Echipa lui Hillary Clinton ia parte la renumărarea voturilor în mai multe state

E.b. | 27.11.2016

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a anunţat că va lua parte la efortul de renumărare a voturilor exprimate în mai multe state şi se va alătura candidatei Partidului Verzilor Jill Stein, care a adunat milioane de dolari în vederea renumărării voturilor în Wisconsin, relatează CNN.

Pe aceeași temă


 

Însă, într-o postare pe Medium, avocatul echipei de campanie a lui Clinton a precizat că o anchetă a echipei democratei nu a descoperit vreo dovadă a vreunui atac informativc asupra sistemelor de vot, conform News.ro.


În cele mai detaliate declaraţii de până acum cu privire la renumărarea voturilor, Elias precizează că echipa lui Clinton nu va contesta rezultatele în mod direct şi că a decis să ia parte la eforturi menite să se "asigure că (renumărarea voturilor) este corectă pentru toate părţile".


Oficiali de la Partidul Verzilor au depus vineri o cerere de renumărare a voturilor exprimate în Wisconsin, în urma raportării unor discrepanţe.


Copreşedintele ecologiştilor din Wisconsin, George Martin, a declarat că partidul caută o "reconciliere a înregistrărilor pe hârtie" - o cerere care va merge mai departe decât o simplă renumărare, care urmează să înceapă săptămâna viitoare şi care, şi-a exprimat el speranţa, va impulsiona o anchetă cu privire la integritatea sistemelor de votare din stat.


"Acesta este un proces, un prim pas în vederea examinării faptului dacă democraţia noastră electorală funcţionează", a declarat Martin.

 

Elias a anunţat că echipa de campanie a anchetat în tăcere în urma unor acuzaţii, de o vreme, şi că a primit sute de cereri să facă acest lucru.


"Întrucât nu am descoperit nicio probă evidentă a unui atac informatic sau a unor încercări din afară de a modifica tehnologia de vot, nu am planificat să recurgem la această opţiune noi înşine, însă, acum, că renumărarea a fost iniţiată în Wisconsin, intenţionăm să participăm cu scopul de a ne asigura că procesul decurge corect pentru toate părţile", a scis el.


"Dacă Jill Stein continuă, aşa cum a promis, şi cere renumărări în Pennsylvania şi Michigan, vom adopta aceeaşi abordare şi în aceste state", a adăugat el.

 

 

Amestec al Rusiei în alegeri

 

 

În Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, Donald Trump a obţinut victoria cu un total de 107.000 de voturi. Pe de altă parte, continuă să existe îngrijorări cu privire la un amestec al Rusiei în alegeri, afirmă Elias.


"Acest ciclu electoral a fost unic, în privinţa amestecului străin în campanie la care am asistat. Guvernul american a conchis că actori ai statului rus s-au aflat în spatele atacurilor informatice asupra Comitetului Naţional Democrat (DNC) şi conturilor personale de e-mail ale unor oficiali din echipa de campanie a lui Hillary, iar  Washington Post a scris (vineri) că Guvernul rus se află în spatele a mare parte din «ştirile false» de propagandă care au circulat online în ultimele săptămâni ale alegerilor", a scris el.


Echipa de campanie s-a întâlnit cu avocaţi, experţi în date şi analişti pentru a analiza anomalii în rezultatele alegerilor care ar sugera că rezultatele au fost piratate. Întâlniri cu experţi externi au permis împărtăşirea îngrijorărilor ambelor grupuri cu privire la date şi constatări.


Echipa de campanie a lui Clinton a anunţat că a anchetat toate teoriile prezentate, dar şi legile şi practicile cu privire la înregistrarea rezultatelor, contestaţii şi verificări.


"Iar cel mai important, am monitorizat şi furnizat personal în efectuarea sondajelor de după alegeri - în care benzile maşinilor de votat sunt comparate cu listele elctorale, buletinele de vot provizorii, iar toate calculele sunt dublu verificate începând din noaptea alegerilor", spune Elias.

 

 

Două milioane de voturi

 

 

"În timpul acestui proces, noi am văzut numărul voturilor secretarului Clinton crescând, astfel încât votul ei popular la nivel naţional este în prezent mai mare cu două milioane de voturi", decât al lui Trump a adăugat el.


Echipa de campanie intenţionează să continue aceste activităţi, cu scopul de a înţelege mai bine rezultatele.


"În zilele următoare, vom continua să dăm dovadă de diligenţă şi să urmărim activ toate activităţile care trebuie să aibă loc înaintea certificării rezultatelor alegerilor", a anunţat Elias.


Este "regretabil" că nu toate statele efectuează verificări "după alegeri". "Wisconsinul şi Pennsylvania efectuează verificări după alegeri şi folosesc un eşantion de circumscripţii. Michiganul şi alte state nu o fac în continuare", a adăugat Elias.


"Acest lucru este regretabil. Noi credem cu tărie că, pe lângă sondaje, fiecare stat ar trebui să efectueze aceste verificări de bază pentru a asigura acurateţea şi încrederea publicului în alegeri", a subliniat el.


Echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns imediat unei solicitări CNN de a comenta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22