A murit dictatorul comunist Fidel Castro. Era supranumit El Lider Maximo VIDEO

E.b. | 26.11.2016

Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, anunţă BBC, citând televiziunea de stat cubaneză. Conform anunţului făcut de Raul Castro, trupul neînsufleţit al fostului preşedinte cubanez va fi incinerat sâmbătă.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: În Cuba au fost decretate nouă zile de doliu național. Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, 4 decembrie. În timpul zilelor de doliu vor fi întrerupte orice activități și spectacole publice, a anunțat executivul cubanez. 

 

 

Fratele fostului preşedinte, Raul Castro, a precizat că Fidel Castro, "comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze" a murit în 25 noiembrie, la ora 22.29 şi că va fi incinerat în cursul zilei de sâmbătă, conform News.ro.

 

"Conform voinţei exprimate de camaradul Fidel, rămăşiţele sale pământeşti vor fi incinerate la primele ore ale zilei de sâmbătă", a spus Raul Castro.

 

De asemenea, el a precizat că detalii ale ceremoniilor de omagiere a lui Fidel Castro vor fi făcute publice.

 

 

 

 

Televiziunea cubaneză nu a oferit alte detalii legate de moartea lui Castro.

 

Fidel Castro a condus Cuba cu o mână de fier pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008.

 

Susţinătorii săi l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, dar adeversarii săi l-au acuzat de reprimarea brutală a opoziţiei.

 

În luna aprilie a susţinut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist, scrie BBC.  El a spus că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios.

 

 

******

 

Fidel Castro a luat puterea în urma revoluției din 1959 și a condus Cuba timp de 49 de ani combinând carisma cu „pumnul de fier”. A creat statul cubanez cu partid unic și a devenit o figură centrală în timpul Războiului Rece.

 

A fost un rival al Statele Unite și aliații lor, dar admirat de mulți oameni de stânga din lume, în special revoluționarii comunişti din America Latină și Africa. Și în Nicolae Ceaușescu și-a găsit un prieten. Castro a vizitat România în mai 1972.

 

Simbol al Lumii a Treia şi al mişcărilor de liberalizare la începutul Revoluției din 1959, a devenit încet-încet un lider autoritar şi dogmatic, care a refuzat orice liberalizare și a înăbușit orice opoziție.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22