Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTot frontul NATO de Sud-Est este prăbușit
2016-11-15
6
Liderii de pe continent par puțin pregătiți să gestioneze consecințele unei posibile schimbări radicale de poziție la Washington în chestiuni esențiale care țin de politica externă și de securitate a Americii.

 

Într-unul dintre articolele care analizează impactul victoriei lui Donald Trump, săp­tămânalul The Economist, este de părere că „America nu a votat atât pentru o schim­bare a partidului la pu­te­re, cât pentru o schim­bare de regim“. O remarcă fă­cu­tă la BBC în suita de analize postelectorale, ace­ea că „avem un președinte ame­ri­can care e mai aproa­pe de Putin decât de NATO“, scoate în evidență unul din­tre elementele im­portante care par să con­fir­me acest tip de ipoteze ra­di­cale. Acest sentiment există, de altfel, și în Europa. Liderii de pe continent par pu­țin pregătiți să gestioneze consecințele unei posibile schim­bări radicale de poziție la Washing­ton în chestiuni esențiale care țin de po­li­ti­ca externă și de securitate a Americii.

 

Una dintre puținele luări de poziție la ni­vel înalt care exprimă în mod real starea de spirit de pe continent este cea a lui Jean-Claude Juncker, care a avertizat că alegerea lui Trump riscă să pună în dis­cuție legăturile UE cu Statele Unite de o manieră „fundamentală și structurală“. Însă până și exponenții curentului antia­me­rican de pe continent, mai ales din Fran­ța și Germania, par debusolați acum, când se văd confruntați cu perspectiva foarte reală a unei replieri semnificative a Americii din aranjamentul de securitate din Europa. Pentru că, mai ales după Brexit, europenii sunt conștienți că se află într-o poziție extrem de dezavantajoasă în a negocia o nouă formulă de securitate cu o Rusie agresivă, determinată, care obține victorie după victorie în implementarea agendei sale de demantelare a statu-quo-ului geopolitic instituit după 1989, în co­ordonatele unei Pax Americana. După ce a blocat Ucraina prin in­sur­gența din re­giu­nea Donbas și a anexat Cri­me­ea, după ce a revenit în for­ță ca un actor major în Ori­entul Mij­lociu, mar­gi­na­li­zând Ame­rica lui Obama, ia­tă că Ru­sia a obținut încă do­uă vic­torii de etapă im­por­tante, prin recâștigarea unor po­zi­ții de influență pri­­vi­le­giate după alegerile din Re­pu­bli­ca Moldova și din Bul­garia, în dauna Oc­cidentului.

 

Ne aflăm astăzi în situația în care, practic, tot frontul NATO de Sud-Est este prăbușit. Există doar în plan teoretic, cu guverne cu simpatii declarat pro-rusești la Sofia, la Budapesta, la Bratislava, și cu o Turcie care se îndepărtează tot mai mult de „aliații din Europa“, în timp ce se apropie de Rusia. E drept că Erdoğan a salutat victoria lui Trump, dar a făcut-o probabil pentru că vede în asta un semnal al unei retrageri și mai accentuate a Americii din spațiul său de interes, Orientul Mijlociu și Balcanii. Cert este că, în general, viitorul NATO este în acest moment departe de a fi unul asigurat, în condițiile în care chiar Trump a declarat în campanie că i se pare o organizație „depășită“, în timp ce Mi­chael Flynn, posibil consilier pe securitate națională, nu consideră existența sa o ne­cesitate absolută, iar Newt Gingrich, un po­tențial secretar de stat, declara relativ recent că nu vede de ce ar trebui activat Art. 5 din tratatul Alianței, dacă Estonia (pe care a descris-o drept „un fel de su­b­ur­bie a Sankt Petersburgului“) ar fi ata­cată de Rusia.

 

Este interesant de semnalat faptul că prin­tre cei care au salutat victoria lui Trump au fost Adrian Năstase și Ion Iliescu. Mo­tivul este simplu. Ei speră, cu îndreptățire, că epoca în care America a fost campionul global al unor valori definitorii pentru democrația liberală a luat sfârșit. Și Trump a fost destul de explicit din acest punct de vedere. Ceea ce înseamnă că e foarte pu­țin probabil ca Washingtonul, prin am­basada de la București, să se mai pronunțe de acum înainte în chestiuni interne le­ga­te de lupta anticorupție sau de stat de drept. Iar aceasta este doar una dintre con­secințe. Cealaltă este însuși viitorul statut al Europei de Est, care tinde să devină din nou incert. Cu o Europă măcinată de crize și complet descoperită în plan militar în ab­sența umbrelei de securitate a SUA, cu o Americă care se declară tot mai puțin in­teresată de regiuni pe care nu le consideră relevante din perspectiva interesului său național și cu o Rusie hotărâtă să-și refacă trecuta sa sferă de influență, nimic nu mai este bătut în cuie.

 

În America, practic, centrul politic s-a pră­bușit. Avem un clivaj major între un seg­ment radicalizat de dreapta și unul progresist care, după înfrângerea lui Hilla­ry Clinton, se va deplasa sensibil spre stân­ga, în direcția Sanders. Or, asta înseamnă, în bună măsură, și dispariția consensului bipartizan care a marcat întreaga politică externă americană în perioada postbelică. Pentru că, paradoxal, deși cele două ta­be­re se află pe poziții ireconciliabile din mul­te puncte de vedere, pe această direcție există un consens: abandonarea viziunii de până acum, ai cărei piloni sunt un spa­țiu global de comerț și sistemul de alianțe din Europa și Asia, în planul securității. Ceea ce va duce probabil la repoziționări geo­politice majore, mai ales în cazul unor regiuni de interfață a unor interese stra­tegice, precum Europa de Est.

TAGS : america trump front NATO rusia putin europa juncker pax americana ucraina moldova bulgaria
Recomandari
Comentarii
alzara sibiu medic 2016-11-21
Nu cred că USA / NATO ar activa art. 5 pentru Estonia &Co. .Mai curând cred că ar prefera o zonă de neutralitate de la Baltică la Marea Neagră : Estonia ,Letonia ,Lituania ,Belarus,Ukr ,Mold ,Rom ,Bulg .Grecia ar dori dar e riscant ,Ung idem, iar Austria e de mult timp ! Se rescriu sferele de influenţă ? NATO / USA nu ne mai doresc nefiind rentabil ? Putem negocia ACUM ,o neutralitate garantată la vest şi est ?
Aldea 2016-11-22
"Putem negocia ACUM ,o neutralitate garantată la vest şi est ?"
Banuiesc ca nu ati studiat atent istoria pentru ca nu ati intreba asta.
Neutralitatea ti-o garantezi singur.
Elvetia, singura tara neutra e inarmata pina-n dinti, are un cadru geografic favorabil, ofera locul neutru de care orice conflagratie si putere are nevoie.
Romania neutra?
Da se poate declara ce vrea dar nimeni nu ar da doi bani pe asta.
Iaca-ta exemplul Ukrainei. A renuntat la armele nucleare in schimbul "garantarii granitelor" de catre Rusia, USA, UK.
Un tratat avind valoarea hirtiei igienice.
Treziti-va oameni buni ca tare sinteti inapoiati, nu degeaba imnul Romaniei este "Desteapta-te romane!'.
Got it?
Claudiu 2016-11-19
Este bine ca "elitele" din USA ce conduc de fapt lumea au primit un sut in dos prin faptul ca servitoarea lor Hilary a fost infranta in ciuda artileriei grele de massmedia pusa in bataie adica CNN, Washington Post, etc, plus fraudarea directa si pe fata a contracandidatul democrat Bernie Sanders de catre propriul partid.
Acum alde Soros, Rotschild, Rockefeller si alte cateva familii ce detin adevarata putere in lume, si nu bufonii si valetii ce ajung presedinti gen Bush sau Obama, s-au adunat sa vada ce naiba fac cu Trump, care ca si numele este un joker aparut de niciunde si care nu poate fi santajat direct caci nu le datoreaza nimic. In principiu ori ii insceneaza ceva sa ajunga la un impeachment sa-l dea jos ca pe Nixon, ori il "accidenteaza" nitel ca pe JFK, ori ii provoaca un infarct sa zicem caci Trump avand 70 ani un infarct i se poate inscena usor ...
Gheorghe Pop de Basesti 2016-11-15
Aceasta prabusire a frontispiciului Nato ma ingrijoreaza enormissim.
Si este cu atat mai trist ptr d. Sandel Lazescu cu cat nici onorabilii Sorinel Ovidiu si Taica Soros nu mai sunt ce au fost si chiar mai putin decat atat.
Liviu din Timisoara 2016-11-15
Este foarte probabil ca UE sa explice care este rostul prezentei SUA in Orientul Mijlociu. Daca motivul este exploatarea zacamintelor de petrol ... intretinand o stare de conflict si saracind acea zona ... iata cauza pentru care milioanele de musulmani vin spre zone mai linistite ale lumii. Si-atunci ? Banii pe care SUA ii cheltuie cu armata nu se scurg majoritar spre UE , ci spre zonele unde-si apara propriile interese. SUA sa retina totusi ca partea asta de lume se intinde din Portugalia pana in Japonia ... unde exista 4 entitati importante : UE, Rusia , tarile arabe si China.
profesoru 2016-11-15
Probabil că vor exista "repoziționări geo­politice majore". Dar sensul acestora e altul decât crede d. Lăzescu.
Bulgaria, Slovacia, Ungaria etc. sunt totuşi ţări UE-NATO. Nu există nici un fel de dorinţă a lor de a abandona Occidentul şi de a trece în "tabăra rusă".
"guverne cu simpatii declarat pro-rusești la Sofia, la Budapesta, la Bratislava" - aceste "simpatii" înseamnă de fapt că aceste ţări doresc normalizarea relaţiilor Occident (din care şi ele fac parte) - Rusia. Şi se pare că şi Trump doreşte acelaşi lucru. Ceea ce poate fi doar benefic pentru securitatea ţărilor din flancul estic.

" o Rusie agresivă, determinată, care obține victorie după victorie în implementarea agendei sale de demantelare a statu-quo-ului geopolitic instituit după 1989, în co­ordonatele unei Pax Americana." - yeah, right! În 1989 trupele sovietice se aflau la Berlin şi la Praga. Ruşii au cedat imens, având interesul de a păstra bunele relaţii cu Occidentul.
Numai că, evident nu vor accepta şi ca Ucraina şi Georgia, ţări vecine cu Rusia, să intre în NATO. Acest lucru ar fi afectat fundamental securitatea Rusiei, aşa că Rusia a intervenit militar.

"Ru­sia a obținut încă do­uă vic­torii de etapă im­por­tante, prin recâștigarea unor po­zi­ții de influență pri­­vi­le­giate după alegerile din Re­pu­bli­ca Moldova și din Bul­garia, în dauna Oc­cidentului." - bunele relaţii între Rusia şi ţările din flancul estic nu sunt "în dauna Occidentului". Ar fi de dorit ca întregul Occident să dorească normalizarea relaţiilor cu Rusia.

Rusia doreşte relaţii bune cu ţările UE-NATO, şi se pare că tot mai multe dintre aceste ţări doresc relaţii bune cu Rusia. E un fapt pozitiv, numai că warmongerilor le tot tună şi fulgeră.

Total 6 comments.
3688
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22