Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iliescu, succesorul lui Ceauşescu într-o analiză a Ambasadei SUA la Bucureşti din 1979
E.B. - - - -
2016-11-23
Actualitate Interna
0

Americanii analizau potenţialii oameni care să-l înlocuiască pe Nicolae Ceauşescu încă din 1979. Pe lista scurtă a Departamentului de Stat se afla şi Ion Iliescu.

 

 

Politologul polonez Adam Burakowski arată, în volumul „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor“, publicat la Editura Polirom şi prezentat la Târgul de carte Gaudeamus, informaţii referitoare la modul cum vedeau autorităţile americane subiectul succesiunii lui Nicolae Ceauşescu, cu 10 ani înainte de Revoluţie, conform adevarul.ro.

 

În  respectivul volum, care conţine şi documente desecretizate din arhiva Departamentului de Stat din SUA, se regăseşte şi textul unui raport trimis de către Ambasada SUA din Bucureşti în iunie 1979. În acest raport sunt prezentate soluţiile oferite în cazul dispariţiei liderului comunist român şi mecanismul de transfer al puterii. 

 

Raportul trimis la Departamentul de Stat pe 8 iunie 1979: „În orice sistem politic extrem de centralizat, în jurul unui lider puternic apare inevitabil întrebarea ce efect va avea dispariţia liderului, mai ales în cazul sistemelor comuniste, în care nu există un mecanism convenit de transferare a puterii de la un lider la următorul. Deşi, într-adevăr, Ceauşescu nu a lăsat niciun fel de dispoziţii cu privire la succesiune şi nu există succesori prezumtivi, există un grup de vreo zece lideri de mâna a treia (mâna a doua nu există) care au cam aceeaşi vârstă (în jur de 54 de ani), aceleaşi puncte de vedere şi aceeaşi experienţă, de la care ne-am aştepta să formeze o conducere colectivă, deşi temporară, folosind drept cadru Comitetul Politic Executiv (CPEx), angajându-se să realizeze în continuare politicile liderului dispărut şi să-i cinstească memoria”, screi adevarul.ro.

 

Politologul polonez vine cu argumentul că americanii deja anticipau o posibilă schimbare de conducere în România, iar Ion Iliescu ar fi fost printre cei anticipaţi de marile puteri. „După cum se vede, americanii nu s-au limitat doar să anticipeze că una dintre cauzele înlăturării lui Ceauşescu de la conducere va fi revolta din interiorul aparatului puterii, ci l-au nominalizat chiar pe cel care va şi deveni de fapt succesorul său din cercul posibililor conducători. Este clar că Ion Iliescu a fost agreat atât de serviciile din America, cât şi de cele sovietice. Sunt încă foarte multe lucruri de aflat. Iar documentele stau la dispoziţia cercetătorilor“, susţine Adam Burakowski.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL 
 

 

TAGS : Iliescu Ceausescu succesor anliza ambasada SUA Adam Burakowski carte
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2337
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22