

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate: Bucuresti, Dublin, Londra. 

 

 

***

 

Igor Dodon, candidatul PSRM, a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. El a obtinut 52,29% din voturi, in timp ce Maia Sandu, contracandidata sa, a obtinut 47,71%.

 

Noul presedinte al Republicii Moldova a declarat in mod repetat ca este pentru integrarea tarii sale in Uniunea Euro-Asiatica formata in jurul Rusiei si a anuntat ca va organiza un referendum pentru ca moldovenii sa decida daca vor ca tara lor sa urmeze o cale europeana sau sa se apropie de Rusia.

 

El a declarat de asemenea, cu cateva zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ca prima vizita pe care o va efectua in calitate de presedinte va fi la Moscova, precizand ca fara piata din Rusia economia Moldovei nu poate functiona.

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22