Un roman detine site-ul care a raspandit stiri false in avantajul lui Trump

Dora Vulcan | 22.11.2016

Un roman detine site-ul Ending the Fed, care a transmis stiri false in campania electorala din SUA in avantajul lui Trump. Google si Facebook au anuntat ca vor interzice site-urilor cu stiri false sa foloseasca platformele lor pentru reclame, dupa ce au fost acuzate ca nu impiedica distribuirea stirilor false. Site-ul romanului are lunar 3,3 mil de vizitatori unici in America. USA Today are 1,9 , LA Times 3,6 iar Snopes.com - care demonteaza stirile false - are 30,2 mil.

Pe aceeași temă

 

 

Cateva dintre stirile false lansate de site-ul romanului Ovidiu Dobrota:

 

  • Papa Francisc il sustine pe Trump
  • Jurnalista Megyn Kelly a fost concediata de la Fox News din cauza ca ar sustine-o in secret pe Hillary Clinton
  • Clinton vinde arme Statului Islamic
  • Fundatia Clinton a dat milioane de dolari directorului FBI

 

 

 

Adevarul, sufocat de minciuna si manipulare

 

Site-ul romanului are lunar 3,3 milioane de vizitatori unici in America. Ca o comparatie, USA Today are lunar 1,9 milioane de unici, iar LA Times are 3,6 milioane de vizitatori unici lunar. De asemenea, Snopes.com - un site care demonteaza stirile false - are 30,2 milioane de unici pe luna, transmite ziare.com.

 

 

Contactat de presa, romanul Ovidiu Dobrota a spus ca este mandru ca a putut sa il sprijine pe Donald Trump, adaugand ca site-ul sau este unul de propaganda si ca nu este foarte diferit de ceea ce fac marile agentii de presa, transmite Inc.

 

 

Dobrota are numeroase conturi pe retelele de socializare, care sunt conectate intre ele si au aceeasi fotografie de profil. El a cerut jurnalistului cu care a discutat sa nu ii divulge numele complet (pe langa Ovidiu Dobrota mai are un nume), pentru ca recent a primit foarte multe mesaje pe Facebook de la oameni care il amenintau si blestemau.

 

 

Dobrota recunoaste ca a obtinut bani de pe urma site-ului, dar precizeaza ca nu partea financiara l-a facut sa il lanseze, el lucrand in domeniul SEO si programare web. "In trecut am fost hacker. Nu mai sunt. Este periculos sa fii hacker", a punctat el.

 

 

Regrete cu lacrimi de crocodil

 

 

Totusi, el acum sustine ca regreta ca a raspandit stiri false, pe care apoi le-a sters de pe Internet dupa ce a aflat ca nu sunt adevarate. "Puteti verifica", a spus romanul.

 

 

Cat despre simpatia fata de Trump, romanul spune ca a auzit despre omul de afaceri in octombrie 2015 si ca i-a placut de el. "Am crezut ca pot sa il ajut sa castige presedintia prin crearea unui site. Asa ca am creat www.endingthefed.com. Imi pare rau ca am postat stiri false. Le-am sters, dar in acel moment nu stiam cu adevarat ca ele sunt false", a precizat Dobrota.

 

 

"Nu am nicio legatura cu campania lui Trump, sunt doar un sustinator. (...) Nu am nicio legatura nici cu Rusia sau Wikileaks. Ca sa fie clar", a punctat el.

 

 

Contactat de Libertatea, Ovidiu Dobrota a declarat ca site-ul sau a avut "peste 13 milioane de vizitatori, unici, lunar". "Cei de la INC Magazine au estimat traficul, dar nu este real", a spus romanul.

 

 

Tanarul ar detine si site-ul expunere.com, cunoscut in Romania pentru informatiile controversate pe care le publica.

 

 

Amintim ca Google si Facebook au anuntat recent ca vor interzice site-urilor care publica stiri false sa foloseasca platformele lor pentru reclame. Decizia a fost luata in urma unui scandal izbucnit din cauza faptului ca retelele de socializare au fost aspru criticate ca nu fac nimic pentru a impiedica distribuirea stirilor false.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22