Ghinea: Cresterea USR nu se bazeaza pe voturi luate din bazinul electoral al PNL

Vlad Toma | 29.11.2016

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, in prezent candidat USR la Camera Deputatilor, a declarat, intr-un interviu pentru Revista 22, ca nu crede ca procentul destul de mare inregistrat de USR in sondaje s-ar baza pe voturi luate din bazinul electoral al PNL.

Pe aceeași temă

 

"Nu avem niciun element care să susțină această idee, că e un fel de principiu al vaselor comunicante între PNL și USR, ce pierde unul câștigă celălalt sau invers. Nici pe departe, bazinele electorale sunt diferite. USR are acces la acel public care ar fi stat acasă sau nu s-ar fi mobilizat, dacă USR nu ar fi existat. Deci eu sper ca PNL să nu intre în aceeași logică a refuzului de a vedea realitatea pe care a avut-o la București, pentru că atunci a intrat într-un război al cuvintelor și al sondajelor cu USR din care a pierdut," a afirmat Cristian Ghinea, in interviul dat Revistei 22.

 

Fostul ministru considera ca USR creste pentru ca a reusit sa surprinda mai bine evolutiile recente ale societatii romanesti: "Nu este vina USR că PNL nu crește, să fie foarte clar. Structura de partid este diferită. USR nu este un partid de centru-dreapta clasic. Cei mai mulți dintre votanții noștri sunt de dreapta, dar noi avem acces la o întreagă categorie de tineri care au trecut de clivajul stânga-dreapta care era în anii ’90. Pur și simplu, problemele acum sunt altele: problema reindustrializării, problema educației, a sănătății. Care nici măcar nu sunt stânga-dreapta, deci să ieșim din blocajul ăsta. Politica modernă nu mai este despre stânga și dreapta decât în foarte mică măsură. USR este primul partid care de fapt încheie acel ciclu care s-a manifestat în ’92, ’96 etc., care se referea la Iliescu, anti-Iliescu, comunism vs. anticomunism. Este o altă lume, cu noi provocări, și trebuie să ne adaptăm la ea."

 

Fostul ministru considera ca scaderea PNL in sondaje ar fi consecinta faptului ca acest partid are o problema ca brand politic: "La locale, PNL a scos un scor foarte bun acolo unde a avut performeri - Boc, Bolojan, în general orașele mari din Ardeal - care au tras în sus partidul. Acolo unde a fost un vot politic și n-au existat locomotive de genul acesta - București, Iași și alte zone - au stat foarte prost. Votul la parlamentare funcționează mai degrabă pe model brand politic și mai puțin pe model personalități locale. Și, ca brand politic, PNL are o problemă și nu vreau să comentez ca să nu se supere pe mine. USR este un brand care crește și care este ușor de înțeles de către oameni: partid nou, oameni profesioniști care fac această încercare și o fac cu foarte multă relaxare. USR este un partid foarte relaxat pentru că n-are ce să piardă. Dacă nu intrăm în parlament, ceea ce nu se pune problema, ne întoarcem la treburile noastre, familiile noastre vor fi fericite pentru că oricum ne bat nevestele la cap, sau soții pentru doamne, că ne-am apucat de chestia asta."

 

Interviul acordat de fostul ministru al Fondurilor Europene Revistei 22 poate fi citit integral AICI

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22