Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Cristian Teodorescu și Bogdan Ghiu, laureaţii PEN România 2016
R.B. - - - -
2016-11-22
Cultura
0

Vineri, 18 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, scriitorii Cristian Teodorescu și Bogdan Ghiu au primit ex aequo Premiul PEN România pe anul 2016.

 

Cristian Teodorescu a primit acest premiu pentru romanul Șoseaua Virtuții. Cartea Câinelui (Ed. Cartea Românească), care ilustrează principiul, asumat în Charta PEN, conform căruia literatura reprezintă o formă înaltă de veghe morală. Romanul ne confruntă cu tulburătoarele consecințe asupra prezentului ale coabitării sistematice cu minciuna, delațiunea și crima din trecutul recent al societății românești. Însă luciditatea cu care prezintă nuanțele promiscuității morale este dublată de încrederea în forța emancipatoare și regeneratoare a confruntării cu propria conștiință.

 

Bogdan Ghiu a primit acest premiu pentru volumul de eseuri Totul trebuie tradus (Ed. Cartea Românească), volum care constituie o strălucită contribuție, în perimetrul intelectual românesc, la înțelegerea oportunităților culturale generate de globalizare. Traducerea, în viziunea autorului, este un proces universal, care afectează toate colțurile lumii și toate nivelele existenței. În consonanță cu misiunea PEN de stimulare globală a traducerilor, Bogdan Ghiu demonstrează că acele cortine care separă culturile nu sunt de fier. Tapiseria lor de coduri culturale reprezintă doar un obstacol relativ și, fără îndoială, incitant, atunci când multiplul traducător este animat de un respect profund pentru umanitatea Celuilalt.

 

Premiul PEN România a fost înființat în 2013. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie - care exprimă, de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus din București.

 

Premiul PEN România 2013 a fost acordat Fundației Academia Civică, prin Ana Blandiana și Romulus Rusan, în 2014 i-a revenit lui Gabriel Liiceanu pentru cartea Dragul meu turnător, (Ed. Humanitas), iar în 2015 i-a fost acordat lui Andrei Cornea pentru volumul Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății (Ed. Humanitas).

 

Premiul PEN România 2016 a fost sponsorizat de OperaScrisa.Ro. (R.B.)

TAGS : Gaudeamus Cristian Teodorescu Bogdan Ghiu Premiul PEN România
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
2010
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22